Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 00:02

  Απ’ έξω κούκλα από μέσα πανούκλα!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί το "εθνοσωτήριο” συνονθύλευμα της ακροαριστεροδεξιάς κυβέρνησης με απλά λόγια είναι το εξής: Τα παίρνουμε από το ζευγάρι που εργάζεται -και συνήθως πληρώνεται με 5-6 μήνες καθυστέρηση- και δίνουμε στον παππού του ζευγαριού 2-3 εκατοστάρικα να τα δώσει στο ζευγάρι, να πληρώσει την εφορία μην κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, ή τη ΔΕΗ, μην κοπεί το ρεύμα...

  Η κατάσταση στην οικονομία παρά την φαινομενική πρόοδο είναι χειρότερη από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι 700 μονάδες του χρηματιστηρίου και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών που βρίσκονται όλες κάτω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες...

  pin

  Η κατάσταση στην οικονομία μοιάζει με την άναρχη πελατειακή οικιστική δόμηση της χώρας. Μια φυσιολογική για την εποχή καταιγίδα πάνω από περιοχές με μπαζωμένα ρέματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές πλημμύρες.

  Ένα ρέμα διεξόδου και προόδου στην οικονομική δραστηριότητα π.χ. είναι η TAXIBEAT που κάνει τη μετακίνηση πιο εύκολη και καλύτερης ποιότητας αφού ο καταναλωτής μπορεί να αξιολογήσει την υπηρεσία. Τα "αυθαίρετα” στη μέση αυτού του ρέματος είναι πολιτικά και συνδικαλιστικά απολιθώματα όπως οι "Θύμιοι” και οι Σπίρτζηδες που ονειρεύονται την εποχή που οι "αετονύχηδες” του κλάδου ψάρευαν τουρίστες ανώνυμα στην Ομόνοια και τους πήγαιναν στην Ακρόπολη μέσω Λαμίας.

  Η κυβέρνηση της αριστεράς και της "προόδου” επέλεξε να πάρει το μέρος της συντεχνίας φυσικά γιατί η συντεχνία μπορεί να ανταλλάξει την προστασία της οπισθοδρομικής ασυδοσίας με πελατειακά ψηφαλάκια.

  Βουλιάζει το αφήγημα...

  Το βασικό αφήγημα το οποίο προσπαθεί να προβάλει η κυβέρνηση είναι η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και η δήθεν αναδιανομή των "κλοπιμαίων” της περιόδου της ευημερίας με δανεικά.

  Αυτούς που εξοντώνει φορολογικά όμως υπό την απειλή των κατασχέσεων είναι μια μειοψηφία φορολογουμένων που δηλώνει όλα τα εισοδήματά της, κάτι που το παραδέχθηκε πρόσφατα και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή.

  Εξοντώνει τον υγιή ιστό της οικονομίας για να συντηρήσει αυτόν που έχει γάγγραινα.

  Με βάση το σενάριο αυτό οι επόμενες πρόωρες εκλογές προσδιορίζονται το επόμενο Φθινόπωρο, αμέσως μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου και πριν την εφαρμογή των μέτρων περικοπής συντάξεων του "αόρατου” τέταρτου μνημονίου στις αρχές του 2018.

  Το ερώτημα είναι αν θα προκάνουν να φτάσουν μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο ή θα συρθούν από τις εξελίξεις νωρίτερα;

  Οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατροπή αυτού του σχεδιασμού είναι οι εξής:

  α) Το ναυάγιο του ανοίγματος της κυβέρνησης στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα με τα απανωτά λουκέτα και απειλές αποχώρησης εμβληματικών επενδύσεων από τη χώρα.

  Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να ξεκινήσει αυτήν την εκστρατεία το περασμένο καλοκαίρι χωρίς να έχει επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και των αποφάσεων να εγκαταλείψουν την Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις, καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία πολιτεύονται.

  β) Οι καταστροφικές συνέπειες του ναυαγίου στο Σαρωνικό λόγω της αργοπορίας να αντιδράσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καταδεικνύει τη διάλυση που έχουν επιφέρει στον κρατικό μηχανισμό οι πελατειακές σχέσεις και η κομματοκρατία.

  Το ίδιο καταδεικνύουν και οι θλιβερές συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών, όταν μερικές μέρες νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαίωναν πως η Αττική είναι θωρακισμένη απέναντι στις πλημμύρες. Ένα τσούρμο αργόσχολων αλληλέγγυων επιδοματικών ανέλαβε να διαχειριστεί την καθημερινότητα. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα.

  γ) Ενώ η Ελληνική Αστυνομία παρουσιάζει αξιοσημείωτες επιτυχίες απέναντι στο κοινό έγκλημα, οι πολιτικές παρεμβάσεις την έχουν γελοιοποιήσει απέναντι στους "μπαχαλάκηδες”. Στην πρωτεύουσα πληθαίνουν τα "άβατα” για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου της δημοκρατικά συντεταγμένης πολιτείας.

  Μια ομάδα αναρχικών εισβάλει στο Πεντάγωνο, την καρδιά της Εθνικής Άμυνας της χώρας σαν να επρόκειτο για "ξέφραγο αμπέλι”. Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα όπως: αν δεν μπορούν να αποτρέψουν 20 σεσημασμένους "μπαχαλάκηδες” θα αποτρέψουν εξωτερικές απειλές από σιδερόφρακτες μεραρχίες και αόρατα βομβαρδιστικά;

  δ) Μετά τις περιπέτειες του Υπουργού Άμυνας σε ξενοδοχεία και Καζίνο του εξωτερικού, η ιστορία της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με ύποπτο πρόσωπο για ενδιάμεσο κρίκο, δημιουργεί υποψίες για προεκτάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις για την κυβέρνηση.

  Είναι γεγονός πως οι αριστεροί δείχνουν μεγάλη ανοχή προκειμένου να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο στην κυβέρνηση. Τα ίδια έχουν κάνει και άλλοι παλαιότερα και τα πλήρωσαν ακριβά. Η σιωπή των τελευταίων ημερών θυμίζει περισσότερο περίοδο πριν την καταιγίδα...

  ε) Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από δανειστές και μη...

  Η νευρικότητα και επιθετικότητα με την οποία αντέδρασε η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της σε εκτιμήσεις που έκανε η κ. Μιράντα Ξαφά σε ομήγυρη ξένων επενδυτών στο Λονδίνο καταδεικνύει την αβεβαιότητα της ίδιας της κυβέρνησης για το θετικό σενάριο.

  Η κ. Ξαφά είναι οικονομική σύμβουλος και μπορεί να υποστηρίζει ό,τι θέλει. Αρμόδιοι να την αξιολογήσουν είναι αυτοί που ζητούν τη γνώμη της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

  Αν η κυβέρνηση πιστεύει το σενάριο της εύρωστης ανάκαμψης που προβάλει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις σωστές ή λάθος είτε δόλιες ή όχι εκτιμήσεις οποιουδήποτε.

  Τόσο υπερβολικές αντιδράσεις υποκρύπτουν την αναζήτηση άλλοθι σε διαφαινόμενη αποτυχία...

  Πρωθυπουργός της συμφοράς

  Η τραγικότερη εικόνα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι η επιλογή του πρωθυπουργού να εμφανιστεί στο Γκέτεμποργκ προκειμένου να τονίσει την εικόνα του διώκτη του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη την ώρα που η Μάνδρα βούλιαζε στη λάσπη με δεκάδες νεκρούς, στα Εξάρχεια μια γυναίκα τραυματιζόταν βαριά από "χουλιγκάνους” και το Πεντάγωνο εμφανιζόταν σαν "ξέφραγο αμπέλι”.

  Αυτή ήταν παντού και πάντα η αριστερά: παχιά λόγια έξω και φτώχεια και διάλυση μέσα...

  Απ’ έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα!

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων