Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Δεκ-2019 00:02

  Κι όμως το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται Τσίπρας!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Κώστα Στούπα

  Κι όμως το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται Τσίπρας!

  Το μεγαλύτερο ατού του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο είναι και αυτό που τον ανέδειξε στην εξουσία, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας με τις  "στάμπες " του αμοραλιστή, του λαϊκιστή, του αφελούς και του καταληψία που χαρακτηρίζει την μέχρι τώρα πολιτική του πορεία δύσκολα μπορεί να "μιλήσει" στο πολιτικό κέντρο συνολικά αλλά και σε ένα σημαντικό κομμάτι της Κεντροαριστεράς.

  Η αλήθεια είναι πως κάνει προσπάθειες να μεταλλαχτεί αλλά παρά το δεινό επικοινωνιακό ταπεραμέντο δεν φαίνεται να διαθέτει το αναγκαίο πολιτικό και ηθικό βάθος που θα πείσει να συστεγαστούν  προσωπικότητες όπως ο κ. Πολάκης, ο κ. Τζουμάκας, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γκλέτσος, με προσωπικότητες όπως ο κ. Βενιζέλος, η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Αλεβιζάτος κλπ. 

  Τούτο το είχε καταφέρει ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν συστέγασε πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Μαγκάκης, ο Αυγερινός, ο κ. Σημίτης με τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον κ. Γιαννόπολου και τον Κατσιφάρα κλπ. 

  Πέραν της πολιτικής ρηχότητας που διακρίνει τον κ. Τσίπρα και για τούτο αλλάζει στρατηγικές χωρίς πυξίδα, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που προβληματίζουν όσους θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον προσεγγίσουν.

  Αμοραλισμός 

  Ο κ. Τσίπρας είναι αμοραλιστής γιατί παρά το γεγονός πως εκμεταλλεύτηκε τις συνέπειες της ανηθικότητας, της διαφθοράς και της πελατειακής αντίληψης των προηγούμενων κυβερνήσεων, έκανε χωρίς αιδώ ακριβώς τα ίδια και χειρότερα.

  Το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής ήταν μια πιστή αντιγραφή του σκανδάλου Κοσκωτά, με μόνη διαφορά πως στην περίπτωση Αττικής-Καλογρίτσα ακόμη δεν έχει τιμωρηθεί κανείς. Μέχρι και τον κομιστή συνήγορο του Κουτσόγιωργα δεν δίστασε να επιστρατεύσει…

  Είναι αμοραλιστής ακόμη όχι μόνο γιατί αρέσκεται να κάνει διακοπές κρυφά στα σκάφη της πλουτοκρατίας την οποία φανερά βδελύσσεται, αλλά διότι χωρίς δισταγμό χρησιμοποιεί διάφορους "χρήσιμους ηλίθιους" τους οποίους στην συνέχεια πετάει στο περιθώριο σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Οι χειρότεροι εχθροί του κ. Τσίπρα είναι αυτοί με τους οποίους κάποια στιγμή συνεργάστηκε… Π.χ. ο κ. Λαφαζάνης, η κα Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βαρουφάκης…

  Λαϊκιστής

  Ο κ. Τσίπρας είναι λαϊκιστής γιατί ανήλθε στην εξουσία με συνθήματα όπως η κατάργηση των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους και κορώνες εναντίον της δεξιάς και εφάρμοσε μνημόνια, αύξησε το χρέος και συγκυβέρνησε με "ψεκασμένους" και πατενταρισμένους ακροδεξιούς...

  Με λίγα λόγια "χάιδεψε" όσα αυτιά μπορούσε, άρπαξε την εμπιστοσύνη μιας πλειοψηφίας και την πούλησε εφαρμόζοντας σχεδόν παντού τα αντίθετα όσων  έλεγε.

  Άσχετος…

  Ο κ. Τσίπρας είναι "αφελής" γιατί υποτίθεται πως προσάρμοσε τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να μην κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία μετά την λήξη της τετραετίας του ή αν κυβερνήσει να είναι για λίγους μήνες και με την μη  εκλογή προέδρου να πάμε σε πρόωρες εκλογές, και δεν κατάφερε τίποτα απ’ όλα αυτά.

  Η σημαντικότερη αλλαγή που έγινε στην πρόσφατη αναθεώρηση του συντάγματος ήταν η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

  Η αλλαγή πέρασε με σχετική πλειοψηφία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή αφελώς αυτοπαγιδεύτηκε λόγω άγνοιας και ανεπαρκούς εκτίμησης της κατάστασης. 

  Η Ν.Δ. ψήφισε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα στην προαναθεωρητική Βουλή με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία που συγκέντρωσε να επιτρέπει στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή να μπορεί να περάσει την πρόθεση της πλειοψηφίας με σχετική πλειοψηφία (151 ψήφους).

  Με λίγα λόγια και "μπασκετικούς" όρους ο κ. Μητσοτάκης του πήρε την μπάλα μέσα από τα χέρια και έφυγε στην αντεπίθεση και ο ίδιος αντί να γυρίσει στη άμυνα, μιμούνταν ότι συνέχιζε με τη μπάλα στα χέρια στο αντίθετο καλάθι…

  Τούτα φανερώνουν αφέλεια και ικανότητες διακυβέρνησης επιπέδου μαθητικού συμβουλίου…

  Ο κ. Τσίπρας με την εκτόξευση στη εξουσία μετά τη χρεοκοπία είχε την ευκαιρία να αναδομήσει εκ βάθρων το μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό (όπως έκανε ο Ερντογάν στην Τουρκία) αυτό που κατάφερε ήταν να δώσει την εξουσία στο μόνο κόμμα εκτός Κ.Κ. που δεν έχει νιώσει την ανάγκη να αλλάξει. Και τούτο γιατί η πλειοψηφία της κοινωνίας μετά το 2015 έψαχνε απεγνωσμένα εναλλακτική λύση.

  Αγκυλώσεις…

  Ο χαρακτηρισμός του "καταληψία" για τον κ. Τσίπρα είναι πολιτικός και δεν αφορά την συμμετοχή σε μαθητικές καταλήψεις ή την πολιτική προστασία που παρέχει στους "μπαχαλάκηδες".  

  Αφορά τον τρόπο που έχει μάθει να προσλαμβάνει την πραγματικότητα και να πολιτεύεται. Ο κ. Τσίπρας παριστάνει πως μεταλλάσσεται σε κάτι που μοιάζει με αριστερό σοσιαλαδημοκράτη για τις ανάγκες της πολιτικής παράστασης που ανεβάζει. Στην ουσία όποιος έχει περάσει από τον αριστερισμό αντιλαμβάνεται πως ο τρόπος σκέψης του είναι πρωτόγονα αριστερίστικος και μανιχαϊστικός. 

  Οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ και οι καταληψίες δημόσιων χώρων και σχολείων πολιτεύονται εκ του ασφαλούς χωρίς να ρισκάρουν ποτέ να τιμωρηθούν. Θεωρούν δικαίωμα να καταλαμβάνουν, να καταστρέφουν, να καίνε, να σηκώνουν όπλα χωρίς να αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα στους αντιπάλους ή σε όσους εφαρμόζουν το νόμο.

  Τούτο γενικότερα πηγάζει από τη μαρξιστική αυταπάτη του ιστορικού υλισμού με την οποία γαλουχούνται παιδιόθεν οι αριστεροί. 

  Η αυταπάτη αυτή πιστεύει πως η διαδικασία της κοινωνικής και ιστορικής εξέλιξης είναι καθορισμένη με βάση κάποιους "νόμους" που ανακάλυψε ο Μαρξ. 

  Οι αποκαλυψιακού χαρακτήρα "νόμοι" αυτοί υποστηρίζουν πως ο Κομμουνισμός είναι η αναπόφευκτη κατάληξη της ιστορίας και τον καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή θα παίξει το προλεταριάτο και το ΚΚ που θα είναι η πολιτική του έκφραση. 

  Άρα, αφού η πολιτική μας πρακτική δεν εκφράζει απλά τις προθέσεις μας αλλά έναν ιστορικό "νόμο", δικαιολογείται να κάνουμε χωρίς ηθικές αναστολές οποιοδήποτε έγκλημα (ή να πούμε οποιοδήποτε ψέμα) για το καλό του συνόλου. 

  Η αυταπάτη αυτή περί του ρόλου που ορίζει γι΄ αυτούς η ιστορία  είναι τόσο ισχυρή που δεν διστάζουν να σκοτώνουν ανθρώπους ή να εξαφανίσουν ολόκληρους πληθυσμούς υποτίθεται για το καλό το κοινού σκοπού.

  Είναι οι ίδιες αρχές που ακολουθούν διάφορες θρησκείες κυρίως επιθετικές και επεκτατικές, αλλά και ακραίες ιδεολογίες όπως ο ναζισμός που αντί του προλεταριάτου και του πεπρωμένου τους πιστεύει σε κάποια φυλή και το πεπρωμένο της να κυριαρχήσει των άλλων φυλών…

  Το μέλλον αμφίβολο..

  Ο κ Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα να μιλάει στον μέσο άνθρωπο με τρόπο πειστικό χωρίς όμως να διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. 

  Πριν το 2015 "πουλούσε" αντιμνημόνιο και αριστερισμό, μετά το 2015 πουλούσε σοσιαλδημοκρατία και την γοητευτική λαϊκή πλευρά του Πάνου Καμένου. Όπως έχουμε ξαναγράψει δεν διαθέτει κανένα πολιτικό και πολύ περισσότερο ηθικό περιεχόμενο. Τούτο όσο ήταν στην εξουσία τον καθιστούσε επικίνδυνο γιατί ήταν απρόβλεπτος και ποτέ δεν ήξερες τι θα σου ξημερώσει… 

  Τώρα αυτά έχουν αποκαλυφθεί και δύσκολα θα καταφέρει να τα αποκρύψει και να διευρύνει την επιρροή του στους κρίσιμους χώρους της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου που θα του επιτρέψουν να επαναπροσεγγίσει την εξουσία…

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ρίζες στην κοινωνία όπως διέθετε το ΠΑΣΟΚ και κυρίως η Ν.Δ. οι οποίες ξεκινούν από την εποχή του Λαϊκού Κόμματος και του Εθνικού Συναγερμού.

  Αυτός είναι ένας λόγος που η Ν.Δ. πέρασε από τη κρίση χρεοκοπία σχεδόν αλώβητη καίτοι φέρει ευθύνες, ιδίως σε ό,τι αφορά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή του νεότερου…

  Στην επόμενη διετία αν το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει καταφέρει όπως έκανε στις αρχές του 2016 η Ν.Δ. υπό τον κ. Μητσοτάκη να περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί καθίζηση και θα διασπαστεί. Τούτο θα συμβεί γιατί θα ατονήσει η συγκολλητική ισχύς της προοπτικής της εξουσίας.

  Αυτό θα αρχίσει να φαίνεται  στις προσεχείς μετρήσεις αν μαζί με την φθορά που θα παρουσιάσει η Ν.Δ. αρχίσει να παρουσιάζει φθορά και ο ΣΥΡΙΖΑ… κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ