Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 00:02

  Θέλουν αλλά δεν μπορούν...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η προπαγάνδα, η τρομοκρατία και η δημιουργία ενός ισχυρού παρακράτους εξαρτημένων οικονομικά από την εξουσία, είναι τα μέσα τα οποία μεταχειρίζονται τα ολοκληρωτικά καθεστώτα προκειμένου να εδραιώσουν την εξουσία τους.

  Σε μια χώρα της ΕΕ αλλά και με την παράδοση της Ελλάδας σε δικτατορίες είναι δύσκολο να επιβάλεις άμεση λογοκρισία. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης σαν μέσο πίεσης, τρομοκράτησης και ελέγχου χρησιμοποιούνται οι οικονομικές υπηρεσίες.

  Σε μια κατάσταση χαώδους και αντιφατικής φορολογικής νομοθεσίας που επιτρέπεται να επιβιώνουν μόνο όσοι παρανομούν με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λογοκρισίας και ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

  Δεν είναι καθόλου τυχαίο που δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κανάλια και λοιπά μέσα ενημέρωσης μην διστάζοντας να εκβιάσει δικαστές.

  Μετά την αποτυχία της άμεσης "λογοκρισίας” η τελευταία μεθόδευση στοχεύει να πλήξει την ανεξαρτησία του τύπου μέσω του πλήγματος της οικονομικής ανεξαρτησίας του.

  Την οικονομική ανεξαρτησία του τύπου έχουν σαν στόχο οι υψηλές τιμές των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών και ο ορισμός ενός υψηλού κατώτατου αριθμού προσωπικού πλήρους απασχόλησης. Τον ίδιο στόχο έχει και η επιβολή τέλους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ στις εκδοτικές επιχειρήσεις οι περισσότερες από τις οποίες είναι ζημιογόνες και καταβάλλουν μισθούς με καθυστέρηση πολλών μηνών.

  Μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατά το μεταπολιτευτικό παρελθόν όπου οι πρωταγωνιστές κατέληξαν στη φυλακή αφορούσαν την προσπάθεια ελέγχου του τύπου και δημιουργίας φιλικών μέσων μέσω οικονομικής διαπλοκής και αχυρανθρώπων.

  Ο κ. Καλογρίτσας αντελήφθη νωρίς το λάκκο στον οποίο ωθούνταν να κολυμπήσει και αποσύρθηκε.

  Στις υποθέσεις κοινού εγκλήματος όπου η αστυνομία αφήνεται να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη, συνεχίζει να παρουσιάζει επιτυχίες όπως η απελευθέρωση του επιχειρηματία Μ. Λεμπιδάκη ή η δολοφονία της εφοριακού στο νεκροταφείο για 25 Ευρώ.

  Στα θέματα δημόσιας τάξης η συνεχής διεύρυνση των ζωνών ανομίας στη χώρα συνεχίζει να εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων πως ζούμε σε μια νησίδα ασφάλειας και ηρεμίας της Ν.Α. Μεσογείου...

  Ίδιον των ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι πως οι υπήκοοί τους μαθαίνουν από το εξωτερικό τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί στο εσωτερικό η κυβερνητική προπαγάνδα εκπέμπει στη διαπασών και σκεπάζει κάθε άλλη φωνή...

  Υπό αυτήν την έννοια το προχθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblat είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και πως την αξιολογεί ένας τρίτος εκτός της εγχώριας πολιτικής διαμάχης.

  Βλέπε: Handelsblatt: Κύμα βίας στην Ελλάδα

  "Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και οι περισσότερες τράπεζες έχουν κλείσει προ πολλού τα υποκαταστήματά τους στα Εξάρχεια, πολλοί έμποροι εγκατέλειψαν τα μαγαζιά τους. Οι δημόσιες συγκοινωνίες κάνουν μια παράκαμψη γύρω από τα Εξάρχεια μετά από αρκετές εμπρηστικές ενέργειες σε λεωφορεία της γραμμής. Αναρχικοί και έμποροι ναρκωτικών έχουν το πάνω χέρι στα Εξάρχεια", υπογραμμίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι "η αστυνομία έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την απαγορευμένη ζώνη...”

  Καθώς η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της οικονομίας και της δημόσιας ασφάλειας και αυτό κάθε μέρα που περνά θα γίνεται πιο φανερό, ο πόλεμος οικονομικής λάσπης προς τον αντιπολιτευόμενο τύπο και τα στελέχη της αντιπολίτευσης αναμένεται να ενταθεί προσεχώς μέχρι παροξυσμού...

  Αν μπορούσαν θα επέβαλαν τη σιωπή ευθέως... Δεν μπορούν και γι’ αυτό το επιχειρούν δια της πλαγίας...

  Θέλουν, υπάρχουν εμπόδια αλλά κάνουν ότι μπορούν...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων