Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 00:02

  Σκάνδαλα που προμηνύουν σεισμικές δονήσεις…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Σκάνδαλα που προμηνύουν σεισμικές δονήσεις...

  Όταν δίπλα σε ένα σκάνδαλο προστίθεται και ένα άλλο παρόμοιο και μετά ένα τρίτο, δεν έχουμε κάποια εξαίρεση αλλά κάποια μόδα που τείνει να επιβάλει κανόνα. 

  Δίπλα στο σκάνδαλο της Folli Follie προστίθεται και αυτό της ΔΕΗ ενώ πληροφορίες θέλουν να υπάρχει και τρίτη εταιρεία μικρότερη.

  Όταν αυτό συμβαίνει λίγα χρόνια μετά τα Greek statistics που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία και στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, αυτό δημιουργεί ερωτήματα για αν πρόκειται για χώρα που λειτουργούν οι θεσμοί της ελεύθερης αγοράς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους που εγγυώνται τη διαφάνεια και τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό.

  Μετά την απάτη πολλών μεγατόνων της FF την εβδομάδα που πέρασε η ΔΕΗ που είναι η  μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας και η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε σαν να επρόκειτο περί κάποιας τυπικής παράλειψης, ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017 ήταν λάθος και αναμορφώθηκαν. Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιο λαθάκι μερικών χιλιάδων ευρώ.

  Ιδού πως περιγράφει το ρεπορτάζ του Capital.gr το λαθάκι που λόγω του μεγέθους του δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:  

  "Το θέμα αναδείχθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2018, όπου στη σύγκριση με τα μεγέθη του 2017, η εταιρεία σημείωνε ότι τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρήσης είχαν αναμορφωθεί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή των μεγεθών επισημάνθηκε και από χρηματοδότριες τράπεζες και για το λόγο αυτό, αναμένεται να υπάρξει από πλευράς της επιχείρησης παροχή διευκρινίσεων. 

  Ποιο όμως ήταν το εύρος της αναμόρφωσης και ποια μεγέθη άλλαξαν;

  Το 2018 η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2017 κύκλο εργασιών 2359,8 εκατ. ευρώ από 2460,8 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει πέρυσι, κέρδη EBITDA 90 εκατ. ευρώ από 202,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, και ζημιές προ φόρων 249,5 εκατ. ευρώ αντί κερδών 31,1 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του κέρδους από την πώληση της ΑΔΜΗΕ 172,2 εκατ. ευρώ) που ανακοίνωσε πέρυσι."

  Βλέπε: ΔΕΗ: Εξηγήσεις ζητούν οι τράπεζες για το "λάθος" των 280 εκατ. ευρώ

  Πέρυσι δηλ. κατά το α' εξάμηνο η ΔΕΗ είχε εμφανίσει κέρδη 31,1 εκατ. ευρώ ενώ θα έπρεπε να εμφανίσει ζημιές 249,5 εκατ. ευρώ. 

  Πρόκειται για μια λογιστική απόκλιση της τάξης των 280 εκατ. όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν λίγο παραπάνω, στα 320 εκατ. ευρώ. 

  Φέτος μας λένε πως αν και η εταιρεία εμφανίζει ζημιές υπάρχει βελτίωση γιατί αυτές είναι μικρότερες από τις περσινές ζημιές που ανακαλυφθήκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. 

  Μην σας εκπλήσσει λοιπόν που μετοχή και κεφαλαιοποίηση τείνουν προς το απόλυτο μηδέν.

  πιν

  Και ράλι...

  Ενδεχομένως και με τη στήριξη των "ψεύτικων" στοιχείων στη λογιστική κατάσταση του εξαμήνου, η μετοχή της εταιρείας περί τα τέλη του 2017 έκανε ένα ράλι της τάξης του 100% και από τα 1,7 ευρώ πλησίασε τα 3,5 ευρώ. 

  Φυσικά εξαιτίας αυτής της λογιστικής "αλχημείας" τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες Έλληνες και ξένοι επενδυτές ενδέχεται να έχουν γράψει πολλά εκατομμύρια ζημιές. Στα τέλη του 2017 η εταιρεία είχε κεφαλαιοποίηση πάνω από 700 εκατ. και σήμερα κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. 

  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για άλλη μια φορά συνελήφθη στον μακάριο ύπνο της ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς ασχολούνται με τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης για έρευνα των σκανδάλων της αντιπολίτευσης. 

  Η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όμως θα έχει ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους αν ισχύει η πληροφορία πως το 2015 έλαβε καταγγελία για τα στοιχεία της F.F. και αντί να ερευνήσει την υπόθεση την παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες ως ανώνυμη. 

  Η δε κυβέρνηση φέρει ευθύνη γιατί ως επικεφαλής της Κεφαλαιαγοράς δεν όρισε κάποιον γνώστη με εμπειρία στα ζητήματα των αγορών αλλά κάποιον καθηγητή του οποίου το μοναδικό προσόν ενδεχομένως ήταν η αφοσίωσή του στο κόμμα εξουσίας.

  Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως βρισκόμαστε κάπου στο 1937 όταν ο Στάλιν εκτέλεσε τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας Ολίμπι Κβίτκιν επειδή στην απογραφή του πληθυσμού το αποτέλεσμα έδειχνε μείωση του πληθυσμού και όχι αύξηση όπως υποστήριζε ο "πατερούλης" λόγω της οικονομικής ευημερίας. 

  Αυτά ίσχυαν όμως στην περίκλειστη ΕΣΣΔ της δεκαετίας του ’30 όπου όποιος ήλεγχε τις πηγές πληροφόρησης ήλεγχε την αλήθεια. 

  Σε διεθνοποιημένες αγορές με πολλούς μηχανισμούς ελέγχου (θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες) τα ψέματα συνήθως έχουν κοντά ποδάρια...

  Τα σκάνδαλα των "μαγειρεμένων" στοιχείων σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν την Κεφαλαιαγορά και ασφαλώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ίδια τη χώρα. Πόσο μάλλον όταν η χώρα φέρει το βάρος των Greek statistics που την οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. 

  Να το θυμηθείτε, τα σκάνδαλα αυτά αποτελούν προπομπούς για συνέπειες σε πρόσωπα, πράγματα, αλλά κυρίως τη χώρα και την οικονομία της. 

  2) ΔΕΗ η νέα περίπτωση Αγροτικής...

  Η στήλη από το Καλοκαίρι του 2017 όταν ακουγόταν στα παρασκήνια πως κάτι ετοιμάζεται με τη μετοχή της ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση θυμίζει το σκάνδαλο με τη μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, πριν τη χρεοκοπία της. 

  Η Κεφαλαιαγορά θα πρέπει να ελέγξει τις συναλλαγές που οδήγησαν στο ράλι στα τέλη του 2017 και να τις συνδυάσει με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία τον Ιούνιο...

  Τετάρτη, 28-Ιουν-2017

  Το τέλος των "τσιρκοκαμμένων"...

  ΔΕΗ: Τα προβλήματα είναι γνωστά. Μην εκπλαγείτε όμως βελτιούμενου του κλίματος στην αγορά, να επιχειρηθεί να επαναληφθεί το προηγούμενο της Αγροτικής των μέσων της περασμένης δεκαετίας...

  Στις αγορές ενίοτε χρειάζεται να βάλεις στη σειρά όλα τα πιθανά σενάρια και να επιλέξεις στο τέλος το πλέον απίθανο...

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018

  Όπου μας βγάλει το ρέμα...

  ΔΕΗ:Από πέρυσι το καλοκαίρι γράφαμε πως οι ενεργειακές μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν στο ταμπλό με κορυφαία αυτή που διαθέτει τα χειρότερα ποιοτικά στοιχεία. Παρομοιάζαμε μάλιστα το ράλι που θα κάνει η ενεργειακή εταιρεία με τα χειρότερα ποιοτικά στοιχεία με εκείνο της μετοχής της Αγροτικής Τράπεζας την περίοδο 2004-2008, λίγο πριν κατεβάσει ρολά και εκποιηθεί αντί πινακίου "φακής”... Επί της ουσίας ο πωλητής δεν εισέπραξε αλλά πλήρωσε για να την πουλήσει...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων