Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Σεπ-2019 00:02

  Απο πού εκπορεύονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών και τι σημαίνουν...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Ένα σενάριο οριστικής εξουδετέρωσης του "άχαστου"...

  Κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης η νέα κυβέρνηση φαίνεται να έχει βάλει στόχο να ανατρέψει όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις που προπαγάνδιζε γι’ αυτήν η αντιπολίτευση...

  Αποφεύγει τις συγκρούσεις με οργανωμένα συμφέροντα εκτός κι αν αυτά εκπροσωπούν μικρές μειοψηφίες και έχει στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Τέτοιες μειοψηφίες συνιστούσαν οι "μαφίες" που λυμαίνονταν το πανεπιστημιακό άσυλο, το "άβατο" των Εξαρχείων και το ποινικό έγκλημα που είχαν βρει καταφύγιο στη σκιά των ιδεολογικών αγκυλώσεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

  Παράλληλα με τις επιδοτήσεις των αδυνάμων προωθεί και μειώσεις της φορολογίας και των εισφορών που δίνουν ανάσες στη μεσαία τάξη και δημιουργούν  θετικές προσδοκίες για επιχειρηματικές επενδύσεις.

  Έχουμε επισημάνει πολλάκις τις τελευταίες εβδομάδες πως τα πρώτα δείγματα γραφής καταδεικνύουν διάθεση αποφυγής των συγκρούσεων κάτι που για όσους γνωρίζουν τις "δυσκαμψίες" του ελληνικού μοντέλου σημαίνει ανακύκλωση των παθογενειών που δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να αλλάξει ριζικά και να τεθεί σε δυναμική τροχιά...

  Στη στήλη είχαμε γράψει πρόσφατα πως το πρώτο τρίμηνο της νέας κυβέρνησης έχει έντονα χαρακτηριστικά που θυμίζουν προεκλογική και όχι μετεκλογική περίοδο.

  Το ρεπορτάζ της συναδέλφου Νίκης Ζορμπά στο Κεφάλαιο του περασμένου Σαββάτου ενίσχυσε περαιτέρω αυτό το σενάριο καθώς φαίνεται πως το υιοθετούν και κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Πλευρές από το ίδιο σενάριο ανέπτυξε διεξοδικά και ο Παύλος Παπαδόπουλος στο ρεπορτάζ- ανάλυσή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

  Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

  Ανέφερε λοιπόν το ρεπορτάζ του Κεφαλαίου μέρος του οποίου αναδημοσιεύτηκε στο Capital.gr:

  "Στην πραγματικότητα βέβαια, ασχέτως εάν δεν κρίνεται προς ώρας σκόπιμο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να το διατυπώσει δημόσια, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι επόμενες εκλογές, δεν θα αργήσουν πολύ, αντιθέτως θα πραγματοποιηθούν σχετικώς σύντομα.

  Ήτοι, ακόμη και το Φθινόπωρο του 2020.

  Την εκτίμηση αυτή τρέφουν στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, την οποία εδράζουν σε σειρά δικών τους διαπιστώσεων.

  Βλέπουν πρόωρες εκλογές δηλαδή, με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη ασφαλώς, ο οποίος είναι απολύτως κυρίαρχος αυτήν την στιγμή στο πολιτικό σκηνικό, λόγω της ανάγκης να "καεί” η απλή αναλογική. Μιλούν για επιδίωξη Μητσοτάκη για διακυβέρνηση 1+4 χρόνια η οποία προϋποθέτει, να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, όσο η κυβέρνησή του έχει αδιαμφισβήτητο αέρα υπεροχής.

  Στο σενάριο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, εδράζεται και η "σπουδή” που αποδίδουν στον Πρωθυπουργό για την ψήφο αποδήμων αλλά και της αλλαγής του εκλογικού νόμου (ο οποίος πάντως δεν προβλέπεται να συγκεντρώνει 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές)…"

  Βλέπε: "Γρηγορείτε" λέει Τσίπρας σε ΣΥΡΙΖΑ και "βλέπει" πρόωρες εκλογές σε έναν χρόνο...

  Τους επόμενους μήνες θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος για την εκλογή του οποίου θα απαιτηθούν πλέον μόνο 151 ψήφοι και θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος με την επαναφορά κάποιου μοντέλου ενισχυμένης αναλογικής και τη δυνατότητα των αποδήμων να συμμετάσχουν με επιστολική ψήφο η οποία θα προσμετρηθεί στο συνολικό αποτέλεσμα κανονικά.

  Για να ισχύσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές θα χρειαστεί να ψηφιστεί με περισσότερες των 200 ψήφων. Τούτο μοιάζει απίθανο.

  Κατά συνέπεια, οι επόμενες εκλογές θα λάβουν χώρα με απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση οι μεθεπόμενες θα γίνουν με το νέο εκλογικό σύστημα.

  Υπό κανονικές συνθήκες οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια, ήτοι τον Ιούλιο του 2023. Και αν δεν προκύψει κυβέρνηση, κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό, οι μεθεπόμενες μερικές εβδομάδες αργότερα...

  Πολιτική Κυριαρχία...

  Η κυβέρνηση, όπως κάθε νέα κυβέρνηση τους πρώτους μήνες απολαμβάνει της πλήρους αποδοχής καθώς ακόμη δεν έχει προλάβει να διαψεύσει προσδοκίες και να υποστεί την φυσιολογική φθορά της.

  Μην ξεχνάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κέρδισε σε λίγους μήνες και τις δεύτερες εκλογές από την κεκτημένη ταχύτητα, καίτοι είχε πράξει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που προπαγάνδιζε, είχε κλείσει τις τράπεζες και είχε καταστρέψει τις αιματηρές προσπάθειες των ετών που ακολούθησαν το 2010.

  Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώνουν αυτό καθώς καταγράφουν διεύρυνση της επιρροής της Νέας Δημοκρατίας και στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη.

  Το σενάριο αυτό λοιπόν υποστηρίζει πως αντί να κάψει τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική σε τέσσερα χρόνια, υπό δυσκολότερες  συνθήκες και με ισχυρότερο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα "κάψει" το ενδεχόμενο αυτό  στους επόμενους δώδεκα μήνες με όρους ισχυρής πολιτική κυριαρχίας του ιδίου και απροετοίμαστη την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία βρίσκεται σε φάση υπαρξιακών πολιτικών αναζητήσεων.

  Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσει μια καθαρή τετραετία διακυβέρνησης με καλύτερους όρους και χωρίς καμιά αβεβαιότητα να σκιάζει πως αυτή θα τελειώσει με φαινόμενα  ακυβερνησίας λόγω της εκκρεμότητας της  απλής αναλογικής.

  Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να δημιουργεί νευρικότητα για τους επόμενους μήνες σε σχέση με την οικονομία αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης σταθερότητας. Στον βαθμό που επαληθευτεί το ισοζύγιο των οικονομικών προσδοκιών θα είναι μάλλον θετικό.  

  Επιπλέον μια τέταρτη ήττα του κ. Τσίπρα (ευρωεκλογές, τοπικές, βουλευτικές και πρόωρες βουλευτικές), ο οποίος μέχρι πρότινος πλασάρονταν σαν "άχαστος" ενδεχομένως θα έχει καταλυτικές συνέπειες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

  Το σενάριο τούτο θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω ή να αποτραπεί από τις διεθνείς  οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή.

  Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε ανοδικό κύκλο για περισσότερο από μια δεκαετία  και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να διορθώσουν ωθώντας την οικονομία σε ύφεση. Το τεράστιο παγκόσμιο χρέος, τα αρνητικά επιτόκια, οι εκκολαπτόμενοι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι θα μπορούσαν με αφορμή την επόμενη διόρθωση των αγορών να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

  Δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μειώνουν επιτόκια και προαναγγέλλουν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης πριν εμφανιστούν σημάδια ύφεσης. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά...

  Η μείωση των επιτοκίων και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που έχουν ξεκινήσει ήδη θα μπορούσαν να ανακόψουν την επιβράδυνση και να μεταθέσουν την ύφεση για μετά τις αμερικάνικες εκλογές το Φθινόπωρο του 2020 όπως επιθυμεί και ο πρόεδρος Τράμπ.

  Αν συμβεί αυτό, η ελληνική οικονομία μπορεί να διάγει τους επόμενους 12 μήνες την καλύτερη χρονιά μετά το 2015 που ξεκίνησε η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το πετρέλαιο έπεσε πολύ κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι.

  Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει καταλυτικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

  Αν το κραχ στις διεθνείς αγορές λάβει χώρα πριν το Φθινόπωρο του 2020, οικονομίες σαν την ελληνική θα υποστούν ισχυρές πιέσεις και το κλίμα θα αλλάξει καθιστώντας τις εξελίξεις απρόβλεπτες...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων