Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Ιουλ-2019 19:27

  Το τέλος μιας δύσκολης περιόδου...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Το εκλογικό αποτέλεσμα που προεικάζουν τα exit polls δεν αποτελεί έκπληξη με βάση τα όσα δρομολόγησαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών της 26 Μαΐου. 

  Η διεύρυνση της διαφοράς ήταν αναμενόμενη. Στον βαθμό που το αποτέλεσμα των exit polls επιβεβαιωθεί και από το τελικό αποτέλεσμα, η Ν.Δ. εξασφαλίζει επαρκή αυτοδυναμία και τούτο σημαίνει πως η χώρα από αύριο αλλάζει σελίδα. 

  Αν το τελικό ποσοστό που εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 25% θα έχει άλλη μια ευκαιρία να προσπαθήσει να παραμείνει σαν ισχυρός πόλος σε έναν πιθανό νέο δικομματικό σύστημα. Τούτο δεν φαίνεται πως θα είναι εύκολο τόσο γιατί η παρουσία του Μερα25 στα αριστερά του θα συνεχίσει να ροκανίζει την αντισυστημική βάση, γεγονός που θα δυσκολέψει την ηγεσία του να ολοκληρώσει με επιτυχία τη στροφή προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. 

  Το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός πως παραμένει ένα κόμμα του 25-30% με οργανωτική δομή αντίληψης και πολιτικά αντανακλαστικά ενός κόμματος του 3%.

  Αλλά και για  τη  Νέα Δημοκρατία τα δύσκολα αρχίζουν από αύριο  καθώς μέσα σε 6 περίπου μήνες θα πρέπει να ολοκληρώσει έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων προκειμένου, μετά από μια διετία περίπου, να αρχίσει να δρέπει του καρπούς τους. Προκειμένου να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να υπερκεράσει τα εμπόδια των συντεχνιών που έχουν συνασπίσει μέτωπο με την αντιπολίτευση αλλά και τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στο ίδιο της το κόμμα. Επιπλέον θα πρέπει να έχει την τύχη η διεθνής οικονομία να συνεχίζει να πηγαίνει το ίδιο καλά όπως τα τελευταία χρόνια. 

  Το εκλογικό αποτέλεσμα που προεικάζουν τα exit polls δείχνει πως η ελληνική κοινωνία ξεπερνά την αντισυστημική "βουή" της τελευταίας δεκαετίας και προσπαθεί να επινοήσει μια νέα κανονικότητα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ