Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 00:02

  Αλέξη, τα δύσκολα ξεκινάνε τώρα...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1)Αλέξη τα δύσκολα ξεκινάνε τώρα...

  Είναι αλήθεια πως κάθε νέα κυβέρνηση έχει μια περίοδο χάριτος από την κοινωνία (φίλους και αντιπάλους) κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής της.

  Αλήθεια είναι επίσης πως υπάρχει μια στρατιά κυρίως κρατικοδίαιτων που συμπορεύονται με τον εκάστοτε νικητή προκειμένου να έχουν πρόσβαση και επιρροή στις αποφάσεις που τους αφορούν. Η συμπόρευση όμως δεν αφορά μόνο τους κρατικοδίαιτους αλλά και μια ευδιάκριτη αριθμητικά κατηγορία που υποσυνείδητα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ταυτίζονται με τον εκάστοτε νικητή και διαχειριστή της εξουσίας...

  Το ίδιο συμβαίνει και με την αποστροφή προς τον ηττημένο, όπου μερίδα των οπαδών τους συμπεριφέρεται όπως ο μαθητής του Ιησού Πέτρος ο οποίος  μετά τη σύλληψη του διδασκάλου και πριν αλέκτορα φωνήσαι, παρίστανε πως ούτε τον είδε, ούτε τον ήξερε...

  Όλα τούτα καθιστούν τα διθυραμβικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη  πρόσφατα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναμενόμενα και ως εκ τούτου καλό είναι τα "μυαλά" των στελεχών της κυβέρνησης να μην πάρουν αέρα και έτσι η αλαζονεία κονιορτοποιήσει τα θετικά δείγματα γραφής των πρώτων εβδομάδων...

  Μηνύματα όμως οι δημοσκοπήσεις έχουν και για την αντιπολίτευση.

  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που δημοσίευσε το "Θέμα" της Κυριακής στην ερώτηση πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα της γραφής της νέας κυβέρνησης το 71,4% απαντά θετικά και μάλλον θετικά (41,2%και 30,2% αντίστοιχα). Αρνητικά και μάλλον αρνητικά απαντά το 26,4% (15,2 και 11,2% αντίστοιχα).

  Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως το 41,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές κρίνουν θετικά και μάλλον θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ίδιο κάνει και το 85,3% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ, το 42% όσων ψήφισαν ΚΚΕ και το 84,4% και 42,9% όσων ψήφισαν Ελληνική Λύση και Μέρα αντίστοιχα.

  Τα μεγέθη αυτά των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά τις εκλογές του 2019 θα πρέπει να τα συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, που εξασφάλισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα μια τετραετία διακυβέρνησης της χώρας.

  Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της 18ης Δεκεμβρίου 2015 για τον Σκάι στην ερώτηση αν είστε ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της τότε κυβέρνησης το 84,5% απαντούσε όχι και μάλλον όχι. Ναι, απαντούσε μόνο το 10%. Ενδιαφέρον είχε το γεγονός πως τότε το 67% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ικανοποιημένοι...

  Στην ίδια δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ τον Δεκέμβρη του 2015 στην ερώτηση αν τους επόμενους 12 μήνες βλέπουν την κατάσταση του νοικοκυριού να χειροτερεύει ή να βελτιώνεται το 41% και το 25,5% έβλεπαν  σίγουρα και μάλλον να χειροτερεύει. Βελτίωση ανέμενε μόνο το 5,5% ενώ ούτε το ένα ούτε το άλλο έβλεπε το 25%.

  Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της Marc την Κυριακή το 48,8% βλέπει τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο, το 35,1% να μένουν περίπου ίδια και μόνο το 14,7% να πηγαίνουν χειρότερα.

  Ενδιαφέρον έχει πως να καλυτερεύουν τα πράγματα βλέπει και το 12,7% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 65,1%  του ΚΙΝΑΛ, το 21,1% του ΚΚΕ, το 25 της ΕΛ και το 17,9% της ΜΕΡΑ 25.

  Οι θετικές και αρνητικές γνώμες καταγράφουν κατά πόσο τα δύο μεγάλα κόμματα συγκρατούν την εκλογική τους βάση και κατά πόσο διευρύνουν τη δυνητική πρόσβαση στις παρακείμενες εκλογικές δεξαμενές των μικρότερων κομμάτων.

  Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2015, όπως και των αντίστοιχων που ακολούθησαν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τότε, έδειχναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει τις εκλογές από κεκτημένη ταχύτητα και αμέσως μετά από αυτές είχε χάσει την αποδοχή της πλειοψηφίας, κάτι που δεν ανέκτησε ποτέ στη συνέχεια. Αυτό που συνέβη ήταν να χάσει και την ανοχή των 2/3 της κοινωνίας κάτι που σηματοδοτεί την απώλεια της εξουσίας στην πρώτη ευκαιρία.

  Στο εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουλίου η έκπληξη, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές, δεν ήταν το 40% της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το 31% του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα ποσοστό πάνω από 30% παγιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν δεύτερο πόλο ενός νέου διπολικού συστήματος.

  Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν πως θα χρειαστεί προσπάθεια μέχρι να εμπεδωθεί και κυρίως να διευρυνθεί αυτή η σημαντική εκλογική βάση. Δείχνουν επίσης πως θα πρέπει να ανακοπεί η επιρροή της ΝΔ τόσο στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ απευθείας όσο και τις δυνητικές δεξαμενές από όπου μπορεί να αντλήσει δυνάμεις...

  Με απλά λόγια οι μετεκλογικές έρευνες δείχνουν την "υγειονομική" ζώνη των 2/3 της κοινωνίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται και όχι να χαλαρώνει.

  Το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ  το οποίο είναι ο κύριος Τσίπρας παραμένει και το αδύναμο σημείο του. Η Νέα Δημοκρατία μετά την ήττα του 2015 άλλαξε ηγεσία και πρόσωπο. Αυτό τη βοήθησε από τις αρχές του 2016 να περάσει μπροστά σε όλες τις μετρήσεις. Τα λάθη του παρελθόντος και οι ήττες του 2015 ταυτίστηκαν με άλλα πρόσωπα.

  Ο κ. Τσίπρας έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις  του 2019 η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει "πρόσωπο" και η απουσία "πάγκου" στην ηγεσία δυσκολεύει την εκλογίκευση των αιτιών της ήττας και ως εκ τούτου τη διόρθωση της πορείας και τη δυναμική επάνοδο.

  Η ΝΔ μετά τις εκλογές εμφανίζεται να συνεχίζει να "ψαρεύει" απ’ όλους.

  Αν και είναι νωρίς ακόμη τούτο καταδεικνύει την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναρθρώσει έναν ελκυστικό πολιτικό λόγο. Τώρα που η συγκολλητική ουσία της εξουσίας απουσιάζει αυτό είναι πιο εμφανές. Οι κραυγές για ακροδεξιά και συντηρητική κατάληψη του κράτους φαίνεται να μην πείθουν ούτε την ίδια την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Η έκφραση ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού λόγου όμως από τον κ. Τσίπρα και τους "μπαχαλάκηδες" της μεταπολίτευσης φαίνεται κάτι ιδιαίτερα δύσκολο... Το ίδιο και η προσέγγιση της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας της Κεντροαριστεράς, απ’ όπου περνά η διείσδυση στην Κεντροδεξιά χωρίς την οποία δεν προκύπτει προοπτική εξουσίας.

  2) Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι...

  Αγαπητέ κ Στούπα καλησπέρα,

  Συγχαρητήρια για την αρθρογραφία σας και ειδικά για το γεγονός ότι λέτε τα πράγματα με τ' όνομά τους!

  Σχετικά με τον τίτλο στο άρθρο σας, ήθελα με τη σειρά μου να συμπληρώσω κάτι που λείπει.

  Δεν αμφισβητώ την επιστημοσύνη κάποιων - μεμονωμένων - καθηγητών και μερικών ενσυνείδητων φοιτητών! Αλλά, αυτοί είναι μειοψηφία!

  Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι πάσχουν από ΔΙΟΙΚΗΣΗ! Τα Πανεπιστήμια είναι κι αυτά Οργανισμοί με Διοίκηση και Επιτελικό προσωπικό. ΕΚΕΙ πάσχει και ολόκληρη η Ελλάδα: καταλαμβάνονται οι Διοικητικές θέσεις από άσχετους προς τη Διοίκηση και σε πολλές περιπτώσεις από κομματικούς εγκάθετους! Το ίδιο γίνεται και με την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, η οποία υπόψιν πρέπει να επανδρώνεται από πρόσωπα ΔΙΑΚΡΙΤΑ των άλλων Εξουσιών για να έχομεν Δημοκρατία!

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο ΑΠΘ κάποιος Πρύτανης "έχασε" 1.500.000 λίτρα πετρέλαιο (ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑ ΕΓΩ Ο ΕΡΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!!!), τα οποία φυσικά ΔΕΝ ευρέθησαν ποτέ! Για να "τιμωρήσουν" αυτόν τον "κύριο" τον τοποθέτησαν κατόπιν Διευθυντή της ΕΡΤ 3 και στη συνέχεια Δ/ντή του Μετρό Θεσσαλονίκης! (Αλήθεια, πόσες συντάξεις και τί ύψους θα πάρει;;;)

  Το ότι τα Πανεπιστήμιά μας ΔΕΝ εκτελούν την αποστολή τους και έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακινήσεως ναρκωτικών, παραγωγής πλαστών πτυχίων, κομματικού αίσχους, κλπ, κλπ, η ΔΙΟΙΚΗΣΗ φταίει! Και μάλιστα πολύ ψηλότερα από αυτά!

  ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠ" ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!! ΠΑΝΤΑ!!! Διότι αυτός ο Κανόνας ΔΕΝ έχει εξαιρέσεις!!!

  Ευχαριστώ

  Το της Πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοίς άρχουσιν!
  Οι μη οργιζόμενοι, εφ' οις δει, ηλίθιοι δοκούντες είναι!
  Χαίροισθε, Υγιαίνοιτε, Έρρωσθε

  Δημοσθένης ο Μακεδών

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων