Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουλ-2019 00:02

  Ομελέτα χωρίς αυγά...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μετασχηματίσει εκ βάθρων το συνονθύλευμα κρατικοδίαιτων αριστεριστών και λαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερή προοδευτική παράταξη με δημοκρατικό πρόσημο, είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τόσο για την οικονομία όσο και τη χώρα και το ευρωπαϊκό της μέλλον.

  Η παρουσία δύο μεγάλων κομμάτων που διεκδικούν το κέντρο του πολιτικού φάσματος λειτουργεί εξισορροπητικά και σταθεροποιητικά για το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία.

  Αναμφίβολα πρόκειται για μια συνταγή που οδηγεί σε καλύτερες μέρες.

  Το απρόβλεπτα υψηλό ποσοστό του 31,53% που απέσπασε στις πρόσφατες εκλογές αφήνει πολλά περιθώρια να πετύχει αυτόν τον στόχο.

  Το εγχείρημα κινδυνεύει μόνο από τον ίδιο και για την ακρίβεια από την πολιτική και ηθική του ανεπάρκεια.

  Ο κ. Τσίπρας έχει ένα μοναδικό ταλέντο να μιλάει στην καρδιά μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Αυτό που του λείπει είναι η πολιτική οξυδέρκεια, ο στοιχειώδης οικονομικός αλφαβητισμός και κυρίως η συνέπεια και οι ηθικές  αρχές.

  Η άνεση με την οποία μιλάει κάποιος στην καρδιά μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας βοηθάει να περνάει τα μηνύματα που θέλει και όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που προσανατολίζεται εύκολα πολιτικά και κοινωνικά  και διαθέτει  ένα σχέδιο για το πού θέλει να πάει την χώρα, τότε αργά ή γρήγορα τα πράγματα πάνε καλύτερα.

  Το ίδιο ταλέντο είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου και δυστυχώς το σπατάλησε για να διαλύσει την οικονομία και την κοινωνία  και να θεμελιώσει τη χρεοκοπία του 2010, την τελική ώθηση της οποίας έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή την περίοδο 2014-2009.

  Προκειμένου να δημιουργήσει κάποιος μια προοδευτική παράταξη θα πρέπει να προσεταιριστεί τα προοδευτικά στρώματα και κυρίως τα προοδευτικά στοιχεία της κοινωνίας και της οικονομίας.  

  Ας μην γελιόμαστε η Ελλάδα αν έχει μια μικρή ευκαιρία να βγει από το τέλμα και να φέρει πίσω τα παιδιά της είναι να στηρίξει επιχειρηματίες σαν τον κ. Δρανδράκη της BEAT ή τα παιδιά της Workable.

  Θα χρειαστεί να πετύχουν εκατοντάδες παρόμοιες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια προκειμένου να βγούμε από το τέλμα.

  Οι προοδευτικές δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν είναι ούτε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ούτε ο κ. Καλογρίτσας, ούτε ο κ. Κόκκαλης, ούτε ο κ. Κουφοντίνας ούτε ο κ. Χαλιλόπουλος και πολύ περισσότερο δεν είναι ο κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος που πιστεύει πως μπορεί να κρατήσει την αγορά του "ταξί" στις συνθήκες της δεκαετίας του ’50 όταν το κράτος της δεξιάς μοίραζε τις άδειες μόνο στο παρακράτος της.

  Αποτελεί ερώτημα αν μπορεί ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθούν πως η δημιουργία "Προοδευτικής Συμμαχίας" χωρίς συμμαχίες και προοδευτικές κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις είναι ομελέτα χωρίς αυγά.

  Τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα με τα οποία έχει πετύχει πολιτική συμμαχία ο κ. Τσίπρας είναι οι μεταστάντες κρατικοδίαιτοι και του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

  Το 2015 ο κ. Τσίπρας δημιούργησε τις προϋποθέσεις για εκλογική πλειοψηφία γιατί "πούλησε" το σενάριο πως θα αναδιανείμει τον κλεμμένο πλούτο από λίστες σαν αυτή της Λαγκάρντ... Όταν ήρθε στην εξουσία όμως το μόνο που κατάφερε να αναδιανείμει ήταν οι τελευταίες ρανίδες της μεσαίας τάξης διαλύοντας την επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Ήταν η μεσαία τάξη που τον τιμώρησε το 2019.

  Καθώς αυτήν την φορά θα είναι δύσκολο να πουλήσει ξανά το ίδιο αφήγημα, θα  πρέπει να ρίξει γέφυρες στην επιχειρηματικότητα και ιδίως τη νέα.

  Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να απελευθερώσει τις αγορές και ιδίως τον ανταγωνισμό. Τούτο σημαίνει πως θα πρέπει να συγκρουστεί με τους "Θύμιους" και τους "Καλογρίτσες" αλλά και τους πελάτες του στο δημόσιο. Να μην μιλήσουμε για τους ποινικούς και τους τρομοκράτες…

  Μπορεί να το κάνει αυτό;

  2) Βολές άνευ προειδοποιήσεως...

  Αγορά: Το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 600 μονάδες στην αρχή του χρόνου έφτασε ενδοσυνεδριακά στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές μέχρι και τις 900 μονάδες.

  Πριν τις Ευρωεκλογές που δρομολόγησαν τις βουλευτικές εκλογές και αποσαφήνισαν και τη νίκη της Ν.Δ. ο Γ.Δ. ήταν στις 723 μονάδες και στον μήνα που μεσολάβησε σημείωσε άνοδο περί το 25%.  Από την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου η αγορά διορθώνει από το ενδοημερήσιο των 900 κι έχει πέσει μέχρι και στις 837 μονάδες.

  Μια πρώτη και επικρατέστερη ερμηνεία είναι πως τούτο είναι φυσιολογικό  καθώς το έξυπνο χρήμα αγόρασε στη "φήμη" και πούλησε στην "είδηση".

  Τούτο σημαίνει πως αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στις διεθνείς αγορές η αγορά σύντομα θα κινηθεί υψηλότερα.

  Τούτο επιβεβαιώνει και ο διάλογος που μου μετέφερε παράγοντας της αγοράς με ξένο επενδυτικό fund λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές. "Δεν πρόκειται να "τζογάρουμε" στο αποτέλεσμα.." του είπε. "Αν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια στις ελληνικές μετοχές".

  Μια δεύτερη ερμηνεία αφορά τις ανησυχίες μερίδας της αγοράς μήπως τελικά κάποια ή κάποιες από τις τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Μήπως δηλ. η κυβέρνηση επιλέξει τη δύσκολη διαδρομή η οποία όμως στη συνέχεια θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία, απ’ ό,τι η βασανιστική και αργή εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.

  O τραπεζικός δείκτης από τις 400 περίπου μονάδες στην αρχή του χρόνου έφτασε πριν τις εκλογές στις 845 μονάδες.

  Πριν τις ευρωεκλογές ήταν στις 590 μονάδες και μέχρι τις βουλευτικές έγραψε κέρδη πάνω από 43%. Στη συνέχεια διόρθωσε μέχρι τις 730 μονάδες περί το -13%.

  Οι διακυμάνσεις αυτές θα μπορούσαν και να θεωρηθούν φυσιολογικές με βάση την πρώτη ερμηνεία.

  pin

  Σε γενικές γραμμές αυτό που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί είναι πως από τα χαμηλά των 420 μονάδων των αρχών του 2016 έχει ξεκινήσει ένας μακροπρόθεσμος ανοδικός κύκλος για το ελληνικό χρηματιστήριο.  Συνήθως οι κύκλοι αυτού του χαρακτήρα έχουν διάρκεια πάνω από 20 έτη και συνοδεύονται από ριζικές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο.

  Τούτο μπορεί να σημαίνει πως αν στους επόμενους μήνες ή χρόνια προκύψει κάποια μεγάλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο θα διορθώσει μεν αλλά με θετική διαφοροποίηση από τα ξένα και μάλλον χωρίς νέα χαμηλά...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων