Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Αυγ-2019 00:02

  Θα προκάνουμε, Κυριάκο;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  H κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε μια εντυπωσιακή εκκίνηση κατά το πρώτο δίμηνο της ανάληψης της εξουσίας, καθώς τόσο με τη διευρυμένη πολιτικά και πολιτισμικά σύνθεση όσο και με τις πρωτοβουλίες της, εκμεταλλεύτηκε το νεκρό χρόνο του ελληνικού θέρους και προχώρησε μερικά βήματα.

  Το επόμενο δίμηνο κατά πληροφορίες αναμένεται ακόμη πιο πυκνό σε νομοθετικό έργο με μεταρρυθμιστικό "άρωμα". Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν όλα αυτά αρκούν για να βγάλουν το "ελληνικό παράδοξο" από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί βαθμηδόν κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης.

  Το "ελληνικό παράδοξο" συνίσταται στο δυσανάλογο μέγεθος που καταλαμβάνει το κράτος στην οικονομική δραστηριότητα και το συνταξιοδοτικό αδιέξοδο που συνιστά η αναλογία ενός συνταξιούχου για κάθε 1,5 εργαζόμενο περίπου.

  Με 600 -700 χιλ. εργαζόμενους στον παράλυτο λόγω κομματικοποίησης δημόσιο τομέα στους οποίους αν προστεθούν και αυτοί του ευρύτερου δημοσίου και αυτοί που εξαρτώνται από τις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου φτάνουμε στον διπλάσιο αριθμό, δημιουργείται μια εκλογική βάση που κινείται με γνώμονα αυτόν που θα της εξασφαλίσει τα κεκτημένα που πηγάζουν από την αφαίμαξη του ασθενικού ιδιωτικού τομέα.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυήθηκε πως κανένας από το υπεράριθμο και αντιπαραγωγικό προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα χάσει τη θέση του ούτε το ύψος των απολαβών του και έτσι κέρδισε τις εκλογές με τη διαφορά που του εξασφάλισαν οι προσδοκίες του ιδιωτικού τομέα για μείωση των φόρων και των εισφορών.

  Είναι θετικό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε το αίσχος του κατ’ ευφημισμόν πανεπιστημιακού ασύλου, που είχε μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε φωλιές εγκληματικών δραστηριοτήτων και φασιστικών συμπεριφορών. Το ίδιο θετικά είναι και τα δείγματα ελέγχου της εγκληματικότητας, αλλά μέχρι εκεί...

  Η κυβέρνηση δεν τολμά να αντιμετωπίσει καίριους τομείς του βαθέoς κομματικού κράτους όπως είναι π.χ. η ΔΕΗ και η ΕΡΤ.

  Η κυβέρνηση επέλεξε να (λύσει κατά την ίδια, "μπαλώσει" κατ’ άλλους και τη στήλη) το ενδεχόμενο άμεσης χρεοκοπίας της ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών  και των φορολογουμένων. Μια δικαιότερη για την κοινωνία και την οικονομία λύση θα ήταν μια επιλογή που θα περιλάμβανε μείωση και ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού.

  Επίσης για το άλλο εμβληματικό μνημείο της κομματοκρατικής παρασιτοκρατίας  της μεταπολίτευσης την ΕΡΤ, που με μερίδιο 2-3% απασχολεί το διπλάσιο προσωπικό από όλα τα υπόλοιπα κανάλια μαζί να κατέχουν το υπόλοιπο 95-97%, δεν φαίνεται πως τολμά να προχωρήσει σε κάποιο σχέδιο εξυγίανσης…

  Είναι προφανές πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να αποφύγει τις επιλογές που κατέστησαν βραχεία την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Προσπαθεί να μην ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα…

  Στο θέμα της ενέργειας π.χ. η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει να μην θίξει τον σκληρό πυρήνα της ΔΕΗ αλλά ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και βάζει στρατηγικό επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ με τον τρόπο αυτό συρρικνώνεται και μαζί και η ισχύς του συνδικάτου που λειτουργούσε κάποτε σαν κράτος εν κράτει…

  Με τον ανάλογο  τρόπο άλλωστε τα τελευταία τριάντα χρόνια ο ΟΤΕ πέρασε στον ιδιωτικό τομέα και το άλλοτε πανίσχυρο συνδικάτο του δεν απασχολεί τη δημοσιότητα πλέον ούτε ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.

  Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το χάος που είχαν προκαλέσει στην οικονομία οι απεργίες των "πραιτωριανών" του κομματικού κράτους και συνδικαλιστικού παρακράτους.

  Θα θυμούνται ακόμη πως συνδικαλιστικό παρακράτος και επιχειρηματική διαπλοκή ανέτρεψαν εκείνη την κυβέρνηση…

  Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν η χώρα και η κατάσταση που βρίσκονται η οικονομία και το συνταξιοδοτικό προσφέρουν την πολυτέλεια μιας σταδιακής μακροπρόθεσμης μεταρρύθμισης πριν προκύψει κάποιο ξαφνικό "μπλακ άουτ".
  Νομίζω πως όχι…

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων