Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Απρ-2019 00:02

  Σημάδια πανικού...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Είμαστε "ανοιχτοί, διάτρητοι σε κάθε έλεγχο...",  είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι αναφερόμενος στο σκάνδαλο Πετσίτη. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε μιλήσει για "τυμβοθήρες" θέλοντας να αναφερθεί σε τυμβωρύχους...

  Γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;

  Διάτρητος σημαίνει γεμάτος τρύπες, ενώ μεταφορικά όταν πρόκειται για κατηγορητήριο σημαίνει γεμάτος κενά και αντιφάσεις.

  Τύμβος είναι το μνημείο ή ο τάφος και τυμβωρύχος είναι αυτός που σκάβει τάφους (τύμβος + ορρύσω).  Από τεχνική άποψη τύμβος είναι ο τεχνητός λόφος που σχηματίζεται πάνω από τον τάφο ενός νεκρού.

  Η λέξη τυμβοθήρας κατ’ αντιστοιχία του προικοθήρας δεν υπάρχει. Οι τύμβοι δεν είναι μπεκάτσες να προφέρονται για κυνήγι. Συνήθως βρίσκονται θαμμένοι βαθιά στο έδαφος και παραμένουν ασάλευτοι για αιώνες.

  Χρειάζονται σκάψιμο για να προσεγγιστούν και να παραβιαστούν. Οι τάφοι (τύμβοι) που περιέχουν θησαυρούς ή άλλα αντικείμενα αξίας συνήθως είναι ασύλητοι.

  Ασύλητο π.χ. από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΚΙΝΑΛ ή το Ποτάμι εν αντιθέσει με την υπόλοιπη εκλογική βάση του παλαιού ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκε σύσσωμη το 2015.

  Η νευρικότητα του πρωθυπουργού στις τελευταίες συνεντεύξεις ήταν φανερή. Όταν έλεγε τα "Είμαστε ανοιχτοί και διάτρητοι..." δεν κοιτούσε ούτε τον δημοσιογράφο στα μάτια ούτε την κάμερα, κοιτούσε το τραπέζι...

  Τα αίτια της νευρικότητας είναι φανερά.

  Η στρατηγική του κ. Τσίπρα προσέβλεπε και συνεχίζει να προσβλέπει στην άλωση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατικής στροφής. Σοσιαλδημοκρατία σημαίνει αρχές και κανόνες.

  Εκτός του σοσιαλισμού, υπό την έννοια της αναδιανομής εισοδημάτων και κρατικής πρόνοιας για τους αδύναμους, σημαίνει και δημοκρατία. Δημοκρατία αστική με σύνταγμα, βουλευτικές εκλογές, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα και ανεξάρτητες αρχές.

  Ο κ. Τσίπρας θα ήταν πιο ειλικρινής και θα είχε αποτελεσματικότερη διείσδυση στο ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι και ενδεχομένως και τους κεντρώους που έχουν βρει στέγη στη Ν.Δ. αν απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον μηχανισμό χειραγώγησης της δικαιοσύνης που έχει στήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος και ζητούσε από τη δικαιοσύνη δημόσια να διαλευκάνει τις κατηγορίες ανωτάτων δικαστικών για πιέσεις και απειλές από κάποιον με το ψευδώνυμο "Ρασπούτιν".

  Θα είχε αποτελεσματικότερη διείσδυση, αν αντί της περιφοράς γραφικών και αποσβεσμένης αξίας  στελεχών της νεολιθικής εποχής του ΠΑΣΟΚ ζητούσε από τη δικαιοσύνη να διαλευκάνει πριν τις εκλογές την υπόθεση Πετσίτη και τους εκβιασμούς εναντίον του Kεντρικού Τραπεζίτη.

  Προφανώς δεν τολμά να στηρίξει τους δημοκρατικούς θεσμούς και αυτό περιορίζει την απήχηση των πολιτικών και ιδεολογικών ανοιγμάτων που επιχειρεί.

  Το 2015 ο κ. Τσίπρας προτίμησε να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμμένο παρά με τον κ. Θεοδωράκη ή την κ. Γεννηματά. Αυτό καταδεικνύει και τη βαθύτερη πολιτική του  ποιότητα αλλά και τις επιδιώξεις του.

  Δεν ενδιαφέρεται για αρχές και συγκλίσεις αλλά για νομή της εξουσίας χωρίς τις θεσμικές ασφαλιστικές δικλείδες. Τον νοιάζει το "νταλαβέρι" που εξασφαλίζει η εξουσία και όχι να πάει τον εαυτό του και τη χώρα ένα βήμα παρακάτω.

  Προφανώς ο ίδιος τα γνωρίζει όλα αυτά από μέσα καλύτερα και αυτός είναι ένας λόγος που όσο πλησιάζουν οι εκλογές αυξάνεται η νευρικότητα. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές η νευρικότητα θα μετεξελιχθεί σε πανικό...

  Μπορεί εμείς να μην γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια, τα γνωρίζουν όμως οι ίδιοι απ’ ό,τι φαίνεται και αυτός είναι ένα λόγος να χάνουν όλο και συχνότερα τα λόγια τους...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων