Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 00:02

  Αγαπητέ Κυριάκο, με "δουλεύει" ο αλγόριθμος...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Αγαπητέ Κυριάκο, με  "δουλεύει"  ο αλγόριθμος… 

  Δεν αμφιβάλω πως με τις φιλότιμες προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση το κλίμα για την οικονομία της χώρας έχει βελτιωθεί και θα βελτιωθεί περισσότερο. 

  Αναμφίβολα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και της φορολογίας των φυσικών προσώπων αποτελούν μέτρα στη θετική κατεύθυνση. 

  Σε σχέση με αυτό διάβασα στο οικονομικό ρεπορτάζ πως: "Για τους νέους συντελεστές: εκτός από τον συντελεστή 9% αντί 22% για τα φυσικά πρόσωπα ως τα 10.000 ευρώ, μειώνονται και όλοι οι άλλοι συντελεστές φόρου.

  Αναλυτικά οι μειώσεις της φορολογίας σύμφωνα με αυτά που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο θα έχουν ως εξής:

  Μειώνεται στο 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, στο  22% (όπως πριν ίσχυε και δεν αλλάζει) για εισοδήματα 10.001 - 20.000 ευρώ, στο  28% αντί 29% για 20.001-30.000 ευρώ, στο  36% αντί 37% για 30.001 – 40.000 ευρώ και στο  44% αντί 45% για 40.001 και άνω…"

  Την ίδια ώρα που διάβαζα στην ταμπλέτα το παραπάνω  ρεπορτάζ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ο αλγόριθμος επέλεξε να μου προβάλει μια εταιρική διαφήμιση που περιέγραφε την εξής προσφορά:

  "Διατακτικές σίτισης για επιχειρήσεις. Η ιδανική λύση για τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα επωφελείστε ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης". (Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα).

  Κάνω λοιπόν κλικ από περιέργεια και έπρεπε να απαντήσω αν απασχολώ 1, 10 κλπ ή πάνω από 50 άτομα. 

  Πιο κάτω διαβάζω:
  "Οι πληροφορίες είναι ασφαλείς και δεν μεταβιβάζονται σε τρίτους. Βρείτε τους σωστούς προμηθευτές και κάντε τη διαφορά.
  -Ενίσχυση της αποδοτικότητας των εργαζομένων
  -Προσέλκυση νέων ικανών στελεχών
  -Αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων…"

  Είναι προφανές τι συμβαίνει: Επειδή η φορολογία είναι ιδιαίτερα υψηλή ιδίως για τα στελέχη οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα δεν βρίσκουν τους εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες που χρειάζονται.

  Το ένστικτο της επιχειρηματικής επιβίωσης τις οδηγεί στο να μηχανεύονται τρόπους που θα αυξήσουν το εισόδημα των εργαζομένων τους χωρίς να τους "γδάρει" το κράτος.

  Τηλεφώνησα σε δυο - τρεις ανθρώπους της επιχειρηματικής πιάτσας και μου επιβεβαίωσαν πως αυτό είναι μια πρακτική που ανθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν έχει καταφέρει να ανακόψει την φυγή των νέων στο εξωτερικό.

  Διατακτικές σίτισης για επιχειρήσεις σημαίνει κουπόνια διατροφής. Αντί για μισθό ο οποίος φορολογείται βάναυσα για όσους λαμβάνουν μεικτά πάνω από 30-40.000 ετησίως, οι επιχειρήσεις κλείνουν συμφωνίες με εστιατόρια και σούπερ μάρκετ και εκδίδουν κουπόνια τα οποία οι εργαζόμενοι υποτίθεται ανταλλάσσουν με μερίδες φαγητού.

  Μιλάμε για ένα μπόνους που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100-150 ευρώ το μήνα αλλά είναι αφορολόγητο. 

  Η πρακτική αυτή μου θυμίζει δομή σοβιετικής οικονομίας όπου πέραν του πενιχρού μισθού οι εργαζόμενοι λαμβάνουν και κουπόνια (δελτίο) τα οποία τους εξασφαλίζουν  πρόσβαση στα βασικά είδη διαβίωσης. Τουτέστιν: ένα κιλό ρύζι τον μήνα, ένα κοτόπουλο, ένα κιλό ζάχαρη, δυο κρεμμύδια κλπ.

  Δεν πιστεύω πως η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 45 στο 44% για τους "πλούσιους" που λαμβάνουν μεικτά πάνω από 40.000 ευρώ θα αναστρέψει τη "γενοκτονία" της ελληνικής κοινωνίας που ονομάζεται μετανάστευση των μορφωμένων νέων (brain drain). 

  Αντιθέτως, πιστεύω πως η "γενναία" αυτή φορολογική μεταρρύθμιση που μοιάζει με μια "τρύπα στο νερό" θα επιταχύνει το φαινόμενο της φυγής καθώς και όσοι αισιοδοξούσαν πως με την απομάκρυνση της αριστερίστικης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την έλευση μια φιλελεύθερης κυβέρνησης τα πράγματα θα αλλάξουν, θα απογοητευτούν…

  Αντιλαμβάνομαι βεβαίως τις αντιλήψεις και αγκυλώσεις της ελληνικής κοινωνίας καθώς και τις πολιτικές ισορροπίες. 

  Αντιλαμβάνομαι επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν και θα είναι πολύ χειρότεροι  από τη Ν.Δ. γιατί εκτός από την φορολογική εξόντωση όποιων έχουν μείνει οικονομικά  "ζωντανοί" στην ελληνική οικονομία είναι επικίνδυνοι (όπως αποδείχτηκε) και για τους δημοκρατικούς θεσμούς...

  Το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας όμως παραμένει και η παραπάνω διαφήμιση αποτελεί απτή απόδειξη πως κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση και πως  με ασπιρίνες ο "καρκίνος" …ενδεχομένως δεν θεραπεύεται...

  kostas.stoupas@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ