Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 00:02

  Η εκλογή της Κατερίνας...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η πανηγυρική εκλογή της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας,  με ευρεία πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή, αποτελεί ένα βήμα για την Ελλάδα πολύ σημαντικότερο απ’ ό,τι κάποιος μπορεί να εκτιμήσει  με μια πρώτη ανάγνωση...

  Τούτο, όχι γιατί απλά είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά γιατί είχε μια συγκεκριμένη προσωπική πορεία στη δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία.  Αν διαβάσει κάποιος (εμπρός και πίσω από τις γραμμές) τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν την επιλογή της, αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ένα πρόσωπο με βαθιές αρχές καθώς και σαφείς πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις.

  Μικρή σημασία έχει αν οι πολιτικές της απόψεις βρίσκονται κάποιες μοίρες δεξιότερα και ή αριστερότερα αυτού που η κοινή γνώμη προσδιορίζει ως Κέντρο.  Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το ήθος και η βαθιά πίστη στη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, χάρη στους οποίους αυτή λειτουργεί και γίνεται  αποδεκτή από την πλειοψηφία.  Διότι εξουσία χωρίς την αποδοχή της από τον εξουσιαζόμενο σημαίνει τυραννία και δυστυχία...

  Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες αλλά το εκάστοτε πρόσωπο συμβολίζει τα βαθύτερα πιστεύω και προθέσεις της ελληνικής κοινωνίας, όπως αυτές εκφράζονται ανά πάσα στιγμή από τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων.

  Υπό αυτή την έννοια η εκλογή του Κωνσταντίνου Τσάτσου ως Προέδρου της Δημοκρατίας συμβόλιζε τη σημασία και αξία που έδινε εκείνη την εποχή η ελληνική κοινωνία στην πνευματική της ελίτ... Ήταν η εποχή που ο τελειόφοιτος γυμνασίου στην Ελλάδα γνώριζε περισσότερα απ’ όσα γνωρίζουν σήμερα αρκετοί διδάσκοντες σε πανεπιστήμια.

  Η εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή συμβόλιζε την επιστροφή και εμπέδωση της δημοκρατίας καθώς και την πρόσδεση της χώρας στην Ευρώπη και τη Δύση με όρους συμμετοχής και συγκυριαρχίας και όχι υποτέλειας (σχεδόν επιπέδου προτεκτοράτου) όπως ήταν από την ελληνική επανάσταση μέχρι τη μεταπολίτευση. 

  Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη ήταν μια προσπάθεια των ηττημένων της μεταπολεμικής περιόδου να αποδείξουν πως η εποχή που κυβερνούσε το παρακράτος της δεξιάς έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί...

  Μετά ακολούθησε η εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου  που συμβόλιζε κυρίως την ουσιαστική και οριστική δημοκρατική μετουσίωση της ελληνικής δεξιάς. 

  Η εκλογή του Κάρολου Παπούλια ήταν μια κίνηση τακτικής του Κώστα Καραμανλή να εξασφαλίσει τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Το στίγμα του κ. Παπούλια σαν στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την πίστη στις όποιες αποφάσεις του προέδρου, ακόμη και όταν αυτές αφορούσαν την κάλυψη του πόθεν έσχες για την απόκτηση μιας ροζ βίλας. Μάλλον δεν είναι τυχαίο που ο κ. Καραμανλής πέτυχε τη συναίνεση σ’ αυτό ακριβώς το πρόσωπο...

  Η εκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στη συνέχεια συμβολίζει την επιβράβευση από την ελληνική κοινωνία - μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την ελέω συναίνεσης συνενοχή της Νέας Δημοκρατίας (πλην Κυριάκου Μητσοτάκη)- της νοοτροπίας και των συνηθειών που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010 και την παραλίγο αποπομπή από την Ευρώπη το 2015.  Ο κ. Παπούλιας και ο κ. Παυλόπουλος προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα αλλά έχουν μεταξύ τους πολύ περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά απ’ ό,τι έχουν με αρκετά άλλα στελέχη των δικών τους κομμάτων. 

  Ο πρόεδρος "πολέμαρχος"...

  Υπάρχει μια μερίδα που πιστεύει πως λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκλεγεί κάποιο πρόσωπο που θα συμβόλιζε τη διάθεση της χώρας να μην υποχωρήσει στις αξιώσεις και τις "αγριάδες" του προέδρου της γείτονος που εξελίσσεται σε δικτάτορα. 

  Τούτο νομίζω είναι λάθος. Ο πρόεδρος πρέπει να αντιπροσωπεύει την ενότητα της κοινωνίας που τον εξέλεξε (συναίνεση) και την θέση (όχι μόνο τη γεωγραφική)  που βρίσκεται η χώρα στην υδρόγειο και εκείνη που θέλει να φτάσει.

  Δεν θα τρόμαζαν οι Τούρκοι ή όποιοι επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία, αν η Ελλάδα είχε για πρόεδρο κάποιον που θα εκτόξευε όπου καθόταν και βρισκόταν απειλές με ύφος συνοικιακού τσαμπουκά...

  Θα το σκέφτονταν σοβαρά όμως αν η χώρα είχε μια σοβαρή ηγεσία η οποία θα εμπιστευόταν την άμυνα  σε μια αξιοκρατικά εξελιγμένη ηγεσία και διάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων.

  Δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση των πρωτόγονων κοινωνιών όπου της αντιπαράθεσης με τις γειτονικές φυλές ηγούνταν το πρωτεύον αρσενικό που είχε κατακτήσει την ηγεσία της φυλής μετά από μια σειρά αιματηρές μονομαχίες με τα άλλα αρσενικά. 

  Οι κοινωνίες μας είναι πολυπληθείς και σύνθετες πλέον και γι΄ αυτό χρειάζονται εξειδίκευση, κανόνες και θεσμούς πολύπλοκους οι οποίοι εξασφαλίζουν πλούτο, ισχύ και κυρίως κοινωνική και ατομική πρόοδο. 

  Οι αμυντικοί βραχίονες των σύγχρονων σύνθετων κοινωνιών έχουν γίνει περίπλοκοι και ως εκ τούτου πανίσχυροι. Η αποτελεσματικότητα εξασφαλίζεται απ’ το αν χιλιάδες ειδικευμένοι άνθρωποι κάνουν σωστά το τμήμα της δουλειάς που τους αναλογεί και όχι απ΄το αν έχουν κάποιον στην κορυφή χτυπάει δυνατά το στήθος και γρυλίζει ηχηρά...

  Ο δικός μας πρόεδρος...

  Υπάρχει μια μερίδα που πιστεύει πως αφού η Ν.Δ. έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που της εξασφάλισε το περίπου 40% που πήρε στις τελευταίες εκλογές, μπορεί να εκλέξει μόνη της πρόεδρο, θα 'πρεπε να εκλέξει κάποιον από τα "σπλάχνα" της παράταξης. 

  Μια τέτοια επιλογή θα συμβόλιζε τον διχαστικό και τοξικό χαρακτήρα με τον οποίο ανέβηκε στην εξουσία και κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια το μέτωπο του "εθνολαϊκισμού".  Η εκλογή προέδρου ήταν μια ευκαιρία η ελληνική κοινωνία να αποδείξει πως μπορούμε να συνυπάρξουμε ακόμη και όταν διαφωνούμε. Δηλαδή, πως ισχύει το στοιχειώδες θεμέλιο της δημοκρατίας. 

  Η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου αποτελεί ένα από τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η χώρα αυτήν την περίοδο. Μακάρι η θητεία να εκπληρώσει τις θετικές προσδοκίες που δημιουργεί η εκλογή της.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων