Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουν-2018 00:02

  Η απόγνωση της γραβάτας...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η απόγνωση της γραβάτας...

  Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
  τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
  όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
  μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
  μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

  Κ. Π.  Καβάφης 

  Η απόφαση του κ. Τσίπρα να φορέσει γραβάτα την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να πείσει πως πέτυχε μια καλή συμφωνία για το χρέος καταδεικνύει την αφενός μεν πολιτική και επικοινωνιακή απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει αλλά και το πόσο πολύ υποτιμά τη μερίδα της κοινής γνώμης στην οποία εξακολουθεί να ασκεί κάποια επιρροή. 

  Η συμφωνία που πέτυχε απέχει πολύ από τη θέση με την οποία κέρδισε τις εκλογές και η οποία μιλούσε για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και  επωφελούς για την ανάπτυξη ρύθμισης του υπολοίπου. 

  Η συμφωνία που πέτυχε απέχει επίσης και από τη δέσμευση των εταίρων το 2012 μετά το PSI 2 όπου προβλεπόταν πως το θέμα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί και θα υπάρξει συμπληρωματική απόφαση μετά το τέλος του δεύτερου μνημονίου, με στόχο να γίνει βιώσιμο μειούμενο κάτω από το 110% του ΑΕΠ. 

  Ενώ τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη ο κ. Τσίπρας φόρεσε για πρώτη φορά γραβάτα δημόσια για να πείσει πως η συμφωνία για το χρέος ικανοποιεί τους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος. Ουδέν οφθαλομαφανέστατα ψευδέστερον τούτου...

  Το χρέος μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ και η βιωσιμότητά του εξαρτάται από το πόσο χαριστικά κοντά στο μηδέν  θα είναι τα επιτόκια των δανειστών. 

  Καθώς όμως η Ελλάδα θα ανακυκλώνει χρέος προς τους "θεσμούς” με χαριστικά επιτόκια με χρέος από τις αγορές με αγοραία επιτόκια, το ελληνικό πρόβλημα θα αναδυθεί εκ νέου στην επιφάνεια.  Κατ΄ αυτήν την έννοια το 2010 παραμένει μπροστά και δεν έχει μείνει πίσω. 

  Η κίνηση του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί για πρώτη φορά με γραβάτα, όπως είπαμε στην αρχή καταδεικνύει την πολιτική και επικοινωνιακή απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει αλλά και τα βαθύτερα ποιοτικά του στοιχεία ως πολιτικού αλλά και ως ατόμου. 

  Η απόγνωση 

  Η λέξη απόγνωση είναι μετοχή του παθητικού ρήματος  από+γιγνώσκω από το οποίο προκύπτει ετυμολογικά. Απο-γνωρίζω σημαίνει χάνω τη γνώση και άρα τον έλεγχο που είχα όταν γνώριζα. Η απόγνωση ερμηνευτικά σημαίνει και μεγάλης έντασης απελπισία...

  Όταν άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων βρίσκονται σε απόγνωση κάνουν σπασμωδικές και παράτολμες κινήσεις οι οποίες εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο. Οι κινήσεις αυτές σπάνια ανατρέπουν ένα χαμένο παιγνίδι, συνήθως αυξάνουν το μέγεθος της ήττας και οδηγούν στη γελοιοποίηση. 

  Στρατηγοί όταν έχαναν κατά την ώρα της μάχης σε συνθήκες απόγνωσης έλαβαν αποφάσεις με τις οποίες μια ήττα με πιθανά μη αναστρέψιμες συνέπειες, την μετέτρεψαν σε πανωλεθρία.  Τα σημάδια της απόγνωσης σε μια αθλητική ομάδα που χάνει ένα παιγνίδι είναι αύξηση της άνευ σχεδίου επιθετικότητας, οι αντικανονικές κινήσεις, οι καθυστερήσεις, οι άνευ λόγου διαμαρτυρίες κλπ.

  Τα πλέον ενδιαφέροντα περιγραφικά χαρακτηριστικά αυτής της συμπεριφοράς πανικού τα έχουν τα ψυχογραφήματα γυναικών που τελούν σε κατάσταση απόγνωσης σε σχέση με την αδυναμία προσέλκυσης του άλλου φύλου. Αντίστοιχα φυσικά αλλά κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά ενδεχομένως ισχύουν και για τους άντρες...

  Οι γυναίκες που βρίσκονται σε απόγνωση, κατά τους ψυχολόγους εμφανίζουν μια συμπεριφορά υπερβολικής διαθεσιμότητας, προσπαθούν να τραβήξουν τα βλέμματα με το προκλητικό ντύσιμο. Αν έχουν κάποια σχέση προσκολλούνται με εμμονή σ΄ αυτήν και γίνονται φερέφωνα του συντρόφου τους ή αυτού που προσδοκούν για  σύντροφό τους...

  Όλες αυτές οι συμπεριφορές απωθούν αντί να προσελκύσουν καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και αυτούς της σημασίας της  σπάνης των πόρων.

  Η γραβάτα του κ. Τσίπρα, για μια συμφωνία για το χρέος που δεν περιελάμβανε κάποια έκπληξη, η οποία μάλιστα ήταν κατώτερη του πλαισίου του 2012 και δεν συμπεριελάμβανε βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης όπως το περίφημο "γαλλικό κλειδί”, μοιάζει με άλλη μία κίνηση απόγνωσης. 

  Ενώ ζητούσε διαγραφή χρέους και απειλούσε να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα με τον κ. Βαρουφάκη, αποδέχεται και τα ελάχιστα που του δίνουν αρκεί να αφήνουν τις τράπεζες ανοιχτές για να κυβερνήσει λίγους μήνες παραπάνω. Από αυθάδης και αγενής κατήγορος της κας Μέρκελ (...Μαντάμ Μέρκελ - την είχε χαρακτηρίσει) την εκθειάζει με γλοιώδη τρόπο σε κάθε συνέντευξη σε ξένο μέσο.

  Η επίδειξη διαθεσιμότητας υπερέβη τα συνήθη όρια (και για μια μικρή χώρα) με το Μακεδονικό όταν με την αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας υποβάθμισε μέχρι ακυρώσεως τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδας.

  Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε απόγνωση γιατί ο καιρός περνά, ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας μειώνεται και η διαφορά με τη Ν.Δ. μετά από μια περίοδο μείωσης-στασιμότητας αρχίζει να διευρύνεται και πάλι.

  Στην κυβέρνηση δεν μέτρησαν σωστά τις αντιδράσεις για τη συμφωνία που παραχώρησαν κάτω από την πίεση των ξένων για το Μακεδονικό. Στη Βόρεια Ελλάδα οι κυλιόμενες μετρήσεις κάνουν λόγο για μονοψήφια ποσοστά, ενώ οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος γίνονται στόχοι αποδοκιμασιών. Το δε κόμμα του άλλου κυβερνητικού εταίρου βρίσκεται υπό εξαφάνιση παντού καθώς ο "εθνοφαφλατισμός” ήταν το βασικό του δομικό στοιχείο. 

  Σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναστροφής του κλίματος ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να πανηγυρίσει μια τυπική επιμήκυνση χρέους σαν ριζική επιτυχημένη αναδιάρθρωση. Προκειμένου να πείσει επέλεξε την ενδυματολογική συμβολική πρόκληση της γραβάτας.

  Τούτο μαρτυρά πως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου...

  Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να το πουλήσει το θέαμα. Στη Βόρεια Κορέα πχ. η εθνική ομάδα κάποτε έχασε με 7-1 και το κρατικό κανάλι έδειξε μόνο το ένα γκολ και πληροφόρησε τον κόσμο πως χάρη στην ανωτερότητα του κομμουνιστικού μοντέλου η εθνική κέρδισε 1-0. Η Ελλάδα δεν είναι Β. Κορέα όμως...

  Η συμφωνία για το χρέος καθώς και οι προηγούμενες είναι γνωστές στον καθένα... 

  Η επιχείρηση γραβάτα σχεδιάστηκε στα πρόχειρα σαν επιχείρηση εξαπάτησης αλλά κατέληξε σαν αποκάλυψη της απόγνωσης εν όψει του επικειμένου στερητικού συνδρόμου...

  2) Σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις νηπιαγωγείων...

  Γεια σας,

  Αφορμή για τη σημερινή μου επικοινωνία είναι η φορολογική δήλωση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων. Επειδή έτυχε να γίνω μέλος του συλλόγου γονέων ενός νηπιαγωγείου στο δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης (από ανάγκη επειδή δεν ήθελε κανένας άλλος και όχι από επιλογή) πληροφορήθηκα ότι πρέπει να καταθέσουμε μηδενική φορολογική δήλωση μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Δυστυχώς όμως και από δική μου αμέλεια είχα ξεχάσει να καταθέσω στο μητρώο αλλαγή του προηγούμενου προέδρου με αποτέλεσμα να μην μπορώ να καταθέσω εγώ αυτή την φορολογική δήλωση. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι και τα τελευταία 10 χρόνια δεν είχε κατατεθεί φορολογική δήλωση με αποτέλεσμα ο περσινός πρόεδρος να αναγκαστεί να κάνει "ερανο", μπαζάρ κτλ  για να μαζέψει χρήματα για την αποπληρωμή των προστίμων.

  Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι τα εξής:

  Α) Γιατί είναι υποχρεωμένοι οι σύλλογοι γονέων να καταθέτουν φορολογική δήλωση ακόμη και όταν αυτή είναι μηδενική όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων; Τι κέρδος έχει το κράτος από αυτή τη διαδικασία; Ισα ίσα που επιβαρύνονται οι γονείς των μαθητών με τα έξοδα υποβολής φορολογικής δήλωσης (50€) από κάποιον εξουσιοδοτημένο λογιστή !!!

  Β) Εφόσον είναι υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν θα μπορούσε αυτή να γινόταν από το εκάστοτε σχολείο ώστε να μην εμπλέκονται οι "πρόσκαιροι" κάθε φορά πρόεδροι οι οποίοι φέτος είναι και την επόμενη χρονιά δεν είναι εφόσον το παιδί τους έχει πάει στο δημοτικό;

  Γ) Αν εμείς ΔΕΝ καταθέσουμε φέτος φορολογική δήλωση τι κυρώσεις θα έχουμε; Το πιο πιθανό είναι να βρεθεί κάποιος άλλος πιο φιλότιμος μετά από 10 χρόνια που θα προσπαθήσει να αποπληρώσει τα πρόστιμα που θα έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια όπως συνέβη και με τον προηγούμενο πρόεδρο.

  Δ) Γιατί να υπάρχει τέτοια γραφειοκρατία χωρίς παραγωγικότητα, χωρίς σκοπιμότητα και εν τέλει χωρίς όφελος ούτε για τους πολίτες αλλά ούτε και για το κράτος;

  ΔΚ​​​​​​​

  3) Για ποιον δουλεύει το σύστημα;

  Κατέληξαν δανειστές και δανειζόμενοι και στα τελικά μέτρα που πρέπει να τηρηθούν για τα επόμενα πολλά χρόνια, αλλά τελικά για ποιον δουλεύει το σύστημα;

  Από την μια μεριά έχουμε εμάς τους έλληνες πολίτες, που κατάφεραν μέσω των κυβερνήσεων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια να μας  "δαμάσουν" και να μας φέρουν στο οικονομικό επίπεδο που επιθυμούσαν. Της πλήρους υποταγής και απαξίωσης, κάποιους από εμάς (που ήμασταν χρεωμένοι) από τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Κάποιοι που είχαν οικονομίες άντεξαν παραπάνω και μετά ακολουθήσανε οι υπόλοιποι... Τέλος για όλους μαζί μέχρι το 2060 χωρίς να πάρουμε ανάσα έχουν κόψει ταρίφες για όλα τα βαλάντια.

  Απ' ό,τι καταλαβαίνετε το σύστημα μάλλον δεν δουλεύει για τον έλληνα πολίτη. Δουλεύει μήπως για τους υποψηφίους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα; Και αν ναι, είναι καλό αυτό; ή κακό; ποιος μπορεί να μας απαντήσει σε αυτό;

  *Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι οι ξένοι δεν μπορούν να εμπιστευτούν πλέον κανέναν έλληνα πολιτικό και έχουν δεσμεύσει όλες τις κυβερνήσεις από τώρα έως το 2060 αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο απώτερος σκοπός όλων αυτόν που συμβαίνουν.

  Με εκτίμηση Δημήτρης Μπούσιος

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων