Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Οκτ-2019 00:01

  Το ταμείο της αισιοδοξίας…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Οι σημαντικότερες  εξελίξεις των τελευταίων ετών στην οικονομία είναι η έξοδος στις αγορές επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ πριν λίγες μέρες.


  Τα Ελληνικά Πετρέλαια την περασμένη εβδομάδα άντλησαν περί τα 500 εκατ. με επιτόκιο κοντά στο 2%. Περίπου τα μισά από τα κεφάλαια αυτά αφορούσαν αντικατάσταση παλαιότερου δανεισμού με επιτόκιο κοντά στο 5%  που έληγε το 2021.

  Λίγες μέρες νωρίτερα είχε βγει στις αγορές  ο ΟΤΕ και άντλησε επίσης 500 εκατ. με επιτόκιο κάτω του 1%. Το 2011 ο όμιλος δανειζόταν με 7,5% και η αλλαγή του κλίματος είναι εμφανής...

  Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πρακτικά πως οι δυο επιχειρήσεις έχουν εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια σταθερή χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος δανεισμού, ό,τι και να συμβεί στις διεθνείς αγορές.

  Δεν είναι τυχαίο που οι δύο εκδόσεις έλαβαν χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, λιγότερο από τρεις μήνες μετά τις πρόσφατες εκλογές. Αν υπολογίσει κάποιος τον "νεκρό" χρόνο των θερινών διακοπών οι δυο εκδόσεις έγιναν αμέσως μετά την επιστροφή των επενδυτών στα γραφεία τους  μετά τις διακοπές.

  Το πλέον βέβαιο είναι πως τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε και άλλες παρόμοιες αναχρηματοδοτήσεις δανείων από ελληνικές επιχειρήσεις.  Φανερή είναι επίσης η βιασύνη των επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν το διεθνές ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνουν τα αρνητικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ.

  Κανένας δεν  είναι σε θέση να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος που οι διεθνείς αγορές μοιράζουν φθηνό χρήμα λόγω της απόγνωσης των αρνητικών αποδόσεων.

  Το 2018 ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων επιχειρήσεων (που είναι και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας) υπολογιζόταν περί τα 30 δισ. ευρώ έναντι 44 δισ. που ήταν περίπου πριν την κρίση… Το 13% του συνόλου των υποχρεώσεων αυτών αφορά τη ΔΕΗ που παραμένει και ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής  οικονομίας.

  Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού των εισηγμένων είναι με υψηλά επιτόκια και όσο μεγαλύτερο ποσοστό αυτού τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αντικατασταθεί με χαμηλότερα επιτόκια τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικότερα.

  Π.χ. 30 δισ. υποχρεώσεις με μέσο επιτόκιο 6% αφαιρούν από τα ταμεία των επιχειρήσεων περί το 1,8 δισ. ευρώ. Με επιτόκιο 1-2% η αντίστοιχη εκροή μειώνεται στα 300 και 600 εκατ. αντίστοιχα, αφήνοντας στα ταμεία από 1,2-1,5 δισ. ευρώ για μερίσματα, επενδύσεις κλπ.

  Το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό γιατί τα 30 δισ. αφορούν το σύνολο των υποχρεώσεων και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγουν στις αγορές με τους όρους που βγήκαν ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ.

  Αν λάβει κάποιος υπόψη όμως πως το σύνολο των εισηγμένων το 2018 εμφάνισε καθαρά κέρδη περί τα 2 δισ. ευρώ η επίδραση της μείωσης του κόστους δανεισμού που έχει αρχίσει να δρομολογείται θα έχει σημαντική επίδραση στις επιχειρήσεις και στην οικονομία με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα.

  Επιπλέον θα πρέπει κάποιος να υπολογίσει πως στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ακολουθούν και μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κάτι που επίσης θα ενισχύσει τα καθαρά κέρδη...

  Το παραπάνω ιδιαίτερα θετικό σκηνικό θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο από κάποια αρνητική εξέλιξη στις διεθνείς αγορές η οποία θα αναγκάσει τα διεθνή κεφάλαια να λάβουν αποστάσεις από χώρες υψηλού ρίσκου όπως παραμένει η Ελλάδα.

  Ακόμη όμως και να αλλάξουν τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν για τα επόμενα 5-6 χρόνια χαμηλά επιτόκια θα απολαμβάνουν τα οφέλη αυτά για όλην αυτήν την περίοδο.

  Αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος εξομάλυνσης των επιπτώσεων μιας διεθνούς αναταραχής στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

  Αποτελεί ερωτηματικό γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο καθυστερεί να προεξοφλήσει τις θετικές αυτές εξελίξεις για τα ταμεία των επιχειρήσεων και φυτοζωεί από άποψη συναλλαγών...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ