Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουλ-2019 00:02

  Μια μεγάλη ευκαιρία…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι υπέρ το δέον  θετικά. Αρκετά θετικά δείγματα όμως διαφαίνονται και από τον τρόπο που σχεδιάζει να κάνει αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας. Τούτο μπορεί να μοιάζει με ονειροφαντασία αλλά είναι πραγματικότητα...

  Οι λεπτομέρειες στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύουν πως αυτή σχεδιαζόταν από καιρό με κριτήρια ευρύτερα των  σκοπιμοτήτων που έχουν να κάνουν με την κομματική επετηρίδα της Νέας Δημοκρατίας.

  Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως ξεκινά τα σχέδια αξιολόγησης που άπτονται της αύξησης της αποδοτικότητας στο δημόσιο από την ίδια του την κυβέρνηση.  Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μοιράστηκαν φάκελοι με τους στόχους κάθε Υπουργείου και χρονοδιάγραμμα προόδου με ορίζοντα τους πρώτους έξι μήνες.

  Πρόκειται αναμφίβολα για πρωτόγνωρα φαινόμενα σ’ αυτή την καθυστερημένη  γωνιά των Βαλκανίων. Την τελευταία φορά που είχαμε κάποιο στοιχειώδη συντονισμό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ήταν την εποχή του Σημίτη που σημείωνε στο περίφημο "μπλοκάκι" την πρόοδο του έργου κάθε Υπουργείου.

  Η μεθόδευση Μητσοτάκη, της στοχοθεσίας με τους "μπλε" φακέλους και παρακολούθησης του έργου με το σύστημα πληροφορικής "Μαζί" είναι αναμφίβολα μερικά βήματα παραπέρα.

  Ένα από τα λάθη τα οποία προσάπτουν στον κ. Μητσοτάκη είναι η επιλογή για Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του στελέχους που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε οδηγήσει σε παραίτηση ως ενός εκ των υπευθύνων για την εκατόμβη θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι...

  Ένα δεύτερο αφορά την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται να δώσει μια ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία με την πώληση ενός μειοψηφικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής που διαχειρίζεται τα δίκτυα χαμηλής τάσης.

  Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης μίλησε για "πολυπαραγοντική" λύση.

  Δεν πρέπει να ξεχνά όμως πως και το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι "πολυπαραγοντικό". Το βασικό πρόβλημα είναι ο τρόπος και τα κριτήρια με τα οποία δομήθηκε και λειτουργεί η εταιρεία. Αν δεν αλλάξουν αυτά, η εταιρεία δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το χείλος της χρεοκοπίας.

  Την πλέον σωστή προσέγγιση έκανε ο κ. Στέφανος Μάνος με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα:

  "Πολυπαραγοντική" λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει στη Βουλή τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανησυχούν!

  Στον κόσμο των τετράγωνων κύκλων του κ. Χατζηδάκη, όπου οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχούν, οφείλουν να ανησυχούν - και μάλιστα πολύ - οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι…"

  Ο κ. Μάνος έχει δίκιο στην περίπτωση ενός κρατικού μονοπωλίου που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας αν δεν ανησυχήσουν οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι μειοψηφίας, θα πρέπει να ανησυχούν όλοι οι άλλοι...

  Αναμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της "πολυπαραγοντικής" λύσης του προβλήματος της ΔΕΗ και θα επανέλθουμε...

  Ο θετικός κ. Τσίπρας...

  Θα ήμασταν άδικοι όμως αν δεν επισημαίναμε πως θετικά δείγματα γραφής έδειξε και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα. Ο τρόπος που άλλαξε χέρια η κυβέρνηση ήταν υποδειγματικός, ενώ το βράδυ των εκλογών από πολύ νωρίς μόλις διεφάνη το αποτέλεσμα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αναγνώρισαν το αποτέλεσμα και συνεχάρησαν του νικητές.

  Ο νέος πρόεδρος της Βουλής εξελέγη και με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα δείγματα αυτά καταδεικνύουν πως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν πίσω την τοξική, διχαστική πολιτική των τελευταίων ετών όταν μιλούσαν για "κρεμάλες", "γερμανοτσολιάδες" και "προδότες"...

  Τούτο, αν συνεχιστεί θα  είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα καθώς εξασφαλίζει ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας και κυρίως μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία η οποία συμφωνεί σε κάποιες βασικές στρατηγικές επιλογές.

  Τα οφέλη αυτά θα διαφανούν σύντομα τόσο στις γεωπολιτικές μας φιλοδοξίες  στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην οικονομία.

  Αντιλαμβάνομαι πως πολλοί από αυτούς που στοχοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον διχαστικό, τοξικό πολιτικό λόγο της αντιμνημονιακής δημαγωγικής περιόδου του κ. Τσίπρα, νιώθουν άβολα.

  Το κοινό συμφέρον των παιδιών μας όμως και το μέλλον της χώρας επιτάσσει να μην αφήνουμε καμιά ευκαιρία ομόνοιας και συμπόρευσης να πάει χαμένη...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων