Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 00:02

  Θα φτάσουν μέχρι τον Τσίπρα;...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως υπήρξε σκάνδαλο Novartis το οποίο αφορούσε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Στη μοναδική χώρα την οποία όμως το σκάνδαλο κουκουλώθηκε ήταν η Ελλάδα.

  Τούτο συνέβη γιατί η κυβέρνηση της περιόδου που έγινε γνωστό το σκάνδαλο, το εξέλαβε σαν ευκαιρία να στιγματίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους προκειμένου να προσποριστεί πολιτικά οφέλη από αυτό.

  Αντί να αφήσει τη δικαιοσύνη να ερευνήσει το σκάνδαλο συνολικά, την χειραγώγησε με εκβιασμούς, απειλές και παρεμβάσεις, να εστιάσει τις έρευνες σε καμιά 10αριά  στελέχη της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και δυο πρώην πρωθυπουργοί.

  Για να τεκμηριωθεί όμως η ενοχή κάποιου πρέπει να υπάρξουν μαρτυρίες και κυρίως στοιχεία τα οποία θα μπορούν να αποδείξουν τις  κατηγορίες. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν προέκυψε, παρά μόνο εικασίες από "κουκουλοφόρους" προστατευόμενους μάρτυρες.

  Ήταν τόσο πρόχειρη μάλιστα η διαδικασία που οι μυστικοί "κουκουλοφόροι" μάρτυρες περίμεναν μαζί τη σειρά τους να καταθέσουν στον προθάλαμο του αρμόδιου εισαγγελέα (...αθάνατη ελληνική δημοσιοϋπαλληλία), με αποτέλεσμα να γνωρίζει ο ένας τον άλλον...

  Το αποτέλεσμα ήταν όταν ένας εξ αυτών αποσύρθηκε καταγγέλλοντας πως του υποδείχτηκε με πίεση να μαρτυρήσει κατά πολιτικών προσώπων, να αποκαλύψει τις ταυτότητες των άλλων δύο...

  Ο ένας εξ αυτών φέρεται να αντιμετώπιζε ο ίδιος κατηγορίες εμπλοκής στο σκάνδαλο κάτι που απαγορεύει τη συμπερίληψή του στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.  Τούτο συμβαίνει γιατί κάποιος που αντιμετωπίζει κατηγορίες ο ίδιος μπορεί εύκολα να υποστηρίξει ό,τι του υποβάλουν προκειμένου να απαλλαγεί.

  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η τραγελαφική κατάσταση των τελευταίων ημερών όλοι να γνωρίζουν τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά αυτοί να επιμένουν να μην αποκαλυφθούν γιατί άλλα υποστηρίζουν ως φανεροί μάρτυρες και άλλα ως κρυφοί...

  Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο Novartis ήταν φανερό τι μεθοδευόταν καθώς υπήρξαν πολλές δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίες ήταν αποκαλυπτικές για τις προθέσεις. Σας θυμίζω τις δηλώσεις του κ. Πολάκη πως αν δεν πάνε κάποιοι φυλακή, εκλογές δεν κερδίζονται...

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως με αφορμή το σκάνδαλο Novartis επιχειρήθηκε από κάποιους να στηθεί μια σκευωρία σε βάρος βασικών στελεχών της αντιπολίτευσης. Τούτο, όπως έχει υποστηρίξει ο Ε. Βενιζέλος επειδή συνιστά προσπάθεια αλλοίωσης του πολιτεύματος μπορεί να επισύρει για τους εμπλεκόμενους ποινές μέχρι ισόβιας καθείρξεως.

  Κατά τα φαινόμενα θα είναι δύσκολο για τον πρώην υπουργό δικαιοσύνης που φέρεται σαν πρωταγωνιστής αυτών των παρεμβάσεων και εκβιασμών, να αποφύγει την παραπομπή...

  Το ερώτημα που απομένει είναι αν θα προκύψει πως αυτός ενεργούσε μόνος του εν αγνοία του τότε πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, ή εν γνώση του;

  Αν συμβεί το δεύτερο η πόλωση στην πολιτική ζωή θα κορυφωθεί καθώς μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας θα θεωρήσει πως πρόκειται για πολιτική δίωξη.

  Το δίλημμα που προκύπτει είναι είτε να εφαρμοστεί ο νόμος παραδειγματικά προς γνώση και συμμόρφωση προκειμένου να μην σκεφθεί κανένας στο μέλλον να επιχειρήσει την κατάλυση του πολιτεύματος, οξύνοντας την πολιτική αντιπαράθεση ή η δικαιοσύνη να περιοριστεί σε ένα - δυο πρόσωπα που είχαν άμεση εμπλοκή στο ζήτημα.

  Το πιθανότερο σενάριο είναι να παραπεμφθεί μόνο ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής της σκευωρίας με ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες.

  Τούτο φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει αρκετές φορές δημόσια να παραπεμφθεί και ο ίδιος.

  Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να καλύπτει τον κ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες.

  Το χειρότερο σενάριο για τον κ. Τσίπρα είναι να παραπεμφθεί μόνο ο κ. Παπαγγελόπουλος και ένας - δυο ακόμη που συμμετείχαν στη σκευωρία π.χ. με μεθοδευμένα δημοσιεύματα με τα οποία εκβίαζαν δικαστές.

  Αν συμβεί αυτό ο ίδιος θα χρεωθεί πολιτικά τη σκευωρία, αλλά δεν θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση μέσω της όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης.

  Ο κ. Τσίπρας απουσία ουσιαστικών εναλλακτικών πολιτικών επιχειρημάτων μετά την "κωλοτούμπα" του 2015 είναι αναγκασμένος να επενδύσει κυρίως στη λεκτική  πόλωση. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο κ. Μητσοτάκης από το 2016 και μετά ο οποίος ποντάρει στην αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των χαμηλών τόνων και της συναίνεσης...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ