Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 00:01

  Σημάδια επανόδου κόντρα στο ρεύμα…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1)Σημάδια επανόδου κόντρα στο ρεύμα...

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κλίμα στην ελληνική οικονομία παρουσιάζει στοιχεία βελτίωσης τους τελευταίους μήνες. Τούτο αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η διεθνής οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.

  Μια σαφής ένδειξη πως κάτι έχει αρχίσει να κινείται είναι η οικοδομική δραστηριότητα η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει σαφή ανάκαμψη. 

  Τον Σεπτέμβριο που πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση 8,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 28,2% στην επιφάνεια και 60,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

  Στο  9μηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση 8,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 6,6% στην επιφάνεια και 9,7% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018.

  Τούτο αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι αρκεί η κυβέρνηση πάνω στην "φούρια" της να ελέγξει φορολογικά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη από τις ανησυχίες της δεν καταστρέψει το ρεύμα αξιοποίησης ακινήτων από τους ιδιοκτήτες του με αυτόν το τρόπο. 

  Είναι φανερό πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ακίνητα, κάτι που έχει αυξήσει τις τιμές πώλησης και ενοικίασης. Οι αυξήσεις αυτές δημιουργούν ζήτηση για νέα ακίνητα.

  Την εβδομάδα που πέρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαίωσε πως το 2019 θα κλείσει με ανάπτυξη περί το 1,9% ενώ το 2020 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, καταγράφοντας ρυθμούς 2,3-2,5%. 

  Τα αποτελέσματα της φιλικότερης πολιτικής που έχει υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση προς την επιχειρηματικότητα είναι εμφανή.

  To 2019 η ελληνική οικονομία κινείται με ρυθμούς υψηλότερους του μέσου όρου της Ε.Ε. όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφερνε να φτάσει τον μέσο όρο. 

  Παρ’ όλα αυτά η ελληνική οικονομία απέχει πολύ ακόμη από το να παρουσιάσει μια εικόνα δυναμικής επανόδου και αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστη την τελευταία δεκαετία. 

  Τούτο συμβαίνει γιατί δεν έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν ενώ η προσαρμογή που έγινε δεν έχει γίνει με τον σωστό τρόπο σε σχέση με τη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης.

  Μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός πλέον να εμφανίζει πλεονάσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σπάνιο στην ελληνική ιστορία, αλλά αυτά επετεύχθησαν με τον λάθος τρόπο.

  Π.χ. τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης το 2008, πριν τη χρεοκοπία του 2010, αντιπροσώπευαν το 40,7% του ΑΕΠ. Το 2018 αντιπροσώπευαν το 49% του ΑΕΠ. Οι αντίστοιχες δαπάνες την ίδια περίοδο από 50,8% του ΑΕΠ το 2008 έχουν πέσει μόνο στο 48,6% του ΑΕΠ. 

  Τούτο δείχνει πως η προσαρμογή έχει γίνει μέσω της αύξησης της φορολογίας, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη. 

  Αυτό καθιστά την οικονομία ευάλωτη στην πρώτη διεθνή αναταραχή...

  Οι φορολογικές μειώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά μάλλον δεν επαρκούν για να δώσουν την αναγκαία ώθηση.

  2) Επίδομα

  Αξιότιμε κε Στούπα,

  Παρακαλώ όπως διερευνήσετε και σχολιάσετε το ακόλουθο: Εχθές επιχείρησα να υποβάλλω αίτημα για το εν θέματι επίδομα, αλλά με έκπληξη διαπίστωσα ότι ενώ μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρχουν περιοριστικά κριτήρια Οικονομικά / ηλικιακά, αναφορικά με το επίδομα Χριστουγέννων €700 προς ΑΜΕΑ, τελικά εμείς δεν μπορούμε να λάβουμε το εν λόγω ποσό για την κόρη μας λόγω του ότι: "Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

  Ετήσιος τόκος = 20.000*μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2018/100.

  Το μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο ορίζεται ως το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων, του ημερολογιακού έτους 2018, όπως δημοσιεύεται στο Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδος". Διαπιστώνει λοιπόν προς έκπληξη κανείς ότι αν μια οικογένεια έχει καταθέσεις άνω των 20,000€ Συνολικά  (Ή εισέπραξαν τόκους Άνω των €56) η σημερινή κυβέρνηση μας θεωρεί πολύ ευκατάστατους και επιπλέον το παιδί μας δεν δικαιούται να λάβει το επίδομα επειδή οι γονείς είναι "πλούσιοι". Επιπλέον θυμίζω ότι διατυμπάνιζαν ότι δεν θα ληφθούν υπόψη οικονομικά κριτήρια.  Παρακαλώ για τα σχόλια σας επί του ανωτέρω.

  Με εκτίμηση

  Θάνος Βουρβοπουλος

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ