Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Νοε-2019 00:02

  Μα πόσο πίσω είναι αυτοί οι Ολλανδοί…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Μα πόσο  πίσω είναι αυτοί οι Ολλανδοί...

  Την εποχή της "φούσκας" στο χρηματιστήριο ένας κερδοσκόπος (της συμφοράς όπως απεδείχθη από την τελική κατάληξη), μου εκθείαζε τις προοπτικές μιας μετοχής η οποία ανήκε σε μια ανυπόληπτη από τη σκοπιά των θεμελιωδών στοιχείων εταιρεία.

  Όταν παρατήρησα πως αυτή είναι σχεδόν εταιρεία "σφραγίδα" χωρίς ουσιαστικές δραστηριότητες, άρα και έσοδα από τα οποία θα μπορούσε να παράγει κερδοφορία, μου αντέτεινε το εξής παροιμιώδες επιχείρημα: "Τόσο το καλύτερο. Μηδέν στο Ενεργητικό και μηδέν στο παθητικό. Ο ισολογισμός είναι διαμάντι και η εταιρεία δεν κινδυνεύει από καμιά δυσάρεστη έκπληξη στα οικονομικά της  μεγέθη... Τις άλλες να φοβάσαι για αρνητικές εκπλήξεις..."

  Είναι αλήθεια πως η μετοχή για κάποιους μήνες έκανε το ράλι όπως μου είχε προβλέψει ο κερδοσκόπος αλλά μετά κατέρρευσε. Αργότερα, η εταιρεία διαγράφηκε από το χρηματιστήριο και από τα εταιρικά μητρώα...

  Την ιστορία αυτή, της εποχής της "τρέλας" που ακολουθούσε τη χρηματιστηριακή "φούσκα", την θυμήθηκα τις τελευταίες μέρες διαβάζοντας για διάφορες διαβεβαιώσεις πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις ή ακόμη, πως σε κάποιες περιπτώσεις συντάξεις και επιδόματα θα αυξηθούν.

  Προσέξτε τι συμβαίνει: Στην Ελλάδα που τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν διαθέτουν αποθεματικά (και επειδή τα έσοδα από εισφορές δεν επαρκούν να καταβληθούν περί τα 28 δισ. ετησίως για συντάξεις,  τα 2/3 επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό), το πολιτικό προσωπικό υπόσχεται πως αποκλείεται να γίνουν περικοπές συντάξεων. 

  Βλέπε: Μηταράκης: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μειωθούν οι συντάξεις

  Πριν ακριβώς ένα χρόνο τα πράγματα ήταν ακόμη " καλύτερα". Βλέπε: Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για χιλιάδες άτομα από 1η Ιανουαρίου…

  Ενώ διαβάζουμε και ακούμε τις δηλώσεις του εγχώριου πολιτικού προσωπικού περί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος που από άποψη θεμελιωδών μεγεθών μοιάζει στον ισολογισμό χρεοκοπημένης εταιρείας, διαβάζουμε ταυτόχρονα ειδήσεις πως στην Ολλανδία κάποια συνταξιοδοτικά ταμεία με εκατοντάδες δισ. αποθεματικά προαναγγέλλουν μειώσεις συντάξεων.

  Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ: "Ένα από τα ισχυρότερα συνταξιοδοτικά συστήματα παγκοσμίως, αυτό της Ολλανδίας, κλονίζεται εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού στην Ευρώπη. 

  Ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ολλανδία, αλλά και παγκοσμίως, το ABP, ανακοίνωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του αξίας 459 δισ. ευρώ δεν επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεών του ύψους 504 δισ. ευρώ. 

  Προκύπτει ότι το ποσοστό κάλυψης των υποχρεώσεων από τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου είναι 91%.

  Όσον αφορά το επίσης μεγάλο συνταξιοδοτικό ταμείο PFZW, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 238 δισ. ευρώ, ο συντελεστής κάλυψης των οφειλών του έφτανε στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου στο 92,2%.

  Οποιοδήποτε ποσοστό κάτω του 95% θεωρείται ανεπαρκές για την κάλυψη των υποχρεώσεων, σύμφωνα με τους συνταξιοδοτικούς κανόνες της χώρας, και συνεπώς σε αυτό το σημείο οι περικοπές των συντάξεων θεωρούνται απαραίτητες. "Φαίνεται πως θα χρειαστεί να μειώσουμε τις συντάξεις το επόμενο έτος, ενώ δεν υπάρχουν καλές προοπτικές για τα χρόνια που ακολουθούν", σχολίασε η Κόριεν Βόρτμαν-Κόολ, πρόεδρος του ΑΒΡ, σύμφωνα με το Reuters…."

  Βλέπε: Μείωση συντάξεων στην Ολλανδία εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων

  Είναι πράγματι οξύμωρο σε μια χώρα που τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν αποθεματικά περί το 1,5 τρισ. ευρώ να ανησυχούν και να προαναγγέλλουν μειώσεις συντάξεων ενώ στη χώρα του "Υπαρκτού Σουρεαλισμού" με σχεδόν μηδενικά αποθεματικά ταμείων, οι συντάξεις θεωρούνται εγγυημένες… και τούτο γιατί το δημόσιο καταφέρνει να δανείζεται με μηδενικά επιτόκια.

  Τούτο το αφήγημα περί βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μοιάζει με την ιστορία του κατεστραμμένου κερδοσκόπου περί της ανωτερότητας των ισολογισμών με μηδέν ενεργητικό και μηδέν παθητικό...

  Δεν μοιάζει;

  2) Η θύελλα που έρχεται...

  Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές από αυτή τη στήλη για τον "καρκίνο" των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων και τις ασυναρτησίες περί "Μοντέρνας Νομισματικής Θεωρίας" που ευθύνεται για την εκτόξευση της ανισότητας μέσω της μεγάλης διάρκειας "φουσκών" που δημιούργησε στα χρηματιστήρια και τα ακίνητα. 

  Βλέπε: Modern Monetary Theory

  Σε αυτούς που υποστηρίζουν πως θα πληρώσουμε ακριβά τα αρνητικά επιτόκια προστίθεται και ο Huw van Steenis, κορυφαίο στέλεχος της UBS και πρώην σύμβουλος στην Τράπεζα της Αγγλίας: "Τα  αρνητικά επιτόκια είναι σαν τα στεροειδή" υποστήριξε. "Είναι καλά για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όταν τα χρησιμοποιείς για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τέλος καταστρέφεις τη σπονδυλική σου στήλη και γίνεσαι όλο και πιο αδύναμος".

  Η μείωση των επιτοκίων (μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις) κάτω από τις συνθήκες της αγοράς προκαλούν μια επέκταση της πίστωσης.

  Αυτό οδηγεί σε μια "έκρηξη" της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι κακές επενδύσεις όσο και η υπερκατανάλωση...

  Υπό την έννοια αυτή αρκετές επενδύσεις από αυτές που γίνονται σε χώρες που υπολείπονται ανταγωνιστικά (όπως π.χ. η Ελλάδα) είναι κακές επενδύσεις που οφείλονται μόνο στην πλημμυρίδα ρευστότητας. Με την άμπωτη που θα ακολουθήσει θα αποκαλυφθούν ποιοι κολυμπούσαν γυμνοί στην παραλία με τα …πιράνχας...

  Η λάμψη του χρυσού...

  Άλλο ένα στοιχείο που εξέπληξε τις τελευταίες εβδομάδες όσους από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα παρακολουθούν τα "μονόστηλα" όπου κρύβονται τα μελλοντικά πρωτοσέλιδα είναι μια αναφορά τη Τράπεζας της Ολλανδίας στον χρυσό, η οποία αφού υπενθυμίζει ότι η χώρα διαθέτει 600 τόνους χρυσού, εξηγεί ότι η χρησιμότητα του χρυσού είναι πολύ σημαντική αφού "εάν το σύστημα (σ.σ. το νομισματικό) καταρρεύσει, τα αποθέματα χρυσού θα αποτελέσουν τη βάση για την ανοικοδόμησή του...".

  Βλέπε: Γιατί οι κεντρικές τράπεζες "μαζεύουν" χρυσό και οι ιδιώτες "πουλάνε"

  Στην περίπτωση που προκύψει μια νομισματική κρίση παγκοσμίως λόγω της "ασωτίας" των περισσότερων Κεντρικών Τραπεζών με τα μηδενικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν. 

  pin

  Μιλάμε τα τελευταία χρόνια για την αύξηση της βαρύτητας της Κίνας και της Ινδίας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Διαβάζουμε επίσης πως οι Κεντρικές Τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια αγοράζουν συνεχώς χρυσό γιατί επιθυμούν διασπορά διαθεσίμων σε κάτι περισσότερο σταθερό από τα δολάρια και το Ευρώ.

  Αν επανασχεδιαζόταν ο παγκόσμιος νομισματικός χάρτης με βάση τα αποθέματα χρυσού τα ισχυρότερα συστήματα θα ήταν το Ευρώ και μετά το Δολάριο. 

  Τούτο γιατί τα  μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού τα  διαθέτει η Ευρωζώνη με πάνω από 10.700 τόνους και ακολουθούν οι ΗΠΑ με πάνω από 8.000 τόνους, το ΔΝΤ με 2.800 τόνους η Ρωσία με 2.200 τόνους και η Κίνα με 2.000 περίπου τόνους… 

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ