Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Οκτ-2017 00:02

  Γιατί είναι μακριά νυχτωμένοι, όλοι...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Γιατί είναι μακριά νυχτωμένοι, όλοι...

  Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθώς και το ΔΝΤ κάθε Φθινόπωρο προβλέπουν δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τέλος της επόμενης χρονιάς και όσο πλησιάζει αυτό το τέλος τόσο η ανάπτυξη εκμηδενίζεται.

  Το ΔΝΤ μάλιστα προχθές δημοσιοποίησε πως η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στις αρνητικές εκπλήξεις.

  Αυτό σημαίνει πως στο τέλος κάθε στόχου τα αποτελέσματα που εμφάνιζε η ελληνική οικονομία ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις του.

  Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8% και το 2018 θα επιταχυνθεί σε 2,6%.

  Και τούτο όταν στις προηγούμενες προβλέψεις, αυτές του Απριλίου, υπολόγιζε σε ανάπτυξη κατά 2,2% φέτος και κατά 2,7% το 2018. Να ληφθεί υπόψη πως οι νέες προβλέψεις είναι συμβατές με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

  Το πιθανότερο είναι πως όλοι κάνουν λάθος πάλι για την Ελλάδα. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος παραμένουν υπεραισιόδοξες.

  Αν θέλει κάποιος να έχει μια αντικειμενικότερη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πέραν των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (συνήθως γίνονται ακριβή με κανένα χρόνο καθυστέρηση...) θα πρέπει να κοιτάξει τους ισολογισμούς και τα άλλα στοιχεία εταιρειών που παίζουν κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

  Η καρδιά της οικονομίας...

  Η καρδιά σε ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική βαριά βιομηχανία είναι τα διυλιστήρια και καθώς τα καύσιμα αποτελούν το "αίμα” κάθε οικονομίας οι αυξομειώσεις της ζήτησης καταδεικνύουν το σφυγμό της.

  Η ειδησεογραφία και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για την Μότορ Όιλ λένε τα εξής: "Με όχημα την αύξηση των πωλήσεων σε όγκο κατά 824 χιλιάδες μετρικούς τόνους εξαιτίας της εντυπωσιακής ενίσχυσης των εξαγωγών, ο όμιλος της Μότορ Όιλ εμφάνισε ενισχυμένα μεγέθη εξαμήνου για το 2017.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πωλήσεις σε όγκο διαμορφώθηκαν στα 6,634 εκατ. μετρικούς τόνους από 5,810 εκατ. μετρικούς τόνους στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι (αύξηση 14,1%).

  Από τις πωλήσεις του ομίλου ξεχωρίζει η αύξηση των εξαγωγών που από 4,067 εκατ. μετρικούς τόνους πέρυσι έφτασαν στα 4,907 εκατ. μετρικούς τόνους φέτος στο εξάμηνο.

  Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 824 χιλ. μετρικούς τόνους και οι εξαγωγές κατά 840 χιλ. μετρικούς τόνους. Αυτό σημαίνει πως η εγχώρια αγορά παρουσίασε μικρή κάμψη παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και την κατανάλωση ενέργειας που συνεπάγεται αυτό.

  Τα Ελληνικά Πετρέλαια...

  Ορίστε τι ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία: "Στα 98 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ, το β' τρίμηνο του 2017, έναντι 38 εκατ. ευρώ που γνώρισε ο Όμιλος στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ όσον αφορά στο α' εξάμηνο του έτους, ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, έναντι 108 εκατ. ευρώ, ήτοι γνωρίζοντας αύξηση 107%.

  Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων εμφανίστηκε μειωμένη κατά 3% στο Β΄ τρίμηνο του 2017, με τον συνολικό όγκο να ανέρχεται στους 1,5 εκατ. τόνους.

  Σημαντική αύξηση σημείωσε η αδασμολόγητη αγορά, με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ναυτιλιακών καυσίμων να οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης (+23%), ενώ η αυξημένη τουριστική κίνηση έδωσε ουσιαστική ώθηση στις πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων (+12%)...”

  Η Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια ελέγχουν σχεδόν το 100% της ελληνικής αγοράς καυσίμων και αμφότερες δείχνουν μείωση της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά στο πρώτο εξάμηνο. Όπως υπογραμμίσαμε παραπάνω έχουμε μείωση παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης και των μεταφορών που απαιτεί αυτή. Αυτό σημαίνει πως η μείωση για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ακόμη μεγαλύτερη.

  Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και σε μερικές άλλες επιχειρήσεις κομβικού χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία της οποίας το ΑΕΠ κατά 70% περίπου διαμορφώνεται από την κατανάλωση.

  Η λιανική

  Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων ΙΚΕΑ που ανήκει στον όμιλο Φουρλής παρουσίασε πωλήσεις € 124,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 μειωμένες κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (€ 127,6 εκατ.).

  Οι πωλήσεις στην Ελλάδα το διάστημα αυτό μειώθηκαν κατά 6,9% ενώ στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκαν κατά 7,9%.

  Στη λιανική αθλητικών ειδών INTERSPORT που επίσης ανήκει στον Όμιλο Φουρλή, οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, στα € 66,6 εκατ. έναντι € 65,9 εκατ. το 2016.

  Οι πωλήσεις στην Ελλάδα το διάστημα αυτό αυξήθηκαν κατά 0,3% ενώ στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκαν κατά 1,9%.

  Jumbo, η λιανική της φτωχολογιάς...

  Με αύξηση των εσόδων έκλεισε η οικονομική χρήση 2016-2017 για τον όμιλο Jumbo. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πωλήσεις του ομίλου κατέγραψαν αύξηση 6,88% διαμορφούμενες στα 681,43 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 637,56 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.

  Σημειώνεται πως οι πωλήσεις της Ελλάδας που περιλαμβάνουν τα καταστήματα στην Ελλάδα, το ηλεκτρονικό κατάστημα και τις εξαγωγές προς συνεργάτες της Jumbo (ΠΓΔΜ, Αλβανία Κόσσοβο, Σερβία και Βοσνία) σημείωσαν αύξηση άνω του 2%.

  Όσον αφορά τα καταστήματα στην Κύπρο καταγράφηκε αύξηση τζίρου περίπου 2%.

  Παράλληλα, εντυπωσιακή συνεχίζεται να είναι η αύξηση των πωλήσεων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία όπου σημείωσαν διψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της τάξεως του 36% και 24% αντίστοιχα.

  Η έναρξη λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων, η αύξηση των πωλήσεων του ήδη υπάρχοντος δικτύου σε Ρουμανία αλλά και Βουλγαρία με διψήφιο ρυθμό καθώς και η σταθεροποίηση της Ελλάδας και Κύπρου εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν έτσι ώστε οι πωλήσεις του Ομίλου για την νέα οικονομική χρήση να αυξηθούν με ρυθμό μεταξύ 6% και 9%.

  Creta Farm

  Η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2017 με τις πωλήσεις να κινούνται σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τις αντιξοότητες στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην ελληνική αγορά.

  Ενοποιημένες πωλήσεις 49,7 εκ. € έναντι 45,7 εκ. € το 2016, αυξημένες κατά 8,7%.

  "Στην εγχώρια αγορά παρατηρήθηκε μείωση στην καταναλωτική δαπάνη”.

  Αυτά είναι τα στοιχεία όπως τα δημοσιοποίησαν κατά λέξη στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

  Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη πως οι παραπάνω εταιρείες είναι οι leader στους κλάδους που δραστηριοποιούνται. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να κερδίζουν μερίδια και να αυξάνουν τις πωλήσεις ακόμη και όταν ο κλάδος συρρικνώνεται κερδίζοντας μερίδια από αυτούς που κατεβάζουν ρολά.

  Όταν αυτές οι εταιρείες δηλώνουν στασιμότητα ή μείωση των πωλήσεων οι μικρότερες εταιρείες δέχονται ισχυρότερα πλήγματα.

  Η εικόνα λοιπόν είναι χειρότερη απ’ ό,τι την περιγράφουν οι στατιστικές των επίσημων θεσμών και των ακαδημαϊκών. Αυτός είναι και ο λόγος που η στήλη παραμένει επιφυλακτική σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, όχι  οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

  Η αγορά οσφραίνεται πρώτη τις εξελίξεις...

  Το ταμπλό του χρηματιστηρίου είναι το καλύτερο ΔΝΤ, ΕΚΤ και FED μαζί... Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για το "νηπιαγωγείο” που ονομάζεται οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

  2) Τα αγοραία...

  Ενώ οι εισηγμένες άρχισαν τις εξόδους στις αγορές για αναχρηματοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια η αγορά ως σύνολο δεν εμφανίζει τα αντίστοιχα σημάδια δυναμισμού που εμφάνιζε πριν το Καλοκαίρι.

  Μετά την Εθνική βιβλία προσφορών άνοιξε η ΦΟΛΙ της οποίας η μετοχή οχι απλά δεν έχει παρακολουθήσει την εαρινή κίνηση της αγοράς, αλλά είναι από αυτές που στην διόρθωση δεν συγκρατήθηκαν.

  3) Ποιος θα κλείσει την πόρτα;

  Κύριε Στούπα καλησπέρα

  Σήμερα ο φίλος μας και οικογενειακός γιατρός μας, μας ανακοίνωσε ότι 1η Νοέμβρη φεύγει από την Ελλάδα. Ετων 54(!!) αποφάσισε να πάρει την οικογένεια του και να πάει να ασκήσει το επάγγελμα του στην Γαλλία με πολύ καλύτερους ορούς ζωής και εργασίας. Με την αποχώρηση του μένουν άνεργοι άλλοι τρεις άνθρωποι, γραμματέας και δυο βοηθοί γιατροί που απασχολούσε στο ιατρείο. Δηλαδή άμεσα το κράτος χάνει φορολογικές - ασφαλιστικές εισφορές καθώς και κατανάλωση από τέσσερις οικογένειες! Όταν φεύγουν πια και οι 50+ στην ηλικία εργαζόμενοι δεν υπάρχει καμιά σωτηρία σε αυτή την χώρα.

  Άραγε ποιος θα είναι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα?

  Παρακαλώ τα στοιχεία μου να μην γίνουν γνωστά.

  Μετά τιμής

  Λ. Χ.

  Απάντηση: Η εκδίωξη των παραγωγικών ανθρώπων είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ