Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιαν-2017 00:02

  Δεν προεξοφλούν θετικές εξελίξεις...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  1)Δεν προεξοφλούν θετικές εξελίξεις…

  Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης θέλει κλείσιμο της αξιολόγησης με κάποιο μαγικό τρόπο που θα παρακάμψει τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και τη δέσμευση των βορειοευρωπαίων πως τρίτο μνημόνιο υπάρχει όσο υπάρχει ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Μετά συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, έξοδο στις αγορές και ανάπτυξη το 2017 πάνω από 2,5%.

  Αν υπήρχε η προοπτική έστω και για τη μισή αύξηση του ΑΕΠ από αυτήν που προβλέπει ο προϋπολογισμός οι αγορές θα έκαναν πάρτι με τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου και τα ελληνικά ομόλογα αν όχι από τις αρχές του 2016 το αργότερο από το περασμένο καλοκαίρι και μετά…

  Η εικόνα όμως είναι η εξής: Ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 1.000 μονάδες που θα μπορούσε να είναι το ψυχολογικό όριο που χαρακτηρίζει κάποια προοπτική επανόδου στην κανονικότητα.

  Ο FTSE 20 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τα χαμηλά του καλοκαιριού του 2015.

  Όταν η Ελλάδα βγήκε για τελευταία φορά στις αγορές το 2014 επί Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα ο Γενικός Δείκτης είχε σκαρφαλώσει στις 1.300 μονάδες ή 100% περίπου πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

  Η εξίσωση που θα έβλεπαν οι επενδυτές είναι απλή. Έξοδος στις αγορές σημαίνει πτώση των επιτοκίων κάτω από το 5%. Αυτό θα έδινε την ευκαιρία σε μια σειρά επιχειρήσεις όπως έγινε το 2014 να βγουν στις διεθνείς αγορές και να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια με τα οποία θα αντιμετωπίσουν την ασφυξία. Αυτόματα η εικόνα μιας σειράς εισηγμένων εταιρειών θα βελτιωνόταν και οι μετοχές θα ανέβαιναν ανεβάζοντας μαζί και τους δείκτες.

  Ούτε τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν έξοδο από την κρίση και οριστική αποφυγή του κινδύνου χρεοκοπίας.

  Το επιτόκιο του 3ετούς ελληνικού ομολόγου παραμένει πάνω από το 7,5%, υψηλότερα από το επιτόκιο του 10ετούς που είναι λίγο πάνω από το 7%. Αν οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές ή η αγορά εκτιμούσε πως έτειναν προς κάποια κανονικότητα το επιτόκιο του 3ετούς θα έπρεπε να βρίσκεται χαμηλότερα από αυτό του 10ετούς.

  Η αρνητική καμπύλη απόδοσης μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων εκφράζει τους φόβους της αγοράς για πιθανή χρεοκοπία.

  Οι "θεσμοί" και οι Ευρωπαίοι παράγοντες μιλάνε με καλά λόγια για την Ελλάδα κυρίως λόγω σκοπιμοτήτων. Δεν θέλουν πριν τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία να ανοίξει και το ελληνικό θέμα.

  Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση με την ανοχή ή ενδεχομένως και τις ευλογίες των δανειστών δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση αλλά στην παράταση μιας άρρωστης κατάστασης.

  Από τους δανειστές το ΔΝΤ λέει μερικές αλήθειες σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα. Η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στη μείωση των κρατικών και συνταξιοδοτικών δαπανών και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση κάνει τα ακριβώς αντίθετα.

  Το 2016 ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο αυξήθηκε κατά 6.000. Αν υπολογίσει κάποιος και τις 30.000 περίπου που συνταξιοδοτήθηκαν ο αριθμός των προσλήψεων στο δημόσιο προσέγγισε τις 35.000.

  Αν προσθέσουμε και τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό, τα στοιχεία που δείχνουν μείωση της ανεργίας το 2016 "μπάζουν νερά" από παντού.

  Οι δανειστές και οι θεσμοί μπορεί να κάνουν τα στραβά μάτια οι αγορές όμως καθώς δεν κρύβουν σκοπιμότητες δεν τα κάνουν.

  Αυτός είναι ο λόγος που δεν προεξοφλούν θετικές εξελίξεις το 2017.

  Οι διεθνείς εξελίξεις...

  Το 2017 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμων εξελίξεων τόσο για την ΕΕ όσο και την Ευρωζώνη. Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού τα τελευταία χρόνια τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αιχμή του δόρατος η προσφυγική κρίση και η μεταναστευτική πίεση.

  Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων εντός των ορίων της Ε.Ε. διευκόλυνε τις ροές προσφύγων και λαθρομετανάστευσης μεταξύ των χωρών.  Σημαντικές μερίδες των πληθυσμών στράφηκαν εναντίον της Ε.Ε. διογκώνοντας τον ευρωσκεπτικισμό.

  Η πίεση των μισθών και των κοινωνικών παροχών παραδοσιακών στρωμάτων του εργατικού δυναμικού που έχει αυξηθεί στην  Ευρώπη λόγω των ανοιχτών αγορών, έχει  βοήθησε στην αύξηση του κύματος του Ευρωσκεπτικισμού.

  Η κρίση χρέους που έπληξε τις χώρες του νότου της Ευρωζώνης αύξησε τις εντάσεις και τους προβληματισμούς για τη δυνατότητα συνύπαρξης μεταξύ βορείων δανειστών και νοτίων δανειζόμενων.

  Τα παραπάνω όλα μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις τόσο εντός της Ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε.

  Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τράμπ σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ε.Ε. τάχθηκε υπέρ του Brexit  και έχει αναφέρει πως το Ευρώ δημιουργήθηκε  για να ανταγωνιστεί το δολάριο σαν παγκόσμιο νόμισμα.

  Η Ρωσία του Πούτιν έχει την Ε.Ε. σαν πρώτο εξωτερικό εμπορικό εταίρο, ενώ για την Ε.Ε. η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Η Ρωσία είναι φυσικό να μη θέλει να συνάπτει συμφωνίες με την Ε.Ε. αλλά με την κάθε χώρα χωριστά, γιατί έτσι θα αποκομίζει περισσότερα οφέλη.

  Η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Αν διαλυθεί η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια το Η.Β. θα βγει κερδισμένο. Αν η Ε.Ε. με μια ενιαία αγορά μείνει ενωμένη το Η.Β. θα χάσει γιατί θα προκύψουν εμπόδια στην πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ήδη, εκατοντάδες επιχειρήσεις που είχαν σαν έδρα το Λονδίνο ετοιμάζονται να μετακομίσουν εντός της επικράτειας της Ε.Ε.

  Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα εξελίξεων που μπορεί να λάβει απροσδιόριστες κατευθύνσεις.

  Οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία κυρίως το 2017 θα αποτυπώσουν την κατεύθυνση την οποία θα πάρουν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.

  Η Ελλάδα σαν μικρή χώρα με προβληματική οικονομία αποτελεί την πλέον δορυφοροποιημένη χώρα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

  Οι εξελίξεις στην Ε.Ε. το 2017 θα καθορίσουν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα όχι μόνο στα επόμενα χρόνια αλλά τις επόμενες δεκαετίες.

  στουπαςφωτο

  2) Χρήσεις γης, χωροταξικό, λέμε ότι θέλουμε επενδύσεις αλλά δε θέλουμε

  Καλή σας μέρα

  Διαβάζοντας το τελευταίο άρθρο σας αντιλαμβάνομαι μια τέταρτη περίπτωση: ανεξάρτητα των εξελίξεων το ελληνικό κράτος δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανακάμψει αφού είναι τόσο δυσκίνητο που πνίγει οποιαδήποτε ιδιωτική δραστηριότητα.

  Με αφορμή το χωροταξικό που έγινε μια προσπάθεια το 14  προς θετική κατεύθυνση, το κεφάλαιο για της χρήσεις γης ακυρώθηκε το καλοκαίρι με τροπολογία.

  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9591906.pdf

  Και πριν λίγες μέρες πέρασε το σχεδίου νομού Χωρικός σχεδιασμός βιώσιμη ανάπτυξη ! Και άλλες διατάξεις!

  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/%20x-sxanap-pap-new.pdf

  Αλλά το περίεργο στη χώρα μας είναι ότι όποιος νομός και αν περνάει αν η δημόσια υπηρεσία θέλει να ανοίξεις ανοίγεις αν δε θέλει να ανοίξεις δεν ανοίγεις!

  Το 2015 είχα ζητήσει βεβαίωση χρήσεων γης για να ανοίξω ένα ψιλικατζίδικο στην λεωφόρο Αρδηττού. Δίπλα από το γνωστό μπαράκι bodega 

  http://www.athensvoice.gr/taste/resto/bodega-ena-food-bar-me-istoria-sto-oraio-mets

  Η πολεοδομία μου απάντησε το παρακάτω έγγραφο..

  https://goo.gl/bEJ5d1

  Δλδ ότι οι χρήσεις που διέπουν την περιοχή το 2015 ορίζονται από ένα προεδρικό διάταγμα του 93

  https://goo.gl/5IZzV6

  22 ετών χρήσεις γης όπου ειδικά αναφέρει ότι οποίος είχε την τύχη να έχει κατάστημα με πρόσοψη στην λεωφόρο Αρδηττού μπορεί να το κάνει υπό προϋποθέσεις!! ΜΟΝΟ!! γραφείο

  ( ν δεν έχει το κτήριο άνω του 50% γραφεία.)

  Και φυσικά ανεξάρτητα αν του επιτρέπεται να το εκμεταλλευτεί πρέπει να πληρώνει αδιαμαρτύρητα όλους τους φόρους του καθώς η τιμή ζώνης είναι 2800 € το μέτρο και επειδή είναι κατάστημα επιβαρύνεται με συντελεστή εμπορικότητας και πρόσοψης όπως ορίζεται από τον προσδιορισμό αντικειμενικών αξιών:

  http://www.gsis.gr/gsis/export/sites/default/gsis_site/Services/Polites/documents_Antikeimenikes/01._NOM.DIAMER.ATHINON.pdf (σελ 55)

  Οπότε έστειλα αίτηση για επαναπροσδιορισμό των χρήσεων γης .

  https://goo.gl/v6lEK5

  Αφού έλαβα ως απάντηση ότι: το αίτημα σας πήγε ευγενικά στον κάδο εσείς άμα μπορείτε κάντε γραφείο το μαγαζάκι σας και μην μας ενοχλείται!!

   https://goo.gl/RA3HAh

  Αποφάσισα να δω με ποιο καθεστώς λειτουργούν τα γειτονικά μου μαγαζιά αφού το ΠΔ απαγορεύει επίσης από όλη την περιοχή τα κέντρα διασκέδασης και οποιαδήποτε χρήση επί της λεωφόρου από την έκδοση του και μετά..

  Και υπέβαλα αυτή την ερώτηση- καταγγελία

  https://goo.gl/so78e9

  Και η απάντηση που πήρα από την πολεοδομία ήταν αποστομωτική :

  https://goo.gl/TztxqQ

  (το κατάστημα επί της νησίδας μεταξύ των οδών Αρδηττού Ιλισού βρίσκεται εκτός περιγράμματος του ΠΔ 1150 δ /93 ) http://www.athinorama.gr/clubbing/article/banana_moon_-10598.html

  Και η απάντηση από τον δήμο ακόμα περισσότερο:

  https://goo.gl/iEejfJ

  Δλδ το πιο νόμιμο Μαγαζί με πρόσωπο επί της Αρδηττού εξαιρείται από την απαγόρευση του γιατί είναι αυθαίρετο κτίσμα που νομιμοποιήθηκε σε μη οικοδομήσιμο χώρο! (πεζόδρομος Αρδήττου) που δε θα μπορούσε να έχει αρίθμηση οικοδομικού τετράγωνου.

  Αφού λοιπόν στο πδ του 93 δεν αναφέρεται το οικοδομικό τετράγωνο του banana moon αυτό θεωρείται απροσδιόριστης διεύθυνσης και δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τους υπολοίπους κοινούς θνητούς  άρα μπορεί να λειτουργεί !!!

  Το αυθαίρετο αυτό το διαχειρίζεται η εταιρία ακίνητων δημόσιου ΕΤ.Α.Δ

  Καλή χρονιά.

  Κεφαλάς Θάνος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ