Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιουλ-2016 00:02

  Τα περιθώρια στενεύουν, Αλέξη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τα περιθώρια στενεύουν, Αλέξη...

  Ο κ. Τσίπρας στη συνταγματική αναθεώρηση (αντιμεταρρύθμιση) που προτείνει, μεταξύ άλλων, προβλέπει και τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου (νομή από το πελατειακό κράτος) χαρακτήρα της ύδρευσης και της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Την ίδια ώρα που προτείνει αυτά η κυβέρνηση προχωρά στη διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ και στην πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με την πώληση ενός ακόμη 17%. Παράλληλα, ό,τι δεν έχει πωληθεί ακόμη, από Σεπτέμβριο περνά στο Υπερταμείο, όπου το κράτος έχει περιορισμένη κυριαρχία.

  Εν τω μεταξύ για να υπάρξει η συνταγματική πρόβλεψη για το δημόσιο χαρακτήρα της ύδρευσης και της ηλεκτρικής ενέργειας (και της συνταγματικής αναθεώρησης γενικότερα) χρειάζονται περί τις 180 ψήφους σε αυτήν ή στην επόμενη Βουλή.

  Καθώς ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνητικοί πολιτικοί του σύμμαχοι δεν προβλέπεται να αθροίσουν αυτήν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η όλη διαδικασία μοιάζει με φαρσοκωμωδία.

  Τουτέστιν, τα περί συνταγματικής κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες προς άγραν της υποστήριξης των αδαών ρομαντικών αριστερών.

  Καθώς η κυβέρνηση σπαταλά το πολιτικό της κεφάλαιο και το χρόνο της με ανώφελες κινήσεις εντυπωσιασμού, τα μαύρα σύννεφα συνεχίζουν να μαζεύονται στον ορίζοντα της οικονομίας.

  Είναι η οικονομία που αποτελεί τη δαμόκλειο σπάθη που κρέμεται επί της κεφαλής της κυβέρνησης της αριστεράς η οποία αποτελεί την επιτομή του κρατικοδίαιτου πελατειακού  μοντέλου της μεταπολίτευσης που χρεοκόπησε.

  Τα νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας είναι τα εξής:

  α) Κατά το πρώτο τρίμηνο είχαμε ύφεση 1,4% γεγονός που εξέπληξε αρνητικά τους ερασιτέχνες του οικονομικού επιτελείου. Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου θα τα έχουμε εντός του επόμενου 15θημέρου. Τα στοιχεία όμως από την κατανάλωση, τα τουριστικά έσοδα και άλλες δραστηριότητες όπως θα δούμε στη συνέχεια δεν είναι ενθαρρυντικά.

  β) Ο συνήθως αισιόδοξος κ. Γ. Στουρνάρας στην εξαμηνιαία έκθεση της ΤτΕ επισήμανε το αδιέξοδο της υπερφορολόγησης και την κοινωνική αδικία των υπερβολικών έμμεσων φόρων.

  Ένα άλλο στοιχείο που επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας αφορά την αύξηση των κόκκινων δανείων: Ο  λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ανοιγμάτων) προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στο 44,2% το 2015 έναντι 39,9% το 2014. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων  προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στο 45,1%. 

  γ) Κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι τουριστικές εισπράξεις παρουσιάζουν μείωση κατά 6,2%, ενώ μείωση κατά 1,3% καταγράφουν και οι αφίξεις ξένων τουριστών. Ένα 6% σε ένα σύνολο 15 δισ. εισπράξεων και  34 δισ. που είναι συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ μας κάνει 1 δισ. λιγότερα στο ταμείο και 2 δισ. Ευρώ από το ΑΕΠ. Ήτοι, αν δεν υπάρξει ανατροπή  μια μείωση της τάξης του 1%.

  δ) Τα στοιχεία από την κατανάλωση που αποτελεί και τον κύριο τροφοδότη της οικονομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια και του ΑΕΠ στη χώρα μας δεν είναι επίσης ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ερευνών IRI  οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στο πεντάμηνο παρουσιάζουν πτώση κατά 7%. Κατά το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015 οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ είχαν παρουσιάσει αύξηση κατά 0,9%.  

  ε) Παρά τους διθυράμβους του Υπουργείου Οικονομικών για το πλεόνασμα, τα ποιοτικά στοιχεία των εσόδων δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις.  Τα έσοδα από το ΦΠΑ των καυσίμων έχουν υστέρηση 140 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τους ΕΦΚ άλλα 33 εκατ. ευρώ.

  Την ίδια ώρα τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους άλλων προϊόντων παρουσιάζουν υπέρβαση 404 εκατ. ευρώ.  Η αύξηση αυτή εξηγείται σαν υπερστοκάρισμα προϊόντων ενόψει επικείμενων αυξήσεων φόρων στα τσιγάρα από 1 Ιανουαρίου. Τουτέστιν, είναι έσοδα που θα λείψουν αργότερα. Η υστέρηση των εσόδων από τα καύσιμα αντικατοπτρίζει τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα γενικότερα και την παραγωγική δραστηριότητα ειδικότερα.

  ζ) Οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από 15,7 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο έχουν ανέβει στα 16,6 δισ. ευρώ και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι νέες αυξημένες εισφορές του γραφικού μεταρρυθμιστή κ. Κατρούγκαλου...

  Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την πρώιμη απαισιόδοξη οπτική της στήλης για την πορεία της οικονομίας από την αρχή του χρόνου, όταν ακόμη στην κυβέρνηση πανηγύριζαν για το θετικό κλείσιμο του 2015.

  Οι συνέπειες των capital controls έρχονται με κάποια καθυστέρηση ενώ το 2015 η αντιστροφή που είχε ξεκινήσει το 2014 επί Σαμαροβενιζέλων αποδείχτηκε ισχυρότερη απ' ό,τι προβλέπαμε.  Οι αρνητικές συνέπειες της φοροεπιδρομής έχουν ξεκινήσει και θα κορυφωθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και το πρώτο εξάμηνο του 2017.

  Εντός αυτών των χρονικών πλαισίων περιορίζονται και τα χρονικά όρια της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι προφανές γιατί προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τις πομφόλυγες περί Απλής Αναλογικής και συνταγματικής αναθεώρησης. 

  Τα περιθώρια συνεχίζουν να στενεύουν, Αλέξη...

  2) Οδεύουμε προς καταστροφή...

  Αγαπητέ Κώστα,

  Είμαι φανατικός αναγνώστης αλλά και θαυμαστής σου και συμφωνώ με όλα όσα έχεις γράψει.

  Σου στέλνω, για την περίπτωση που δεν την έχεις ήδη διαβάσει, την τελευταία, από 21-6-2016, έκθεση της UNCTAD για FDI (Ξένες Άμεσες Επενδύσεις) στο κεφ. που αφορά την Ελλάδα. Όπως θα δεις, το 2015 η Ελλάδα κατέγραψε, για πρώτη φορά μετά από έτη, αρνητική εισροή ΞΑΕ (αποεπένδυση) της τάξης των 289 εκ. USD, ενώ την τριετία 2012-2014 (Παπαδήμος-Σαμαράς) είχε δεχτεί αθροιστικά 6,23 δις. Ομοίως το "απόθεμα" ΞΑΕ μειώθηκε σε ένα χρόνο από τα 22,5 USD στα 17,6 δις USD!  

  Είναι προφανές ότι, μέσα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον για τα ξένα κεφάλαια, βαδίζουμε ολοταχώς προς την οικονομική καταστροφή.

  Όλοι οι ειδικοί τονίζουν μετ' επιτάσεως ότι μόνο με ένα "επενδυτικό σοκ" η Ελλάδα έχει ελπίδες οικον. ανόρθωσης. Το "σοκ" αυτό όντως λαμβάνει χώρα, μόνο προς την αντίθετη κατεύθυνση...

  ΚΚ

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ