Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Νοε-2017 00:02

  Το τέλος της "φούσκας" και η επόμενη μέρα...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Το τέλος της ¨φούσκας” και η επόμενη μέρα...

  Μια από τις διαχρονικές φράσεις αυτής της στήλης από τότε που ασχολούνταν κατά 90% με τις αγορές και κατά 10% με την πολιτική, είναι πως το δύσκολο δεν είναι να αποκτήσει κάποιος χρήματα στον αέναο κύκλο των αγορών αλλά να τα κρατήσει και μετά την καθοδική φάση εκάστου κύκλου.

  Το σύνηθες για τους περισσότερους είναι στο τέλος του κύκλου να μην χάνουν μόνο τα κέρδη, αλλά και το κεφάλαιο και συχνά και χρήματα που δεν είχαν (οι παλιότεροι θα θυμούνται τους περίφημους "κόκκινους” κωδικούς...).

  Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Η άνοδος και η κάθοδος των προσώπων και των κομμάτων στην εξουσία έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον κύκλο του χρήματος.

  Το δύσκολο δεν είναι να φτάσει κάποιος στην εξουσία αλλά να μην χάσει όλα τα κέρδη, το κεφάλαιο και ενδεχομένως και τα "δανεικά” που θα τον μετατρέψουν σε "κόκκινο” κωδικό της πολιτικής...

  Στις αγορές του χρήματος οι μετοχές καλών εταιρειών δεν φουσκώνουν με το βαθμό υπερβολής που φουσκώνουν τα αποκαλούμενα "σαπάκια”.

  Όταν όμως τα νερά της πλημμυρίδας υποχωρούν, τα "σαπάκια” βυθίζονται ενώ οι μετοχές των καλών εταιρειών αντέχουν και είναι οι πρώτες που ανακάμπτουν στον επόμενο κύκλο ανόδου.

  Η άνοδος του κ. Τσίπρα στην εξουσία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας χρηματιστηριακής "φούσκας”. Υπερβολικές και απατηλές υποσχέσεις για διαγραφή χρέους, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, κατώτατοι μισθοί στα 750 Ευρώ, 13ες συντάξεις κλπ κλπ.

  Φυσικά συνέβησαν όλα τα αντίθετα...

  Η ζημιά της διακυβέρνησης Τσίπρα υπολογίζεται ήδη περί τα 100 δισ. ευρώ ενώ όσο καθυστερεί η οικονομία να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης ο λογαριασμός αυξάνεται.

  Λένε πως ένας πρακτικός τρόπος να κρίνεις την ικανότητα ενός πολιτικού είναι να αξιολογείς τις επιλογές που κάνει για τα πρόσωπα κλειδιά της διακυβέρνησής του.

  Μεταξύ των βασικών επιλογών που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κ. Καμμένος....

  Οι "αρετές” των περισσότερων από αυτούς ήταν εμφανείς στον καθένα, από την παρουσία τους στο δημόσιο βίο, πολύ καιρό πριν τους αναθέσει ο κ. Τσίπρας τη διαχείριση κρίσιμων δημόσιων θέσεων.

  Μόνο ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να τις διακρίνει.

  Πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να απομακρύνει τους δύο πρώτους από την κυβέρνηση και την κυβερνητική παράταξη. Αμφότεροι έχουν εξελιχθεί σε βασικούς επικριτές του.

  Ενώ, όπως ήταν ευθύς εξ αρχής, τοις πάσι των διαβιούντων στο ελληνικό σύμπαν αναμενόμενο, πολύ γρήγορα ο κ. Καμμένος έχει μεταβληθεί σε αδύναμο κρίκο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

  Η περίπτωση του Υπουργού Άμυνας εξελίσσεται σε παράγοντα που μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις πολύ σημαντικότερες από την επίσπευση των εκλογών που ούτως η άλλως θα ήταν πρόωρες...

  Η ένδεια "πυρομαχικών” στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης καταδεικνύεται από την προσπάθεια αντεπίθεσης και δημιουργίας εντυπώσεων και τις ξαναζεσταμένες "σούπες” όπως το "σκάνδαλο” του χρηματιστηρίου πριν 18 χρόνια, η διακυβέρνηση Σημίτη πριν από 15 χρόνια ή οι διάφορες λίστες που επί μια δεκαετία πάνε και έρχονται και ουδέν αξιόλογο έχουν δώσει πέραν κάποιων αρχικών εντυπώσεων.

  Το ζητούμενο της διακυβέρνησης Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι το αν ή το πότε θα παραδώσουν την εξουσία. Όλοι κάποτε την παραδίδουν, ακόμη και αυτοί που έχουν καταγράψει κατά την περίοδο διακυβέρνησης μεγάλες επιτυχίες όπως η είσοδος στην ΕΟΚ, το Ευρώ, η διεκδίκηση και τέλεση Ολυμπιάδας, η αύξηση των εισοδημάτων έστω και με δανεικά.

  Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα τους, με τις εκκρεμότητες και τους "κόκκινους” κωδικούς που θα αφήσει πίσω το σκάσιμο της "φούσκας”.

  2) Τα αγοραία...

  Ο Γενικός Δείκτης κάτω από τις 1.000 μονάδες προεξοφλεί τη χρεοκοπία των τραπεζών και της χώρας και σε καμιά περίπτωση την επιστροφή σε κάποια κατάσταση κανονικότητας.

  Αν το αφήγημα της κυβέρνησης είχε έστω και ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας οι κερδοσκόποι στην αρχή και οι επενδυτές στη συνέχεια θα έτρεχαν να επωφεληθούν.

  Παρ’ όλα αυτά τους επόμενους μήνες το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο του 2018 θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ράλι του Γενικού Δείκτη με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές.

  pin

  Η διάρκεια και το ύψος της κίνησης αυτής θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί την ίδια περίοδο στις διεθνείς αγορές, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα των πιθανών πρόωρων εκλογών.

  Το καλύτερο αποτέλεσμα για την αγορά και την οικονομία κατ’ επέκταση θα ήταν αυτό που εξασφαλίζει μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη, ικανή να ξεπεράσει το σκόπελο της εκλογής Προέδρου το 2020 και να δρομολογήσει αλλαγές στο Σύνταγμα που θα επιτρέψουν δομικές μεταρρυθμίσεις.

  Τα δυο και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης από το ακρο-αριστερο-δεξιό συνονθύλευμα του κ. Τσίπρα έχουν καταδείξει αδιαμφισβήτητα αυτό που επισημαίνουμε από τη πρώτη μέρα που διεφάνη αυτή η προοπτική. Η παρουσία τους και μόνο προκαλεί πανικό στις καταθέσεις και την οικονομία...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων