Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουλ-2019 00:02

  Θα μιλάμε για μια άλλη χώρα Νο2…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Ο Πρεμ Γουάτσα δεν είναι κάποιος τυχαίος. Γνωρίζει από οικονομία και μπίζνες. Όταν λέει πως η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα είναι μια διαφορετική χώρα και το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο, έχει διαφορετική σημασία από ό,τι όταν το λέει ένας πολιτικός ή κάποιος δημοσιογράφος.


  (Θα μιλάμε για μια άλλη χώρα... ήταν ο τίτλος της στήλης λίγες μέρες νωρίτερα. Βλέπε: Θα μιλάμε για μια άλλη χώρα...)

  Το μερίδιο της επένδυσης στην Ελλάδα εξάλλου είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η Fairfax.

  Επενδυτές σαν τον Γουάτσα όταν πέσουν έξω σε μια επιλογή επιλέγουν να τη διαγράψουν και να γράψουν τη ζημιά μια κι έξω στον ισολογισμό. Αν δεν το κάνουν έγκαιρα, η ζημιά που τους κάνει στη φήμη και τη συνολική κεφαλαιοποίηση είναι μεγαλύτερη από το πιθανό μελλοντικό όφελος...

  Πριν λίγο καιρό όταν η Eurobank χρειάζονταν στήριξη η Fairfax  αποφάσισε  να μην ρισκάρει να τοποθετήσει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα. Επέλεξε όμως να την ενισχύσει κεφαλαιακά μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia την οποία επίσης ήλεγχε.

  Αν πιστεύει πως έχει αλλάξει κάτι αυτό θα φανεί σύντομα με το αν αποφασίσει να ρισκάρει και νέα κεφάλαια σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

  Οι πληροφορίες περί αυτού μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη είναι θετικές. Απομένει να αποδειχτούν στην πράξη.

  Η διαδρομή...

  Αν κοιτάξει κάποιος τη διαδρομή του Πρεμ Γουάτσα πριν αλλά και μετά το 1985, όταν  πήρε τον έλεγχο της Fairfax θα διαπιστώσει πως έχει να κάνει με κάποιον που γνωρίζει πώς δημιουργείται ο πλούτος και η ευημερία.

  Γεννήθηκε το 1950 στο Χιντεραμπάτ της Ινδίας. Πήγε στο δημόσιο σχολείο και στο Πολυτεχνείο του Μαντράς όπου αποφοίτησε σαν χημικός μηχανικός.  Για να εξασφαλίσει το κόστος των σπουδών εργαζόταν πουλώντας  κλιβάνους και κλιματιστικά.

  Αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο και μετά στο  Οντάριο  όπου πήρε και πτυχία στη διοίκηση επιχειρήσεων(ΜΒΑ) από το  Πανεπιστήμιο του Western Ontario. Το 1984 ξεκίνησε μια επιχείρηση επενδύσεων με το πρώην αφεντικό του, Tony Hamblin.

  Το 1985, ο Γουάτσα ανέλαβε τη Markel Financial, μια μικρή καναδική ασφαλιστική εταιρία φορτηγών που βρισκόταν σε πτώχευση  και την μετονόμασε σε Fairfax Financial Holdings.

  Το 1985 κάθε μετοχή της Fairfax είχε λογιστική αξία 1,5 δολάρια με τιμή στα 3,25 δολάρια. Το 2018 η λογιστική αξία είχε φτάσει στα 432,46 δολάρια και η τιμή στα 600 δολάρια. Η αξία των περιουσιακών της στοιχείων την ίδια περίοδο από τα 30 εκατ. δολ. έφτασε στα 64 δισ. δολάρια.

  Η έλευση στην Ελλάδα στη χειρότερη στιγμή της κρίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.

  Τον Απρίλιο του 2017, ο Γουάτσα εξέφρασε την ανησυχία για πιθανή φούσκα στις τιμές των ακινήτων στο Τορόντο. Υποστηρίζει ότι οι περισσότερες καναδικές τράπεζες δεν μπορούν να επιβιώσουν μιας κατά 50% μείωσης της αξίας των ακινήτων.

  Βλέπε: People are going to get hurt': Fairfax's Prem Watsa says Toronto real estate bubble will burst

  Η εμπειρία από την παρουσία στην Ελλάδα στην οποία επένδυσε κατά την περίοδο της κρίσης φαίνεται πως αποδεικνύεται πολύτιμη.

  Οι επιλογές της Fairfax σε σχέση με την παρουσία της στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα αποτελέσουν έναν σοβαρό δείκτη για τις προσδοκίες σχετικά με το μέλλον αυτής της χώρας...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων