Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Μαϊ-2019 00:02

  Τι κρύβουν οι δημοσκοπήσεις…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Συνήθως όσοι υστερούν στους αριθμούς αμφισβητούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Τούτο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά αποτελεί πάγια τακτική εδώ και δεκαετίες. Αλήθεια είναι επίσης πως οι δημοσκοπήσεις συχνά παρουσιάζουν αποκλίσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τα εκλογικά αποτελέσματα.

  Ενίοτε οι αποκλίσεις και η ασάφεια οφείλονται στην ακριβή αποτύπωση της κατάστασης της κοινής γνώμης καθώς η τελευταία δεν έχει διαμορφώσει σαφή εικόνα ή βρίσκεται σε φάση μεταβολής των πεποιθήσεων.

  Παρά ταύτα οι δημοσκοπήσεις είναι ο μοναδικός επιστημονικά αποδεκτός τρόπος να γνωρίσει και να μελετήσει κάποιος τις διαθέσεις και τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης.

  Συχνά όσοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις τις προβάλλουν προκειμένου να συμπαρασύρουν μαζί τους όσους αρέσκονται να ακολουθούν το κυρίαρχο ρεύμα. Γενικότερος είναι ο κανόνας κάθε κόμμα να προβάλλει τα στοιχεία που το ευνοούν και να αποκρύπτει τα αντίθετα.

  Παρά ταύτα όποιος μελετάει όλα τα στοιχεία και κυρίως τις μεταβολές μεταξύ δυο ερευνών της ίδιας εταιρείας μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα. Καμία σοβαρή εταιρεία δεν δημοσιεύει ψευδή στοιχεία. Να μην δημοσιεύει όλα τα στοιχεία μπορεί αλλά ψεύτικα δεν δημοσιοποιεί.

  Οι δημοσκοπήσεις την τελευταία διετία-τριετία δεν είναι ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός είναι ο λόγος που τα φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης σταδιακά έχουν σταματήσει να δημοσιεύουν έρευνες πιστοποιημένων εταιρειών. Μια-δυο μη πιστοποιημένες εταιρείες δημοσιεύουν αμφιβόλου κριτηρίων έρευνες που ευνοούν το κυβερνών κόμμα. Καμία όμως τουλάχιστον για  φέτος δεν δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ  πρώτο κόμμα.

  Οι Ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές της επόμενης Κυριακής αποτελούν λοιπόν το πρώτο τεστ της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων και είναι πολύ πιθανόν το αποτέλεσμα να διαμορφώσει και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

  Η μεγάλη ή μικρή διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος αλλά και η απόσταση του δεύτερου από το τρίτο έχουν μεγάλη σημασία σε σχέση με το κλίμα που θα διαμορφωθεί. Αν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή είναι πιθανό οι εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου να επισπευσθούν.

  Έχει σημασία λοιπόν να δούμε τι σημαίνει για κάθε παράταξη χωριστά το επίπεδο της διαφοράς και γιατί κάθε κόμμα προβάλλει μέσω των φιλικών μέσων τη διαφορά που το συμφέρει.

  Κατ’ αρχήν καμιά δημοσκόπηση δεν παρουσιάζει σαν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές αλλά και τις βουλευτικές τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη μικρότερη διαφορά 2,5% υπέρ της Ν.Δ. την παρουσιάζει μια εταιρεία η οποία δεν έχει πιστοποίηση από την ένωση των δημοσκόπων και της οποίας τα στοιχεία αμφισβητούνται.

  Ας ξεκινήσουμε όμως από αυτή τη διαφορά μιας και το επίσημο αφήγημα της κυβέρνησης είναι πως η διαφορά θα είναι περί το 3% στις ευρωεκλογές και το ποσοστό αυτό είναι εύκολα αντιστρέψιμο στις βουλευτικές.

  Είναι αλήθεια πως μια διαφορά κάτω από 5% θα κόψει τον "αέρα" της κυριαρχίας που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία την τελευταία τριετία. Αν και στο παρελθόν είναι συνηθέστερο όταν οι βουλευτικές ακολουθούν τις ευρωεκλογές, η διαφορά να διευρύνεται, η μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές της Κυριακής θα ανατρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

  kostas.stoupas@capital.gr 
  Αντιθέτως μια διαφορά μεγαλύτερη του 5% θα ενισχύσει τον "αέρα" στα πανιά του πρώτου κόμματος καθώς μια σημαντική μερίδα που ακολουθεί το νικητή θα προσπαθήσει στους λίγους μήνες που απομένουν να αποδείξει την μετακίνησή της προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα.


  Μια διαφορά όμως μεγαλύτερη του 9-10% για το κόμμα που προηγείται μπορεί να αποδειχτεί παγίδα. Τούτο γιατί θα  χαλαρώσει τη εκλογική βάση και κάποιες κατηγορίες που ψηφίζουν με βασικό κριτήριο να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη εξουσία, να αλλάξουν στάση ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα που τις εκφράζουν πληρέστερα.


  Την  Ν.Δ. τη συμφέρει λοιπόν να παρουσιάζεται μια διαφορά μεταξύ 6-7% και το ΣΥΡΙΖΑ μια διαφορά 2-3%.


  Σημασία έχουν όμως και τα ποσοστά. Μια νίκη της Ν.Δ. έστω και με 10 μονάδες διαφορά αλλά με ποσοστό μικρότερο ή παραπλήσιο εκείνου με το οποίο ηττήθηκε στις εκλογές του 2015 θα σημαίνει επί της ουσίας ήττα και διάλυση του πολιτικού σκηνικού συνολικότερα.


  Αντιθέτως μια διαφορά 10 μονάδων με το πρώτο κόμμα  στο 40% και το δεύτερο στο 30% θα σημαίνει εδραίωση ενός νέου δικομματισμού.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές του 2012 είχε πάρει 16,78% και  στις δεύτερες 26,89%. Στις πρώτες του 2015 είχε πάρει 36,34% ενώ στις δεύτερες 35,46%.
  Αυτός είναι ο λόγος που αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 25% θα δημιουργήσει προβληματισμό, ενώ ένα ποσοστό κάτω από το 20% μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό.


   Ρόλο θα παίξει επίσης η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει πάνω από 25% και το ΚΙΝΑΛ κάτω από 5% καθώς διεκδικούν αμφότερα  παραπλήσιους πολιτικά χώρους, θα είναι φανερό ποιος θα επιβάλλει τους όρους μιας πιθανής συγχώνευσης.


  Τα πράγματα θα είναι αντίθετα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 20% και το ΚΙΝΑΛ καταγράψει διψήφιο ποσοστό. Τούτο γιατί εκτός από κόμμα της "κωλοτούμπας" ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα χωρίς ρίζες. Γι’ αυτό εύκολα μπορεί να αποσυντεθεί στα εξ ων συνετέθη.


  Σημασία θα έχει επίσης αν την τρίτη θέση καταλάβει το ΚΙΝΑΛ ή την διατηρήσει η Χ.Α. Μια σημαντική ενδυνάμωση ή αποδυνάμωση της Χ.Α. θα κρύβει επίσης πολιτικά μηνύματα.


  Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα όσα διακυβεύονται τη επόμενη Κυριακή. Μια εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές οι διαφορές που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις κατά μέσω όρο κινούνται μεταξύ 6-8%. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτά τα νούμερα θα σηματοδοτεί έκπληξη και θα έχει τις ανάλογες αντιδράσεις και επιπτώσεις.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων