Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Οκτ-2019 00:02

  Το αδύνατο σημείο του Κυριάκου...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Την εβδομάδα που πέρασε μετά από μακρόχρονη απουσία Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης μαζί με βουλευτές και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν αισθητή την παρουσία στις συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ.

  Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η απεργία και οι κινητοποιήσεις αφορούσαν ως επί το πλείστον μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος σαν υπουργός των Οικονομικών.

  Οι συνδικαλιστικές ενώσεις μάλιστα εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες χαρακτήριζαν την παρουσία του πρώην υπουργού σαν απύθμενο θράσος καθώς "...ως Υπουργός Οικονομικών, επί 4 χρόνια, αρνούνταν κατηγορηματικά να συναντήσει την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας".

  Τούτο δεν αποτελεί το μοναδικό δείγμα της αμηχανίας του κόμματος του κ. Τσίπρα να επινοήσει το πολιτικό του στίγμα ως κόμμα της αντιπολίτευσης.

  Σε ζητήματα αποκρατικοποιήσεων εκπέμπεται ο ίδιος αντιφατικός λόγος...

  "Η πώληση των ΕΛΠΕ θα αποτελέσει τουλάχιστον πολιτικό σκάνδαλο" υποστήριξε προ ημερών ο κ. Νίκος Παππάς πρώην υπουργός και στέλεχος πρώτης γραμμής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Στο ίδιο μήκος κύματος  ο βουλευτής κ. Φάμελλος προ ημερών ανέφερε πως είναι: "Απαράδεκτο να ξεπουλήσει το Δημόσιο το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ"

  Ο ίδιος  τόνισε ότι "ήταν μια επιχείρηση κερδοφόρος και κατά την περίοδο 2015-2019, παρουσίασε ρεκόρ κερδοφορίας", διερωτώμενος "αν στην περίπτωση της ΔΕΗ η κυβέρνηση μιλάει για ιδιωτικοποίηση επειδή τάχατες έχει ζημίες, στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων, που αρχίσαμε να έχουμε πολλά κέρδη, για ποιον λόγο να τα ιδιωτικοποιήσουμε, εφόσον αποδίδουν κέρδη"...

  Από πλευράς της κυβέρνησης οι κ.κ. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης πέρασαν στην αντεπίθεση και κατηγόρησαν για υποκρισία και θράσος τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως σημείωσαν η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ήταν συμβατική υποχρέωση της χώρας την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

  Η αλήθεια είναι πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ ο οποίος μετά από αρκετές αναβολές τον περασμένο Απρίλιο κατέληξε άγονος.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 4% που με το  κύμα της αγανάκτησης εναντίον του διπολικού κομματικού συστήματος που μονοπώλησε την περίοδο της μεταπολίτευσης εκτοξεύθηκε στο  36% και στην  εξουσία.

  Οι λόγοι που εκτοξεύθηκε στην εξουσία ήταν η διάθεση μιας μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης να τιμωρήσει το παλιό πολιτικό σύστημα γιατί την εξαπάτησε με παχυλές συντάξεις από τα 50 για τους προνομιούχους και εν γένει άνετο βιοπορισμό με κρατικές δαπάνες οι οποίες προέρχονταν από δανεισμό.

  Μια αρκετά σημαντική μερίδα όσων εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είχαν πράγματι πιστέψει πως με "ένα άρθρο και ένα νόμο" το 2015 η κατάσταση της χώρας και της ζωής τους θα επανερχόταν στην προ του 2010 κατάσταση. Το Καλοκαίρι του 2015 το "παραμύθι" αυτό κατέρρευσε όταν ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε τη μεγαλειώδη "κωλοτούμπα" προκειμένου η χώρα να αποφύγει τα χειρότερα και ο ίδιος να παραμείνει στην εξουσία.

  Την τετραετία που ακολούθησε η εξουσία πράγματι αποδείχθηκε πως διαθέτει ισχυρή συγκολλητική δύναμη σε βαθμό που συγκάλυψε την αδυναμία ενός συνεκτικού χωρίς αντιφάσεις πολιτικού προγραμματικού λόγου. Επιπλέον αποκάλυψε την αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης απλών υποθέσεων διακυβέρνησης.

  Η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση αναδεικνύει τώρα τις αδυναμίες αυτές.  Εν τω μεταξύ ο μετριοπαθής λόγος της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε συνδυασμό με μέτρα που δεν δημιουργούν ρήξεις και κοινωνικές εντάσεις απειλεί να διαρρήξει τους δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ με μια  μερίδα της εκλογικής του βάσης...

  Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αναδιοργάνωση με στόχο την επάνοδο στην εξουσία. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως πρέπει να επινοήσουν το οικονομικό και πολιτικό στίγμα της Κεντροαριστεράς στην οποία υποτίθεται πως είναι ηγεμονικός πόλος.

  Πιστεύουν πως θα ηγεμονεύσουν στον ιστορικό χώρο που επινόησε και δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν αντελήφθη το τέλος του ιστορικού  Κέντρου, μιμούμενοι τη χροιά της φωνής και το ύφος των συνθημάτων του.

  Αν δεν επινοήσουν τον προγραμματικό λόγο που θα αποσπάσει τη σημαντική μερίδα του Κέντρου που έχει μετακινηθεί προς τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν θα διευρύνουν την εκλογική τους δύναμη αλλά θα υποστούν απώλειες...

  Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει γιατί έχασαν τη εξουσία και εκτιμούν πως η μεταπολίτευση το μοντέλο της οποίας χρεοκόπησε το 2010 συνεχίζεται με τους ίδιους στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

  Κινήσεις σαν αυτές της προηγούμενης εβδομάδας εκτός από νευρικότητα και αμηχανία προδίδουν και άγνοια κινδύνου. Είναι αμυντικές κινήσεις και όχι επιθετικές. Το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η απογοήτευση όσων περίμεναν δυναμικότερες μεταρρυθμίσεις...

  Με την επιστροφή στις κινηματικές καταγγελίες δεν τους προσεγγίζουν αλλά τους απομακρύνουν...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ