Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 00:02

  Η φτώχεια ξεκινάει από το μυαλό...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Δυο εκ των βασικών πηγών της κακοδαιμονίας της χώρας οι οποίες συμβάλουν στην καθήλωσή της στο τέλμα της υπανάπτυξης και της φτώχειας είναι η κατάσταση στην παιδεία αλλά και τη δημοσιογραφία που αποτελεί και το βασικό εργαλείο μια άτυπης δια βίου μάθησης για το σύνολο του πληθυσμού.

  Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης σε αμφότερους τους τομείς είναι ο τρόπος που προβάλλει το σύνολο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης την θέση που καταλαμβάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διάφορες λίστες διεθνούς αξιολόγησης και κατάταξης.

  Οι παλιότεροι θα θυμούνται το παλιό αντισοβιετικό ανέκδοτο για το πώς παρουσίαζαν τα σοβιετικά μέσα ενημέρωσης τις "επιτυχίες" των σοβιετικών αθλητών στις παγκόσμιες διοργανώσεις. "Δεύτερη στον Κόσμο η ΕΣΣΔ" χωρίς πουθενά να αναφέρεται πως συμμετείχαν μόνο δύο ομάδες στη διοργάνωση. Για την ίδια κατάταξη των ΗΠΑ στην ίδια διοργάνωση θα έγραφαν "Τελευταίες τερμάτισαν οι ΗΠΑ".

  Κάπως έτσι λοιπόν αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης την κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στις διάφορες διεθνείς λίστες αξιολόγησης και κατάταξης.

  "Κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ", έγραφε η ιστορική Αυγή, άλλοτε ποιοτικό  φυτώριο της ελληνικής δημοσιογραφίας,  σε παλαιότερο άρθρο της.

  "Σημείο αναφοράς στη διεθνή επιστημονική κοινότητα" το δημόσιο πανεπιστήμιο, σημειώνει το υπ. Παιδείας.

  Δύο ελληνικά πανεπιστήμια κατάφεραν να βρεθούν και φέτος μέσα στα πρώτα 500 ιδρύματα της Ακαδημαϊκής Παγκόσμιας Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων. Φέτος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κέρδισαν μία θέση στην πρώτη 500άδα εκ των 4.000 ιδρυμάτων που αξιολογούνται στη λίστα.

  Μπορεί πολλά να ακούγονται για τα ελληνικά πανεπιστήμια, μπορεί σε πολλά σημεία τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και οι πολιτικές δυνάμεις, να αξιώνουν τον εξορθολογισμό τους, το πώς όμως έχουν σταθεί όρθια μέσα στην κρίση, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές υπηρεσίες σε χιλιάδες φοιτητές, είναι αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό τους. Αυτό επεσήμαιναν εξάλλου και υπουργικές πηγές σε συνέχεια των αξιολογήσεων, σημειώνοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο αναδεικνύεται ως σημείο αναφοράς στην διεθνή επιστημονική κοινότητα…."

  Βλέπε: Κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ

  Η περιγραφή θυμίζει  αναρτήσεις του δημοφιλούς Υπερίωνα του 4ου   (@Yperion4) στο Twitter, όπως:

  "ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΟΥΖΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗΝ, ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗΣ <ΤΖΕΣΙ> ΑΓΟΥΡΙΔΗ - ΚΡΙΣΤΕΝΣΕΝ, ΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΟΥ ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ, ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΪΡΟΪΤ ΤΟ 1978!
  ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ!"   
  ή

  "ΠΡΩΪΝΟΝ ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΣΩ ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ, ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΣΟΥΜΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΙΚΑ-ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΤΑΓΗ 64ος ΣΤΟ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ ΤΟΥ 1963 ΚΑΙ ΝΥΝ ΚΥΛΙΚΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΥΟΤΟ. ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ…"

  Οι ασυνάρτητες θριαμβολογίες για την κατάταξη των ελληνικών  πανεπιστημίων δεν αποτελούν μόνο πεδίο σκόπιμης συσκότισης για μικροπολιτικά αλλά και συντεχνιακά οφέλη αλλά και δείγμα της ποιότητας της ελληνικής δημοσιογραφίας γενικότερα.

  Σε σύνολο 195 χωρών στην υφήλιο μερικές από τις οποίες δεν έχουν καν ανώτατη εκπαίδευση είναι επιτυχία ή αποτυχία  μια χώρα σαν την Ελλάδα να έχει 2 πανεπιστήμια στα 1.000 ή έστω στα 500 καλύτερα;

  Αν η  Ελλάδα είναι ακόμη μια από τις 30-40 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο γιατί δεν καταφέρνει να έχει κάποιο πανεπιστήμιο στα πρώτα ή έστω 50 καλύτερα; Είναι οι χαμηλές δαπάνες για την παιδεία το πρόβλημα της υστέρησης ή η διάρθρωση και λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης όπου τα συνδικάτα της αριστεράς κυριαρχούν και συνδιοικούν απόλυτα;

  Ακόμη και αν δυο ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα 500 καλύτερα πώς αξιολογούνται εξελίξεις όπως: "Τα τελευταία 10 χρόνια, τo Πανεπιστήμιο Αθηνών έπεσε κατά περισσότερες από 100 θέσεις, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατά 150 θέσεις, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατά σχεδόν 200 θέσεις και μαζί με τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών και Θεσσαλίας βρίσκεται χαμηλότερα από τα 600 καλύτερα πανεπιστήμια…."

  Βλέπε: Η "λίστα της Σαγκάης" και τα ελληνικά ΑΕΙ

  Είναι προφανές πως δημοσιογραφία και παιδεία αποτελούν δυο από τα βασικά πεδία της κακοδαιμονίας μας ως χώρας και οικονομίας…

  Η φτώχεια των εθνών πρωτίστως  είναι  κατάσταση που συναρτάται με την παιδεία την ειδική και τη γενικότερη…

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων