Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Απρ-2019 00:02

  Προάγγελοι ανατροπών...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Προάγγελλοι ανατροπών...

  Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές του 2014 σηματοδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για την τελική ευθεία της ανόδου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία μερικούς μήνες αργότερα.

  Αμέσως μετά τις τοπικές και ευρωεκλογές, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έκανε ανασχηματισμό όπου παραμέρισε τους μεταρρυθμιστές και ανέδειξε τους λαϊκιστές με στόχο να ανακόψει το ρεύμα που ωθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

  Κάτι ανάλογο επιχειρεί τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Τζουμάκα, Μπίστη, Ξενογιαννακοπούλου κλπ, στοχεύοντας στα "παλαιοπασοκικά" αντανακλαστικά της εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ.

  Όπως και το 2015 με τους Σαμαρά-Βενιζέλο, το ρεύμα τώρα κινείται αντίθετα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δύσκολα θα μπορέσει να το αντιστρέψει.

  Αυτός είναι και ο λόγος κάθε μέρα που περνά που οι αντιδράσεις του κυβερνώντος κόμματος γίνονται όλο και πιο σπασμωδικές και αρχίζουν να μοιάζουν κωμικές.

  Η επερχόμενη ήττα της Ν.Δ. το 2014 φάνηκε από τον Δήμο της Αθήνας όπου κατέβηκε με δυο ψηφοδέλτια (Σπηλιοτόπουλος-Κακλαμάνης) που δεν κατάφεραν να αθροίσουν μαζί  πάνω από 25%.

  Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ τότε, Γ. Σακελλαρίδης, έκανε την έκπληξη και συγκέντρωσε περί το 20%, ενώ οι δημοσκοπήσεις που προηγούνταν το έδειχναν πολύ χαμηλότερα. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 στην Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πάνω από 33%.

  Η άλλη έκπληξη στον Δήμο της Αθήνας το 2014 ήταν ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, που ξεπέρασε το 16%, αν και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν 10-11%.

  Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της ΧΑ έγινε στις δημοτικές του 2010 όταν ο Ν. Μιχαλολιάκος πήρε 5,3%. Στις εκλογές αυτές καταγράφηκε για πρώτη φορά στον ίδιο Δήμο και το ρεύμα που εξέφρασε  ο Γ. Αμυράς με 7%.

  Ο Δήμος της Αθήνας εν αντιθέσει με τους περισσότερους δήμους της χώρας που έχουν τοπικά στοιχεία, χαρακτηρίζεται από υπερτοπικά χαρακτηριστικά και αντανακλά περισσότερο τα κυρίαρχα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα σε ολόκληρη την επικράτεια.

  Από τη σκοπιά αυτή θα έχει ενδιαφέρον να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα των επόμενων δημοτικών.

  Τα ποιοτικά στοιχεία...

  Προς το παρόν μπορούμε να κοιτάξουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που καταγράφουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

  Στην έρευνα τη Metron Analysis για το "Βήμα" της περασμένης Κυριακής οι περισσότεροι έμειναν στην εικόνα της γενικής δυναμικής που εμφανίζουν οι υποψήφιοι, όπου προηγείται ο Κ. Μπακογιάννης με 37%, και ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 13%, ο Ν. Ηλιόπουλος με 10% και ο Η. Κασιδιάρης με 9%.

  Το πλέον ενδιαφέρον από αυτά τα στοιχεία είναι πως ο Κ. Μπακογιάννης έχει διείσδυση σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών προσανατολισμών και ηλικιών.  

  Μεταξύ άλλων από αυτούς που θα τον ψηφίσουν το 10% θεωρεί τον εαυτό του αριστερό, 25% κεντροαριστερό και 42% Κεντρώο.

  pin

  Πρόκειται μια ισχυρή ικανότητα διείσδυσης για κεντροδεξιό υποψήφιο που δημιουργεί μια δυναμική σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο.

  Βέβαια το γεγονός πως προέρχεται από μια οικογένεια της οποίας πρόσωπα κυριαρχούν στα δημόσια αξιώματα έχει και αρνητικό αντίκτυπο καθώς  θυμίζει νεποτισμό.

  Αλλά η διείσδυση που παρουσιάζει σαν πρόσωπο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη καθώς με μια επιτυχή διαχείριση του Δήμου τα επόμενα χρόνια είναι εύκολο να βρεθεί  στην κεντρική πολιτική σκηνή.

  Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει πως ο Π. Γερουλάνος συγκεντρώνει ποσοστό διπλάσιο από εκείνο του ΚΙΝΑΛ και πως στις γυναίκες το ποσοστό του φτάνει το 18%.

  Στη μεταβιομηχανική εποχή όπου ο καθένας, όσο φτωχός και αν είναι, διαθέτει τουλάχιστον ένα "μαύρο καθρέπτη" (οθόνη) τον οποίο ρωτά πολλές φορές την ώρα ποιος είναι ο ομορφότερος στο βασίλειο, τούτο έχει τη σημασία του… Η εικόνα και η μίμηση της φωνής του Α. Παπανδρέου βοήθησαν καθοριστικά τον Α. Τσίπρα.

  Η υποψηφιότητα του Ν. Ηλιόπουλου όπως αναμενόταν εμφανίζεται "άχρωμη" και αν οι δημοσκοπήσεις πέσουν έξω αυτή τη φορά όπως το 2014 με τον Γ. Σακελλαρίδη, αυτή τη φορά ίσως είναι με αντίστροφη φορά.  Το ρεύμα κινείται αντίστροφα.

  Ο Η. Κασιδιάρης όπως και στις δημοσκοπήσεις του 2014 εμφανίζει πολύ μικρότερα νούμερα, γιατί αν και το πρόβλημα της ανομίας και της λαθρομετανάστευσης είναι οξυμένα, πολλοί ντρέπονται να δηλώσουν πως στηρίζουν την Χ.Α.

  Αν ο Η. Κ. πιάσει ξανά 16% όπως το 2014 και ιδίως αν έρθει δεύτερος και πάει στον δεύτερο γύρο, τότε ενδεχομένως να δρομολογηθούν γενικότερες ανατροπές μελλοντικά σε σχέση με ένα πολιτικό μοντέλο όχι διπολικό αλλά τριπολικό, με ένα Κέντρο και τα δυο Άκρα ενισχυμένα.

  Σημασία έχει πως στην ίδια έρευνα της Μetron Analysis στα μεγαλύτερα προβλήματα της πρωτευούσης το 48% αξιολογεί την καθαριότητα-σκουπίδια, το 39% την εγκληματικότητα-έλλειψη αστυνόμευσης, το 13% τους αλλοδαπούς κλπ. Τα στοιχεία αυτά έχουν τη σημασία τους σε σχέση με τα προηγούμενα.

  Τα ποιοτικά στοιχεία που συνοδεύουν τις έρευνες για τις δημοτικές εκλογές έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ζυμώσεις που υπάρχουν στην κοινωνία και άρα τα πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια... Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε προσεχώς ανάλογες έρευνες και σε άλλες μεγάλες πόλεις με πρώτη τη Θεσσαλονίκη...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων