Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 00:02

  Μην υποτιμάτε το χρηματιστήριο…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η πλέον ενθαρρυντική πληροφορία που άκουσα τις τελευταίες ημέρες είναι πως αρκετές εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις ετοιμάζονται είτε να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια που απευθύνονται σε ιδιώτες και θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, είτε θα προβούν σε αναχρηματοδότηση παλαιότερων εκδόσεων με νέες με χαμηλότερα επιτόκια.

  Τούτο αποτελεί θετικό αντίκτυπο της πτώσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν οι αγορές το ελληνικό κράτος.

  Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, αρκεί μια πιθανή διεθνής κρίση να επιτρέψει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν αυτά τα σχέδια.

  Οι εταιρείες θα αποκτήσουν κεφάλαια με φθηνότερο κόστος για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και οι καταθέτες και επενδυτές θα επωφεληθούν καλύτερων αποδόσεων από αυτές που δίνουν οι τράπεζες...

  Φαίνεται όμως πως λογαριάζουν χωρίς τον "ξενοδόχο" καθώς τα τελευταία 20 χρόνια το άνοιγμα και η διατήρηση λογαριασμού στο ελληνικό χρηματιστήριο συνοδεύεται από απίστευτες γραφειοκρατικές διεργασίες.

  Ιδού το "δράμα" όπως μου περιέγραψε προ ημερών ένας αναγνώστης...

  "Πριν από λίγες μέρες η χρηματιστηριακή εταιρεία στην οποία έχουμε έναν οικογενειακό και τέσσερις ατομικούς λογαριασμούς μας έστειλε ένα αρχείο 25 σελίδων μιας τροποιητικής συμφωνίας,  να το διαβάσουμε και να υπογράψουμε.

  Απίθανα (έως αστεία) τεστ αξιολόγησης στοιχειωδών οικονομικών και χρηματιστηριακών γνώσεων και 2-3 γνήσια της υπογραφής για κάθε λογαριασμό...

  Μόνο για να τυπωθεί η τροποποίηση της συμφωνίας ξοδέψαμε όσο χαρτί και μελάνι μας είχε απομείνει στον οικιακό εκτυπωτή που όλο και πιο σπάνια χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια λόγω  των τεχνολογικών εξελίξεων…

  Αν το μετρήσουμε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα την τελευταία δεκαετία στο ελληνικό χρηματιστήριο το κόστος διατήρησης λογαριασμών αν δεν ήταν…μεγαλύτερο από τις αποδόσεις του, είναι τουλάχιστον υπολογίσιμο. Αν είχαμε επενδύσει στον Γ.Δ. το 2009 σήμερα θα είμαστε χαμένοι…

  Στις διαμαρτυρίες μου,  η χρηματιστηριακή εταιρεία αναφέρει πάντα την αυστηρότητα τόσο της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της Ευρωπαϊκής αντίστοιχης Αρχής που προσπαθούν να προφυλάξουν δήθεν τους αδαείς αλλά επί της ουσίας προφυλάσσουν τους εαυτούς τους από τους αδαείς…

  Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση είναι πως για την εφαρμογή των ίδιων κανόνων στην Ελλάδα απαιτείται απίστευτη "χαρτούρα" και γνησιότητες υπογραφών ενώ για τον λογαριασμό σε διαδικτυακή πλατφόρμα εκτέλεσης εντολών που εποπτεύεται από την Κεφαλαιαγορά άλλης χώρας της Ε.Ε. ( άρα οι ίδιοι κανόνες) οι απαιτήσεις είναι υποδεκαπλάσιες και όλες περαιώνονται με την συμπλήρωση διαδικτυακών δυναμικών φορμών…."

  Αυτό ήταν περίπου το σκηνικό που μου περιέγραψαν…

  Δεν νομίζω πως οι Έλληνες επενδυτές προστατεύονται καλύτερα από τους Ευρωπαίους. Αυτό που συμβαίνει είναι η υποτίμηση της σημασίας της ελληνικής αγοράς κεφαλαίων.

  Το χρηματιστήριο, ως  αγορά κεφαλαίων, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, ιδίως σε μια περίοδο που οι τράπεζες λόγω των τεράστιων επισφαλειών που έχουν συσσωρεύει θα χρειαστούν πολλά χρόνια να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και να επιτελέσουν τον ρόλο τους προς την οικονομία.

  Η υποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν αφορούσε μόνο την προηγούμενη κυβέρνηση λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων αλλά και όλων όσων προηγήθηκαν καθώς είχαν τρομοκρατηθεί από τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε το σκάσιμο της "φούσκας" του ’99.

  Οι "φούσκες" είναι ακραίες εκφάνσεις του χρηματιστηριακού κύκλου που εδράζονται στην ανθρώπινη πλεονεξία. Δεν υπάρχει τρόπος να προληφθούν ούτε να ελεγχθούν οι συνέπειες. Η ζημιά που κάνουν οι χρηματιστηριακές "φούσκες" στην οικονομία όμως είναι πολύ μικρότερη από τα οφέλη της λειτουργίας μιας αγοράς κεφαλαίων στην οικονομία.

  Αν η παρούσα κυβέρνηση ελπίζει στην οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να διευκολύνει την προσέγγιση των ιδιωτών στο χρηματιστήριο, ως αγοράς κεφαλαίων…  Όπως με το άρωμα  των κρίνων δεν… κυοφορείται ανάπτυξη. Μόνο με το "άρωμα" του κέρδους!

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020