Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 00:02

  Ο Τσε των μουλάδων και ο... "τραχανάς"!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Ο Τσε των μουλάδων και ο... "τραχανάς"! 

  Η εκτέλεση του Ιρανού υψηλόβαθμου στρατιωτικού  Κασέμ Σουλεϊμανί (ο οποίος  για τους σιίτες ισλαμιστές συμβολίζει  κάτι ανάλογο με αυτό  που συμβολίζει για τους "μουλάδες" του αριστερισμού  ο Τσε Γκεβάρα) πριν από λίγες μέρες στη Βαγδάτη περιπλέκει ακόμη περισσότερο μια ήδη τεταμένη  κατάσταση η οποία κινείται στα όρια της έκρηξης...

  Η επικρατέστερη άποψη υποστηρίζει πως μια γενικευμένη "θερμή" αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι απίθανη γιατί δεν συμφέρει σ’ αυτή την φάση καμιά από τις δυο πλευρές.

  Τούτο, είναι σωστό. Αν ίσχυε όμως πάντα, περισσότερο από  το 90% των πολέμων στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν θα είχε συμβεί ποτέ. 

  Οι περισσότερο κυνικοί δημοσιολόγοι υποστηρίζουν πως τόσο το καθεστώς της Τεχεράνης όσο και ο Πρόεδρος Τραμπ (που συνήθως εκτός από εγωιστικά-κυκλοθυμικά δρα και ανεξέλεγκτα στην κορυφή της πυραμίδας ισχύος των ΗΠΑ) δρέπουν σημαντικούς καρπούς από την εκτέλεση του  Κασέμ Σουλεϊμανί. Τούτο σημαίνει πως αμφότεροι "βολεύονται" από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, άρα δεν υπάρχει κάποιος λόγος να επιδιώξουν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. 

  Ο Πρόεδρος Τραμπ με την εκτέλεση του υπ’ αριθμόν ένα  εξαγωγέα της ιρανικής "επανάστασης" στην περιοχή, αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από την "πρόταση μομφής" που αντιμετωπίζει στο αμερικάνικο Κογκρέσο. 

  Η ηγεσία του θεοκρατικού ολοκληρωτικού καθεστώτος της Τεχεράνης επωφελείται καθώς η εκτέλεση ενός δημοφιλούς ήρωα και η  κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ  συσπειρώνουν  και καθυποτάσσουν  την κοινή γνώμη της χώρας. Το Ιράν τους τελευταίους μήνες σπαράσσονταν από βίαιες κοινωνικές και πολιτικές διαμαρτυρίες, κοινός παρονομαστής τον οποίων ήταν η απαίτηση για φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος.  

  Αυτό που  θεωρούν οι γεωστρατηγικοί αναλυτές σαν πλέον πιθανό είναι το Ιράν προκειμένου να αποκαταστήσει το κύρος τους τόσο στην κοινή γνώμη της χώρας που απαιτεί εκδίκηση όσο και τις χώρες του Περσικού Κόλπου με της Μέσης Ανατολής που ασκεί επιρροή, είναι να προβεί σε κάποιες θεαματικές ενέργειες εναντίον αμερικανικών, ισραηλινών και γενικότερα δυτικών στόχων. 

  Τα αντίποινα...

  Η ενέργεια η οποία θα επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στη Δύση είναι το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, η μισή έκταση των οποίων ελέγχεται από το Ιράν. Τούτο θα μπορούσε να συμβεί είτε με τη βύθιση κάποιου σκάφους σε σημείο που θα εμποδίσει την ελεύθερη διέλευση ή με την πόντιση ναρκών κλπ. 

  Από τα στενά του Ορμούζ διέρχεται περίπου το 30% της παγκόσμιας θαλάσσιας διακίνησης πετρελαίου. Αν κλείσουν τα στενά για μερικές μέρες η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευτεί, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές ακόμη και στα 150 δολ. το βαρέλι και η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί ισχυρούς κλυδωνισμούς.

  Από μια εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου ισχυρά πλήγματα θα δέχονταν οι οικονομίες της Ευρώπης και της Κίνας. Μικρότερο πλήγμα θα δεχόταν η αμερικάνικη οικονομία καθώς οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό και σημαντικό εξαγωγέα υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά πετρώματα. Κερδισμένη θα έβγαινε η Ρωσία το σημαντικότερο μέρος των εσόδων της οποίας προέρχεται από εξαγωγές υδρογονανθράκων και άλλων πρώτων υλών. 

  Όμως, αν η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 100 δολ. κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες και την έκταση του ντόμινο που θα σχηματιστεί.

  Η ελληνική πλευρά...

  Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα τις ημέρες που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο Τραμπ και να θέσει το ζήτημα των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας που τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  

  Η Τουρκία τις τελευταίες μέρες φέρεται να στέλνει δυνάμεις οι οποίες θα εμπλακούν στον εμφύλιο της Λιβύης, ενώ υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις πως θα στείλει πλοία για έρευνες νοτίως της Κρήτης σε περιοχές που η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει...

  Καθώς το κοινοβούλιο του Ιράκ αποφάσισε να απομακρύνει τις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα μετά την εκτέλεση Σουλεϊμανί, ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται και τούτο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για τα ελληνικά συμφέροντα.

  Γενικότερη είναι η εκτίμηση πάντως πως οι διαβεβαιώσεις ή εγγυήσεις που ενδέχεται να λάβει ή να μην λάβει η Ελλάδα από τον πρόεδρο Τραμπ, είναι ζήτημα που δεν άπτεται κάποιας στρατηγικής αλλά... διάθεσης του Προέδρου. Αυτό αυξάνει το ρίσκο...

  Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής η ρευστότητα έχει αυξηθεί. Όταν μια περιοχή μοιάζει με κάμπο γεμάτο ξερά χόρτα, ακόμη και αν κανένας δεν το επιδιώκει, μια σπίθα αρκεί για να τα κάνει όλα παρανάλωμα.

  Δια τούτο καλό είναι να πορευόμαστε χωρίς τον "τραχανά απλωμένο"...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ