Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαρ-2016 00:02

  Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί...

  Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί...

  Η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα είναι κρίσιμη για τη χώρα τόσο για την αξιολόγηση όσο και για το προσφυγικό. Αμφότερα είναι προβλήματα το μέγεθος των οποίων διογκώθηκε και λόγω της αβελτηρίας της κυβέρνησης Τσίπρα να διαγνώσει σωστά τις επιπτώσεις και να προλάβει να λάβει μέτρα έγκαιρα.

  Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ήταν πρόβλημα που αφορούσε όλη την Ευρώπη, αλλά στην πιο κρίσιμη στιγμή στην Ελλάδα ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που πίστευε πως τα σύνορα για την Ευρώπη είναι ανοιχτά για όλους χωρίς κανένα έλεγχο.

  Μοιραία στα ελληνικά νησιά αφίχθησαν μαζικά της γης οι κολασμένοι από τη Δυτική Αφρική μέχρι τη Δυτική Ινδία. Αφελώς στην κυβέρνηση πίστευαν πως το πρόβλημα ήταν η ανεξέλεγκτη διεκπεραίωση μέχρι τα βόρεια σύνορα.

  Όπως ήταν φυσικό οι βόρειοι γείτονες έκλεισαν τα σύνορα με αποτέλεσμα η χώρα να αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο hot spot.

  Η Τουρκία εν τω μεταξύ άδραξε την ευκαιρία και διοχετεύει, με απόλυτο έλεγχο των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων, τις αφίξεις κατά το δοκούν στα "ευαίσθητα" από άποψη εθνικής ασφάλειας νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

  Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποδυνάμωσε περαιτέρω την ήδη αποδυναμωμένη διεθνή θέση της χώρας, από τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα που είχαν σαν στόχο την εσωτερική κοινή γνώμη. Η Τουρκία προσπαθεί να επωφεληθεί.

  Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα από την άποψη  εθνικής ασφάλειας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης  είναι η "αμηχανία" της κυβέρνησης απέναντι στις μεθοδεύσεις εναντίον των συμφερόντων της χώρας.

  Στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού των εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό ο Τούρκος έθεσε δια της... διασώσεως θέμα νησιών ανατολικού Αιγαίου χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από τον κ. Κοτζιά επειδή... χάθηκε κάπου στη μετάφραση.

  Η δήλωση του Τούρκου είχε ως εξής: "Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο σ' ένα σημείο που διαφωνούμε, ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε, εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί, αφήνοντάς τους να πεθάνουν". Δηλαδή, θα μπορούν οι τουρκικές δυνάμεις να επεμβαίνουν σε ελληνικά ή έστω αμφισβητούμενα νησιά;

  Και αν συμβεί αυτό γιατί να μην εγκαταστήσουν και μια βάση επιτόπιας υποστήριξης μεταναστών που έχουν διοχετεύσει οι ίδιοι εκεί με τις αναγκαίες σημαίες, άλλα στρατιωτικά διακριτικά σήματα και εν συνεχεία μέσω της καταπάτησης να εγείρουν δικαιώματα;

  Η Καθημερινή χθες έφερε στη δημοσιότητα ευρύτερο σχέδιο που έχει καταθέσει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ με το οποίο "γκριζάρει" ολόκληρες ζώνες στο Αιγαίο.

  Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε προχθές πως αν του το επιτρέψει η Ελλάδα με τα ειδικά σώματα ασφαλείας που διαθέτει μπορεί να εξουδετερώσει τα κυκλώματα δουλεμπόρων στο Αιγαίο σε λίγες μέρες. Δεν είναι οι μοναδικοί απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τη χώρα μας τον τελευταίο καιρό...

  Η στήλη αρχικά εκτιμούσε  πως η  κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διέθετε επίπεδο αντίληψης δεκαπενταμελούς μόνο σε ό,τι έχει σχέση με την οικονομία, τα παραπάνω δείχνουν πως το πρόβλημα είναι γενικότερο.

  Σε ανύποπτο χρόνο η στήλη είχε επισημάνει για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πως ο τρόπος που χειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις της χώρας εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ακεραιότητα. Οι ανησυχίες αυτές έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνονται πολύ γρήγορα...

  Οικονομία και αξιολόγηση...

  Αν κάπου το Βατερλώ της κυβέρνησης είναι χωρίς αναστροφή είναι στην οικονομία. Καθώς η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη το κλίμα στην οικονομία επιδεινώνεται.

  Το 2015 π.χ. παρά τις αυξήσεις των φόρων αλλά και την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος λόγω capital controls,  τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά παρουσίασαν και μείωση κατά 1,38% και από 44,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 43,6 δισ. ευρώ.

  Η δε διατήρηση των εσόδων και σε αυτά τα επίπεδα όπως και η μειωμένη ύφεση αποδίδεται στην αύξηση της κατανάλωσης καθώς το χρόνο που πέρασε οι εξαγωγές παρουσίασαν σημαντική μείωση όπως άλλωστε και οι επενδύσεις.

  Όπως εδώ και αρκετούς μήνες έχει επισημάνει η στήλη η φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες λόγω φόβων "κουρέματος" ή κατάσχεσης από εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και η φύλαξη των χρημάτων σε σπίτια και κήπους έχει αυξήσει την καταναλωτική ζήτηση. Οι άνθρωποι προτίμησαν να τα ξοδέψουν οι ίδιοι παρά άλλοι.

  Το Ιανουάριο, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση της αριστεράς, μέσω δυο εκλογικών αναμετρήσεων η εμπιστοσύνη όχι μόνο δεν έχει επιστρέψει αλλά οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ ενώ μάλιστα ισχύουν capital controls.

  Επίσης η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο δείχνει πως το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε εκ νέου και έπεσε στο 89 από 91,6 τον περασμένο μήνα και 98,8 πέρυσι.

  Ακόμη και να κλείσει η συμφωνία αξιολόγησης, το κλίμα στην οικονομία είναι δύσκολο να αντιστραφεί γιατί η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της οικονομίας. Όσο παραμένει αυτό το κυβερνητικό σχήμα δύσκολα θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες ή θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα...

  Μοιραία λοιπόν ακόμη και με αξιολόγηση, το οικονομικό αδιέξοδο αλλά και η προσφυγική-μεταναστευτική "βόμβα" θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις και πολύ πιθανόν και σε περιπέτειες τη χώρα...

  Η αδυναμία του πρωθυπουργού έγινε φανερή με τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών όπου παρά την κρισιμότητα της κατάστασης η αμφισβήτηση που εισέπραξε ήταν μεγαλύτερη από τη στήριξη.

  Σημειολογικά την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ζήτησε σύγκλιση του συμβουλίου των αρχηγών ήταν πέρυσι το καλοκαίρι όταν έκανε στροφή 180 μοιρών και πήγε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

  Η κυβέρνηση έχει χάσει σε όλα τα σημαντικά πεδία στον έλεγχο των εξελίξεων και προσπαθεί με επικοινωνιακά τρυκ σε σχέση με τον αγώνα της εναντίον της διαπλοκής να ανακτήσει μέρος του ελέγχου. Επί της ουσίας ο τρόπος που διαχειρίζεται το ζήτημα της διαπλοκής δείχνει πως προσπαθεί να επωφεληθεί η ίδια από αυτήν και όχι πως θα την πλήξει καθορίζοντας διαφανείς και διακριτούς όρους μεταξύ πολιτικής εξουσίας, επιχειρηματικών συμφερόντων και τύπου.

  Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών το πολύ να προκύψουν δραστικές ανατροπές στα περισσότερα πεδία.

  2)Υπάρχει ελπίδα;...

  Γεια σας κε Στούπα,

  Παρακαλώ να μην δημοσιευθεί το όνομά μου.

  Σας διαβάζω εδώ και 6 μήνες ανελλιπώς και συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφετε.

  Είμαι ένας γονιός σε απελπισία, με 2 γιους 23 και 26 ετών, έχουν τελειώσει τις σπουδές τους σε ελληνικά πανεπιστήμια, με μεγάλες οικονομικές θυσίες από εμένα γιατί σπούδαζαν στην επαρχία εν καιρώ κρίσης, ο μεγάλος είναι ένα χρόνο στην ανεργία αν και οδοντίατρος, ο δε μικρός μόλις τελείωσε πολιτικός μηχανικός. Και οι δύο το σκέφτονται πολύ σοβαρά να φύγουν στο εξωτερικό. Είμαστε μια σαφώς πατριωτική οικογένεια, που ποτέ δεν θα σκεφτόμασταν να μην δώσουμε όλο μας τον εαυτό για την πατρίδα. Όχι όμως και να αυτοκαταστρεφόμαστε για να μένουμε στην πατρίδα! Αυτήν τη στιγμή τα παιδιά αιωρούνται αν θα μείνουν ή θα φύγουν και η απόφασή τους κρέμεται από μια κλωστή. Δεν έχω λεφτά να τους στηρίξω πέρα από τις σπουδές που έκαναν!

  Σας ρωτώ με μεγάλη εκτίμηση για την άποψή σας: έχετε πίστη ότι θα γυρίσει η οικονομική κατάσταση στη χώρα τα επόμενα 2-3 χρόνια;

  Θα έρθει σύντομα άλλη κυβέρνηση μεταρρυθμιστών; Να ελπίζουμε σαν χώρα και σαν άτομα ότι μέσα από τις στάχτες θα αναγεννηθεί κάτι στέρεο και ελπιδοφόρο ΑΜΕΣΑ, σε 2-3 χρόνια και όχι στο απώτατο μέλλον; Γιατί με τον Τσίπρα έχουμε καταστραφεί  τελείως.

  Να ελπίζουμε σε κάτι; Ή όλα είναι τελειωμένα για τα επόμενα χρόνια; Βάσει της ανάλυσης των πιθανοτήτων που κάνετε, τί είναι πιο πιθανό να συμβεί; Ευχαριστώ πολύ.

  με εκτίμηση,

  Σ. Α.

  Απάντηση: Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα. Για το καλό σενάριο της ανάκαμψης σε 2-3 χρόνια οι πιθανότητες κατά την εκτίμησή μου είναι κάτω από 40%.  Αυτό γιατί χρειάζεται ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που δεν την βλέπω ακόμη και ριζική συνταγματική και πολιτική αναδιάρθρωση, τις προθέσεις για τις οποίες ακόμη δεν βλέπω.

  Άρα;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ