Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Σεπ-2018 00:02

  Τι φοβούνται οι αγορές για την Ελλάδα...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Τι φοβούνται οι αγορές για την Ελλάδα...

  Η στρατηγική της κυβέρνησης αρχίζει να ξεκαθαρίζει καθώς και το τελευταίο δωδεκάμηνο διακυβέρνησης (στην πλέον μακροπρόθεσμη περίπτωση) έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Το αργότερο που μπορεί να γίνουν οι επόμενες εκλογές είναι στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2019.

  Το πιθανότερο είναι να γίνουν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές προς χάριν της σύγχυσης αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει και αιφνιδιασμός νωρίτερα.

  Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση χρειάζεται κάτι ώστε να μην φτάσει στις εκλογές με χέρια άδεια. 

  Το βασικό στρατηγικό σενάριο που επιδιώκει η κυβέρνηση φαίνεται να είναι η ανταλλαγή του Μακεδονικού με την αναβολή της περικοπής των συντάξεων. 

  Στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ "καίγονται" τόσο να προωθήσουν  την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που ενδεχομένως θα υπάρξουν κύκλοι που θα πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Καθώς όμως εμπλέκονται πολλά κέντρα περί την καθοδήγηση των "Θεσμών" το αποτέλεσμα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

  Αν δεν τελεσφορήσει αυτό το σενάριο, όπως γράφαμε την περασμένη εβδομάδα, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της μονομερούς ακύρωσης με ταυτόχρονη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και πριν από τον Μάιο...

  Τα δυο αυτά σενάρια θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν το χρηματιστήριο με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τα ομόλογα των οποίων η απόδοση του 10ετούς έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 4%. 

  Στην περίπτωση που οι περικοπές των συντάξεων ανασταλούν, οι αγορές θα έχουν μια επιβεβαίωση της εκτίμησης πως αυτό που γίνεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι μια "τρύπα" στο νερό και πως σύντομα μια νέα κρίση θα προκύψει...

  Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους "Θεσμούς" για αναστολή των περικοπών και η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς θα έχουμε μια επανάληψη όσων ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

  Στη συνέχεια πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.  

  Το αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο και τα ομόλογα δεν πρέπει το ερμηνεύουμε ανεξάρτητα και από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μια ελαφρά κάμψη της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

  Παρά την κάμψη βέβαια η διαφορά παραμένει μεγάλη και δεν αμφισβητεί ποιο θα είναι το κόμμα που θα έρθει πρώτο.

  Το σημείο στο οποίο φαίνονται να προβληματίζονται οι αγορές που προφανώς έχουν ευρύτερη εικόνα των ερευνών της κοινής γνώμης είναι αν από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση και πλειοψηφία ικανή  να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020.

  Ο προβληματισμός των αγορών και του κόσμου της οικονομίας είναι περισσότερο φανερός στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες εδώ και μήνες υπόκεινται ισχυρές πιέσεις σαν κάποιοι να γνωρίζουν πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις θα χρειαστούν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση. 

  Καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα ξεκαθαρίσει πριν την τελική ευθεία προς τις κάλπες.

  Αν από τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας είναι πιθανό το κλίμα στο χρηματιστήριο και την οικονομία να βελτιωθεί επιθετικά.

  Τούτο όμως θα εξαρτηθεί και από το κλίμα που θα επικρατεί τότε στις διεθνείς αγορές.

  2) Επενδύσεις από τη Γερμανία

  Γεια σου Κώστα ονομάζομαι Σ. Σ. και σου γράφω από Γερμανία. Eίμαι καθημερινός  αναγνώστης σου και συμφωνώ με όλα τα άρθρα σου, εξάλλου εγώ μεγάλωσα και σπούδασα στη Γερμανία όπου οι φιλελεύθερες απόψεις κυριαρχούν.

  Πήρα το θάρρος να σου γράψω γιατί σε αισθάνομαι πλέον οικείο και θέλω τηνσυμβουλή σου για ένα επενδυτικό θέμα. 

  Έχω ένα ποσό το οποίο θέλω να επενδύσω και αναρωτιέμαι αν η παρούσα περίοδος είναι κατάλληλη για το ελλ. Χρηματιστήριο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει μέρες... και αν ναι ποιες εταιρίες είναι υγιείς και καλές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή δύναμη στο έργο σου.

  Απάντηση: Έγραψα το σημερινό άρθρο έχοντας υπόψη το e-mail σου. Οι μετοχές των καλών εξωστρεφών εταιρειών δεν είναι φθηνές αν συνυπολογίσει κάποιος το ρίσκο της χώρας. Η μετοχή της ΕΕΕ π.χ. είναι υψηλότερα από τα υψηλά του 2008.

  Κάπως φθηνές είναι όσων εξαρτώνται από την εγχώρια αγορά, όπου το ρίσκο είναι μεγαλύτερο.  Φθηνές είναι οι τραπεζικές μετοχές αλλά το ρίσκο είναι μεγάλο καθώς έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο να εκκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια από τα κόκκινα δάνεια με επωφελή τρόπο.

  Η εκτίμηση είναι σύμφωνη με την άποψη που υποστηρίζει πως η επόμενη μεγάλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές θα προκύψει νωρίτερα από το 2020 και όχι μετά που την περιμένουν οι περισσότεροι. Υπό αυτήν την έννοια φρόνιμο είναι κάποιος να περιμένει...

  Αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση το ελληνικό χρηματιστήριο θα κάνει ράλι εφόσον οι διεθνείς αγορές παραμένουν ουδέτερες ή θετικές. Αν οι διεθνείς αγορές δέχονται πιέσεις, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τη δυναμική.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων