Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 00:02

  Το πολιτικό κεφάλαιο Τσίπρας...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Αν υποθέσουμε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη κάποιος από τους χιλιάδες που απαρτίζουν τον κομματικό στρατό έχει να επιλέξει 6 μήνες επί 1.500 ευρώ ίσον με 9.000 και μετά εκτός για 4 χρόνια και 20% πιθανότητες για άλλη μια τετραετία και άρα 48 μήνες επί 1.500 ευρώ ίσον άλλες 72.000.

  Αν η άλλη επιλογή ήταν 2 μήνες ίσον 3.000 και μετά από 4 χρόνια 60% πιθανότητες για 48 μήνες επί 1.500  ίσον 72.000, τι θα επέλεγε...

  Αυτό είναι το  δίλημμα της θεωρίας των παιγνίων που αναδεικνύει η συγκυρία.

  Τούτο γιατί οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως αν προηγηθεί ήττα με διαφορά πάνω από 5% στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν τον Οκτώβρη η διαφορά μπορεί να μεγαλώσει τόσο που να έχουμε ανατροπές με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

  Για τα 2/3 των βουλευτών τα ερωτήματα είναι περισσότερο αμείλικτα καθώς ο μηνιαίος μισθός εκεί είναι περί τις 7.000 και από τους 145 θα εκλεγούν 60-70...

  Για τα στελέχη που έχουν χειριστεί κρίσιμες οικονομικές υποθέσεις με την τσαπατσουλιά των νεοφώτιστων στη διαχείριση της εξουσίας και την απληστία που διακρίνει τους νεόπλουτους, τα διλήμματα είναι ακόμη πιο μεγάλα και διαφαίνονται ήδη οι πρώτες ενδείξεις πανικού.

  Για τον σκληρό πυρήνα της κρατικοδίαιτης εκλογικής βάσης του 20-25% το ερώτημα είναι ποια θα είναι η πυραμίδα ισχύος  που θα λαμβάνει τις αποφάσεις για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος τα επόμενα χρόνια και πώς θα την προσεγγίσουμε...

  Ήδη, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΚΙΝΑΛ περί το 7% και αν δεν βγει το στοίχημα των ευρωεκλογών και πάμε για βουλευτικές τον Οκτώβρη, το ΚΙΝΑΛ μπορεί  να φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό.

  Η κατηγορία αυτή που μετακινείται με τον εκάστοτε νικητή έχει αποδειχτεί πως εξελίσσεται στον μεγαλύτερο επικριτή που δεν διστάζει να "τραμπουκίσει" πολιτικά τους προηγούμενους προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων αρχόντων.

  Αρκετοί πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας είναι ένας νέος δημαγωγός μακράς πνοής, όπως  ο Ανδρέας Παπανδρέου, που θα παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό για δεκαετίες.  

  Η πραγματική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του κ. Τσίπρα  στην κοινωνία θα αποκαλυφθεί μετά από λίγους μήνες στην αντιπολίτευση όταν η κοινωνία θα τους  μετρήσει χωρίς τον παραμορφωτικό φακό της εξουσίας.

  Ο Ρόναλντ Ρέηγκαν όταν ήθελε να μετρήσει την επιρροή κάποιου ξένου ηγέτη και της κυβέρνησής του ζήταγε από τις μυστικές υπηρεσίες να του συγκεντρώσουν και να μεταφέρουν τα αστεία που λένε οι πολίτες της χώρας για την κυβέρνηση και κυρίως τον ίδιο τον ηγέτη.

  Από την άποψη αυτή η εικόνα που παρουσιάζει τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνηση στον μέσο όρο του κοινωνικού υποσυνείδητου δεν είναι κολακευτική.

  Χθες ήταν Πρωταπριλιά και στα καφενεία και τα κοινωνικά δίκτυα αυτή τη μέρα κάθε χρόνο ο κ. Τσίπρας έχει την τιμητική του...

  Ο κ. Τσίπρας στο ισοζύγιο αρνητικής και θετικής γνώμης παρουσιάζει ένα πρωτοφανές χάσμα για εν ενεργεία πρωθυπουργό. Ο ίδιος στις αρχές του 2015 από τη συγκυρία που τον ανέδειξε στην εξουσία κληρονόμησε ένα τεράστιο κεφάλαιο δημοφιλίας όπου οι θετικές γνώμες πλησίαζαν το 90%.

  Σήμερα οι θετικές γνώμες περιορίζονται περί το 25% που είναι και το ποσοστό που δίνουν οι έρευνες στο κυβερνητικό κόμμα.  

  πιν

  Είναι απορίας άξιο και ιδιαίτερα αρνητικός οιωνός για το πολιτικό του μέλλον  πώς κατάφερε να σπαταλήσει το πολιτικό αυτό κεφάλαιο.

  Η σχεδόν μηδενική επιρροή εκτός της δεξαμενής της εκλογικής βάσης περιορίζει δραστικά τα περιθώρια διεύρυνσης της εκλογικής βάσης. Όσο ο κ. Τσίπρα είναι πρωθυπουργός και χειρίζεται τις τύχες διαθέτει επιρροή. Όταν δεν θα κρατά την "κουτάλα" με την οποία μοιράζει το περιεχόμενο της χύτρας του κρατικού προϋπολογισμού θα ξεκινήσουν τα προβλήματα.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων