Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 00:02

  Κυριάκο, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από την κρίση χρεοκοπίας συνίσταται στην αδυναμία να την καταστήσει ελκυστική για επενδύσεις γενικότερα και επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας ειδικότερα.

  Αν στο τέλος της επόμενης τετραετίας αποτύχει στον ίδιο τομέα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόβλημα της χώρας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, αν εν τω μεταξύ δεν έχουν ήδη  δρομολογηθεί  αρνητικές εξελίξεις και ανατροπές...

  Ας μην κοροϊδευόμαστε, η δημιουργία θέσεων εργασίας των 500 ευρώ προκειμένου να πληρώνονται συντάξεις των 900 ευρώ εκτός από ένα ανήθικο μοντέλο (αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής της ηγεσίας) είναι και ένα μη βιώσιμο μοντέλο...

  Με όρους απλής αριθμητικής η επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα κριθεί και από το αν θα καταφέρει να παρουσιάσει δυναμικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ αλλά κυρίως από την ποσότητα και την ποιότητα των επενδύσεων που θα προσελκύσει.

  Ο απλούστερος τρόπος να υπολογίζει κάποιος τις επενδύσεις είναι ο δείκτης του Ακαθάριστου Σχηματισμού Κεφαλαίου (ΑΣΚ) της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Κεφαλαίου για την ελληνική οικονομία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο το 2007 στα 63,1 δισ. ευρώ.

  Κατά την περίοδο της κρίσης έπεσε κοντά στα 20 δισ. ευρώ τον χρόνο απ’ όπου δεν κατάφερε να ξεκολλήσει ποτέ.  Αν λάβει κάποιος υπόψη πως οι αποσβέσεις πάγιου εξοπλισμού υπολογίζονται περί τα 20-25 δισ. τον χρόνο τότε τα τελευταία χρόνια αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι αποεπένδυση...

  Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2015 με ΑΣΚ 18 δισ. ευρώ ενώ το 2018 έκλεισε με 24 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης αλλά πολύ μακριά από ένα ποσό π.χ. πάνω από 40 δισ. ευρώ τον χρόνο που θα έδειχνε πως η οικονομία αλλάζει κατεύθυνση...

  ELSTATsm

  Εκτός από το συνολικό ποσό του ΑΣΚ σημαντικό είναι και οι επιμέρους τομείς που κατευθύνονται οι επενδύσεις. Το 2007 π.χ. από τα 63 δισ. ευρώ η μερίδα του λέοντος με 25,2 δισ.  αφορούσε επενδύσεις στην ανέγερση κατοικιών.

  Το 2018 τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε ο κλάδος των μεταλλικών κατασκευών και των μηχανημάτων που υποδηλώνει επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς. Με 6,8 δισ. ευρώ το 2018 ο κλάδος αυτός υπολείπεται σημαντικά των 12,5 δισ. που είχε φτάσει στο υψηλό του 2008.

  Ο εύκολος τρόπος να βάλει μπροστά την οικονομία, να μειώσει την ανεργία και να αυξήσει το ΑΕΠ μια ελληνική κυβέρνηση είναι να δώσει κίνητρα στον κατασκευαστικό κλάδο (κατοικίες και έργα υποδομής κυρίως).

  Ο δύσκολος αλλά ασφαλέστερος όμως τρόπος είναι να προσελκύσει επενδύσεις στους κωδικούς που στο ΑΣΚ αθροίζουν τις μεταλλικές κατασκευές, τα μηχανήματα και οι μεταφορές.

  Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια αν δεν είχε συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη η "φούσκα" του Airbnb. H πρόσβαση που δημιούργησε η πλατφόρμα στην ανεύρεση αυξημένης ζήτησης για φθηνά καταλύματα οδήγησε χιλιάδες ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν υποβαθμισμένης αξίας ακίνητα σε βαθμό που να προκύψει πλέον αυξημένη προσφορά.

  Η αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει:

  α) Με την κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα ( και άλλες χώρες) συνέπεια της αύξησης των εισοδημάτων στην Ε.Ε. λόγω ανάπτυξης που οφείλονταν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε η ΕΚΤ.

  β) Ένα δεύτερο στοιχείο που ενίσχυσε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος ήταν το φθηνότερο μεταφορικό κόστος λόγω πτώσης της τιμής του πετρελαίου από τα 100+ δολ. περί τα 50 δολ. το βαρέλι.

  γ) Ένα τρίτο στοιχείο είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή που είναι τουριστικές αγορές ανταγωνιστικές της Ελλάδας…

  δ) Η υψηλή φορολογία σε κάθε οικονομική δραστηριότητα ώθησε πολλούς να στραφούν στο Airbnb που είχε περάσει κάτω από τα ραντάρ του "Μεγάλου Αδερφού", της εφορίας…

  Οι έστω και μικρές μεταβολές σε κάποιες από τις παραπάνω παραμέτρους θα έχουν επίδραση σε αυτήν τη δραστηριότητα που κράτησε τον κατασκευαστικό κλάδο στη ζωή, έστω και με τεχνητές αναπνοές…

  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εκδηλώσει ήδη τις προθέσεις της με την επιτάχυνση του έργου του Ελληνικού, την άρση των εμποδίων εξόρυξης χρυσού και τα έργα υποδομής μέσω ΣΔΙΤ. Λογικά οι κατασκευές αναμένεται να πάρουν φωτιά τα επόμενα χρόνια...

  Ο κλάδος των κατασκευών από μόνος του έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από μόνος του όμως σαν συμπληρωματικός της τουριστικής βιομηχανίας δεν αρκεί για να αναβαθμίσει οικονομικά την θέση της χώρας.

  Η Ελλάδα θα ξεφύγει από τα όρια της υπανάπτυξης και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όταν  γίνει χώρα έλξης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως η πληροφορική, η βιομηχανία φαρμάκου η αμυντική βιομηχανία κλπ.

  Μόνο αν ανθίσουν αυτοί οι κλάδοι θα καταφέρουμε να επαναπατρισθεί ένα μέρος του εξειδικευμένου δυναμικού της χώρας που έχει φύγει στο εξωτερικό και στερεί από τη χώρα το πλέον δυναμικό  τμήμα του πληθυσμού.

  Επενδύσεις σε αυτούς του τομείς όμως δεν είναι εύκολο να προσελκύσουμε ακόμη και αν μηδενίσουμε τους φορολογικούς συντελεστές.  Οι τομείς αυτοί χρειάζονται  μεγάλες κεφαλαιακές επενδύσεις και απαιτούν μακροπρόθεσμη πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

  Μια χώρα που ο πληθυσμός κατά 40%-50% ψηφίζει απολιθώματα των άκρων και αφήνει τρομοκράτες και ποινικούς να σουλατσάρουν εκτός φυλακών,  δύσκολα θα καταφέρει να αποκτήσει την αναγκαία συναίνεση που απαιτεί η μακροπρόθεσμη πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Άρα δύσκολα θα εξασφαλίσει σοβαρές επενδύσεις και κατά συνέπεια και υψηλούς μισθούς για τα παιδιά της.

  Παρ’ όλα αυτά στο τέλος της τετραετίας θα δούμε, με μετρήσιμα μεγέθη, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, θα καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα και να βάλει τη χώρα σε άλλη τροχιά...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων