Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 00:02

  Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, Θανάση...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Διαβάζω τα πραγματικά ενδιαφέροντα άρθρα σας καθημερινά.

  Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε πώς γίνεται το παγκόσμιο ΑΕΠ να είναι υπό τριπλάσιο του παγκόσμιου χρέους και τι σημαίνει αυτό;

  Με εκτίμηση

  Βύρος Θανάσης

  Αγαπητέ Θανάση,

  Το παγκόσμιο χρέος υπολογίζεται πράγματι περί τα 230 τρισ. δολάρια όταν το αντίστοιχο παγκόσμιο ΑΕΠ υπολογίζεται περί τα 70 με 75 τρισ. δολάρια.

  Υπάρχει μια ασυναρτησία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δίκην εξυπνάδας που λέει πως μπορεί να υπάρχει παγκόσμιο χρέος αφού δεν υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί στο γνωστό σύμπαν. Παγκόσμιο χρέος σημαίνει πως χρωστάμε όλοι σε όλους αλλά κάποιοι χρωστάνε περισσότερα και κάποιοι λιγότερα.

  Το γεγονός πως το παγκόσμιο χρέος είναι τριπλάσιο από το παγκόσμιο ΑΕΠ σημαίνει τα εξής:

  Σκέψου πως έχεις εισόδημα 10.000 το χρόνο και δεν χρωστάς τίποτα... Μπορείς να ξοδεύεις και τις 10.000, ενώ αν θέλεις μπορείς να αποταμιεύεις για να αγοράσεις σπίτι, αυτοκίνητο ή μια σύνταξη...

  Σκέψου τώρα να έχεις εισόδημα 10.000 ενώ ταυτόχρονα χρωστάς 30.000. Κάθε χρόνο θα πρέπει να πληρώνεις τόκους και χρεολύσια. Τουτέστιν, με ένα επιτόκιο 10% (που είναι το καταναλωτικό) κάθε χρόνο πρέπει να πληρώνεις για τόκους μόνο 3.000 ευρώ. Μάνι-μάνι από τα 10.000 ευρώ έμειναν 7.000. Εκτός των τόκων θα πρέπει να δίνεις και κάτι για να ξεπληρώσεις το κεφάλαιο, οπότε μπορεί να σου μείνουν τα μισά.

  Όταν δανειζόμαστε για κατανάλωση π.χ. αυτό που κάνουμε είναι να καταναλώνουμε σήμερα το εισόδημα του αύριο. Κατά συνέπεια το υψηλό χρέος του χθες μειώνει το εισόδημα του σήμερα.

  Ο δανεισμός ωφελεί μόνο όταν γίνεται για να επενδύσουμε στην αύξηση του εισοδήματος αφού υπολογίσουμε πως η απόδοση της επένδυσης είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση μιλάμε για χρεοκοπία...

  Το ελληνικό δημόσιο χρέος φτάνει τα 330-340 δισ. ευρώ και τα δυο τρίτα αυτού οφείλονται στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το κράτος δανειζόταν και πλήρωνε συντάξεις μεγαλύτερες από τις εισφορές που είχαν καταβάλει οι δικαιούχοι και κυρίως μοίραζε μεγάλες συντάξεις σε 50άρηδες.

  Κανονικά με 330 δισ. χρέος και επιτόκιο 5-6% θα έπρεπε να πληρώνουμε για τόκους κάθε χρόνο περί 15-20 δισ. ευρώ. Πληρώνουμε περί τα 5-6 δισ. ευρώ γιατί τα χρέη μας τα έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι.

  Το παγκόσμιο χρέος όπως είπαμε είναι περί τα 320 τρισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων ανήκει σε ασφαλιστικά ταμεία κυρίως της πλούσιας Δύσης.

  Επειδή αν οι δανειζόμενοι πλήρωναν τους δανειστές με τα αγοραία επιτόκια που είναι το φυσιολογικό θα κατέρρεε η διεθνής οικονομία, έχουν παρέμβει και οι Κεντρικές Τράπεζες με την ευλογία των κρατών (υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητες) και κρατούν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

  Με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν το χρήμα δεν είναι απλά φθηνό είναι τζάμπα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Αν κάποιος μπορεί να δανειστεί με 1 και 2% αρχίζει να κάνει επενδύσεις χαμηλής απόδοσης και αναλαμβάνει ρίσκα που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα αναλάμβανε. Όταν αναλαμβάνεις όλο και υψηλότερα ρίσκα είναι θέμα χρόνου να την πατήσεις.

  Καθώς μετά το 2008 η διεθνής οικονομία δεν έπαιρνε μπροστά ούτε με τα μηδενικά επιτόκια, ξεκίνησαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή, τύπωσαν πάνω από 10 τρισ δολάρια και τα μοίρασαν.

  Ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία ήταν μικρός. Τα περισσότερα πήγαν στις μετοχές και φούσκωσαν τις τιμές.

  Τα ασφαλιστικά ταμεία ιδιωτικά και δημόσια είναι υποχρεωμένα να κρατούν τα δυο τρίτα των κεφαλαίων τους σε αξιόγραφα σταθερής απόδοσης, δηλ. ομόλογα και καταθέσεις. Με τόσο χαμηλά επιτόκια όμως κινδυνεύουν να μην μπορούν να πληρώσουν συντάξεις.​

  Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο δημογραφικά η Δύση γερνάει και συνταξιοδοτείται. Το ερώτημα είναι αν τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να πληρώσουν συντάξεις. Σιγά-σιγά ο κόμπος πλησιάζει στο χτένι.

  Τα τελευταία χρόνια το ένα τρίτο των ομολόγων είχαν αρνητικές αποδόσεις, δηλ. βάζεις τα λεφτά στην τράπεζα και αντί να πάρεις τόκο πληρώνεις κιόλας.

  Αν τα επιτόκια ανέβουν, τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα πάρουν ανάσα αλλά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις θα ανέβει και θα έχουμε λουκέτα, ανεργία και ύφεση.

  Τι μπορεί να γίνει; Πληθωρισμός ή διαγραφή χρέους. Συνήθως όποτε συμβαίνουν αυτά έχουμε πολέμους και κοινωνικές ταραχές. Σε πολλές χώρες στην εξουσία ανεβαίνουν φασίστες ή κομμουνιστές. 

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων