Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Φεβ-2019 00:02

  Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Το βράδυ της Κυριακής της  4ης Οκτωβρίου του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κερδίσει τις εκλογές με 43,9%  και 10 μονάδες διαφορά  έναντι της Ν.Δ. η οποία είχε περιοριστεί στο 33,5%.

  Η Ν.Δ. είχε χάσει πάνω από 8 μονάδες σε σχέση με το 41,8% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007 και 12 μονάδες  σε σχέση με το 45,36% του 2004 που την έφερε στην εξουσία μετά από πολλά χρόνια.

  Το 2009 η Ν.Δ. είχε χάσει τις εκλογές παρά το γεγονός πως είχε διορίσει στο δημόσιο ό,τι "περπατούσε” και "κολυμπούσε” εκτινάσσοντας, το  έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 15% του ΑΕΠ και επισφραγίζοντας έτσι την 5η χρεοκοπία στα 200 χρόνια της ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους.

  Ο Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια και ο πρόεδρος Μπαρόζο είχαν "μυριστεί" περίπου πως κάτι "σάπιο" ωρίμαζε αλλά η συγκυρία των πολιτικών ισορροπιών στις Βρυξέλλες και οι πολιτικές φιλίες στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την Κυβέρνηση Καραμανλή βοήθησαν να κουκουλωθούν τα πράγματα.

  Η Τράπεζα της Ελλάδας είχε στείλει κάποιες προειδοποιήσεις αλλά κανένας δεν είχε όρεξη εντός και εκτός Ελλάδας να χαλάσει τη "ζαχαρένια" του...

  Ο Γιώργος Παπανδρέου που είχε κερδίσει τις εκλογές με σύνθημα "λεφτά υπάρχουν",  το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις εξελέγη ήταν να αλλάξει τα ονόματα των υπουργείων, να αλλάξει κάποια υπουργικά αυτοκίνητα με υβριδικά και  να μοιράσει κάποια επιδόματα που είχε υποσχεθεί...

  Για να καταλάβει κάποιος το πεδίο ισορροπίας και κατανομής ισχύος των κοινωνικών δυνάμεων της περιόδου, αρκεί να  θυμηθεί πως ο ΓΑΠ προσπάθησε τότε να ξεγελάσει το παντοδύναμο βαθύ ΠΑΣΟΚ της συνδικαλιστοκρατίας, το οποίο του είχε εξασφαλίσει την επικράτηση απέναντι στον Ε. Βενιζέλο νωρίτερα και την εκλογική νίκη στη συνέχεια...

  Προφανώς επειδή είχε υποσχεθεί το στρατηγικής σημασίας Υπουργείο Οικονομίας στο βαθύ κομματικό κράτος και αντιλαμβανόταν πως αυτό θα είχε κόστος για την οικονομία άλλαξε τα ονόματα των Υπουργείων. Έδωσε στην κ. Κατσέλη ένα υπουργείο με όνομα Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης με αρμοδιότητες που είχαν τα Υπουργεία Βιομηχανίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας και στον κ. Παπακωνσταντίνου το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο είχε περάσει τις αρμοδιότητες του Εθνικής Οικονομίας.

  Παρά το γεγονός πως χρηματιστήριο και ομόλογα βάραγαν τα "νταούλια" πήρε  αρκετούς μήνες στον ΓΑΠ μέχρι να καταλάβει πως η χώρα χρεοκοπεί και όταν το κατάλαβε επιχείρησε να διαπραγματευτεί με το "πιστόλι πάνω στο τραπέζι" την προσφυγή στο ΔΝΤ που έτσι θα έβαζε πόδι στην Ε.Ε.

  Προσπαθούσε να εκβιάσει τους Ευρωπαίους με κάτι που επεδίωκαν και οι ίδιοι. Το ίδιο έκαναν  μερικά χρόνια αργότερα και οι άλλοι "Κίσινγκερ" από τα... Γκράβαρα, οι Τσίπρας- Βαρουφάκης όταν προσπάθησαν να εκβιάσουν τους δανειστές  με το πιθανό domino effect που θα προκαλούσε ένα Grexit.

  Φυσικά πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και έτσι προέκυψαν  τα μνημόνια 1, 2 και 3... και αν είμαστε αρκετά τυχεροί και το 4ο  στη συνέχεια...

  Τα θυμήθηκα και τα αναφέρω εν συντομία όλα αυτά γιατί η συγκυρία θυμίζει έντονα εκείνη την περίοδο που όπως αποδείχτηκε ήταν περίοδος πριν από μεγάλη καταιγίδα.

  Παρατηρούμε εδώ και καιρό την κυβέρνηση Τσίπρα αντί για μεταρρυθμίσεις να πραγματοποιεί αντιμεταρρυθμίσεις και τους Ευρωπαίους για λόγους δικών τους πολιτικών ισορροπιών, να παριστάνουν  πως κοιτάνε αλλού…

  Όσοι προειδοποιούν πως οδηγούμαστε με ταχύτητα σε μετωπική με τον "τοίχο" αντιμετωπίζονται σαν γραφικοί καταστροφολόγοι και γενικώς εκλαμβάνουμε τις "αλκυονίδες" ως άφιξη του θέρους ή έστω της άνοιξης.

  Ως συνήθως όσοι παρακολουθούν τα πράγματα εκ του μακρόθεν όπως ο δημοσιογράφος της Handelsblatt που έγραψε το παρακάτω άρθρο χθες, έχουν καθαρότερη ματιά, αν και ο ίδιος το βρίσκω πολύ αισιόδοξο για το τι συμβαίνει.

  "Στο τέλος της μακρόχρονης διάσωσης της Ελλάδας, το ΔΝΤ αρνήθηκε να εμβάσει έστω και ένα ακόμη δολάριο στην Αθήνα, κυρίως για ένα λόγο: οι ειδικοί αμφισβητούσαν την εκτίμηση των Ευρωπαίων ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρέμενε και μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης σε μεταρρυθμιστική τροχιά και πως θα πετύχαινε μεγάλα πλεονάσματα.

  Οι διαμάχες των τελευταίων ημερών μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της Αθήνας επιβεβαιώνουν ότι οι ανησυχίες τους ήταν βάσιμες...

  Σε σχέση με το παρελθόν όμως δεν ασκείται πια έντονη κριτική στον Τσίπρα. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να υπάρξει ανοιχτή σύγκρουση. Δεν θέλουν να φοβίσουν τους επενδυτές που δειλά-δειλά ξεκινούν να δανείζουν και πάλι χρήματα στην Ελλάδα.

  Το βασικό πρόβλημα όμως παραμένει: η πρόγνωση των Ευρωπαίων ότι μέχρι το 2060 η Αθήνα θα πετυχαίνει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2% ήταν 'στοχευμένη αισιοδοξία' που μάλλον δεν θα γίνει πραγματικότητα. Και έτσι μεσοπρόθεσμα θα τεθεί και πάλι το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα 290 δισ. ευρώ των δανείων στήριξης. Οι Ευρωπαίοι σκόπιμα υπερτίμησαν τη διάθεση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις".

  Handelsblatt: Προεκλογικά δώρα αντί μεταρρυθμίσεων από τον Τσίπρα

  Ο ίδιος βρίσκω την κατάσταση πολύ χειρότερη γιατί παρατηρώ εκ των έσω τη διάλυση και την αργή κατάρρευση τόσο του δημοσίου όσο της οικονομίας.

  Δυστυχώς οι εικόνες που περιγράφει η παρακάτω επιστολή που έλαβα δεν αποτελούν κάποια εξαίρεση αλλά τον κανόνα που επικρατεί.

  " Αγαπητέ Κώστα,

  Σου στέλνω την εμπειρία  φίλης από τον ΟΓΑ Αθήνας. Αν νομίζεις, αξιοποίησέ την.

  Μια εβδομάδα στον ΟΓΑ Αθήνας (Πατησίων  30  και  Καποδιστρίου).
  Από την Παρασκευή 1/2/19 έως και την Πέμπτη 7/2/19   φίλη  προσπαθούσε  να βγάλει ένα έντυπο Α1 για ολιγοήμερη εργασία  στο εξωτερικό  συγγενούς από την επαρχία.
  Την παρέπεμψαν στον διευθυντή διεθνών σχέσεων ο οποίος  άκουγε, εν ώρα εργασίας, μουσική heavy metal  από εγκατεστημένα ηχεία στο γραφείο του! Με ριχτά  καρό  πουκάμισα ο ίδιος και ο συνεργάτης του  με σηκωμένα τα μανίκια  για να φαίνεται το τατουάζ, έδιναν οδηγίες στους πολίτες κρατώντας τον ρυθμό της μουσικής χωρίς να χαμηλώσουν τουλάχιστον την ένταση!...

  Ζήτησαν μια σειρά από δικαιολογητικά (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμό μητρώου, αντίγραφο πρώτης σελίδας βιβλιαρίου ασθενείας, κλπ). Ο ΟΓΑ δεν  πρέπει να έχει  τα στοιχεία του αιτούντος που είναι ασφαλισμένος επί 40 περίπου έτη;

  Σημείωση: το ίδιο έντυπο δίνει  αυθημερόν ο ΟΑΕΕ Καλλιθέας  σε ασφαλισμένους του  χωρίς να ζητά  δικαιολογητικά.

  Την  Τετάρτη  6/2/19  την  παρέπεμψαν στον αρμόδιο, άτομο με πρόβλημα υγείας, ο οποίος έπινε σφηνάκια  με τρεμάμενα χέρια, μισοξαπλωμένος σε δύο καρέκλες  γραφείου, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

  Ο σάκος των ΕΛΤΑ  στο δάπεδο  και οι  εκατοντάδες αιτήσεις  για κάρτες ευρωπαϊκής ασφάλισης πάνω στο τραπέζι  έχουν   σταλεί από   ασφαλισμένους  της  επαρχίας  και  Έλληνες  του εξωτερικού.  

  Δεν τους έχει ενημερώσει όμως κανένας υπεύθυνος ότι δεν πρόκειται να λάβουν απάντηση, σύμφωνα με δήλωση υπαλλήλου από διπλανό γραφείο, διότι ο εικονιζόμενος υπάλληλος παίρνει συχνά αναρρωτικές  άδειες και αδυνατεί να διαχειριστεί αυτόν τον όγκο δουλειάς.

  Μόνον όσοι παρουσιάζονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση εξυπηρετούνται  μετά από συνεχείς επισκέψεις  τις λίγες ώρες λειτουργίας   ( 11.30- 14.30)  και εφόσον  το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά!...

   Κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης ή ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος ( αντίστοιχος   εκείνου   που  επισκέφτηκε το Υπουργείο Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα)  δεν μπορεί να  επισκεφθεί τον ΟΓΑ ώστε να γίνει γνωστή  η κατάσταση?  Καταγγελία στην Βουλή  θα έχει κάποιο αποτέλεσμα? Ο ΟΓΑ σε ποιο υπουργείο υπάγεται και ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάντια?.."

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων