Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 00:02

  Πού το πάει ο Κυριάκος...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση έχει ούριο άνεμο στα πανιά της καθώς τα 2/3 της κοινής γνώμης φαίνεται να στηρίζουν ή έστω να ανέχονται τις επιλογές της. 

  Οι ενδείξεις αποδυνάμωσης της επιρροής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φυσιολογικές στη μετεκλογική περίοδο καθώς οι "ακολουθιστές" κινούνται προς τον νικητή και οι υποστηρικτές του ηττημένου χαμηλώνουν τους τόνους όταν δεν υπάρχει προοπτική για ρεβάνς στον ορίζοντα.

  Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία των τελευταίων ερευνών της κοινής γνώμης είναι αυτό που δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών (56% στην τελευταία έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μόλις το 30% πιστεύει το αντίθετο.

  Τέτοια στοιχεία αποτυπώνουν ένα κλίμα αισιοδοξίας ή υψηλών προσδοκιών, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μια βαθύτερη διεργασία στην ελληνική κοινωνία, η οποία απομακρύνεται από τις φοβίες και τους περιορισμούς της δεκαετούς κρίσης...

  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω την επιρροή της στο κέντρο και την κεντροαριστερά, διαβρώνοντας την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στην εκλογική του βάση.

  Η έρευνα της Marc της περασμένη Κυριακή έδειχνε πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και το ένα τρίτο όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται θετικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

  Φαίνεται πως κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες είχαν ακροβολιστεί απέναντι από την κυβέρνηση, στηρίζοντας τους αντιπάλους τους μοιάζουν αιφνιδιασμένες και επανεξετάζουν τις θέσεις τους. 

  Η έκπληξη Μητσοτάκη...

  Όλες οι εκτιμήσεις της αγοράς πριν τις τελευταίες εκλογές ήθελαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κατεβάζει "το πικρό ποτήρι" των δύσκολων μεταρρυθμίσεων το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, προσδοκώντας άλμα της οικονομίας στη συνέχεια που θα βελτίωνε το κλίμα στην κοινωνία και θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

  Η κυβέρνηση κάνει τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα αναμενόταν, σαν να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και όχι μετεκλογική.  Οι μεταρρυθμίσεις που κάνει είναι τόσο ήπιες που καταντούν "άοσμες" και ακόμη και για το παραμικρό μέτρο φροντίζει να έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

  Τούτο είναι θετικό για μια χώρα που υπέφερε από διχαστικές πολιτικές και καταστρεπτικό λαϊκισμό τα τελευταία χρόνια, αλλά την κρατά δέσμια δυσλειτουργιών που την οδηγούν εδώ και δεκαετίες προς το περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

  Η ατολμία που εμφανίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για ριζικές αλλαγές από κάποιους ερμηνεύεται για πολιτική τακτική που αποσκοπεί να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές προκειμένου να "κάψει" την απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. 

  Κατ’ άλλους οι στόχοι μοιάζουν να εστιάζουν στην επόμενη μέρα όταν θα προκύψουν εξελίξεις που θα προκαλέσουν αναταράξεις στην οικονομία και εθνικά ζητήματα που απαιτούν συμπαγή κοινωνικό κορμό. 

  Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έδωσε μια πρόγευση πρόσφατα σε δημόσια ομιλία του μετά από πολλά χρόνια... ένοχης σιωπής. 

  Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως: 

  "Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία…".

  Αναφερόμενος στο διεθνές σκηνικό είπε ότι "έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας".

  Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που φαίνεται να κυοφορούνται για τα επόμενα χρόνια, αν συνδυαστούν με το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης και ενός ηχηρού κραχ των αγορών που ελέω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης αιθεροβατούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα η διαχείριση του οποίου θα απαιτήσει ευρύτατες συναινέσεις.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ