Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Φεβ-2016 00:02

  The Dead Man Walking...

  The Dead Man Walking...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1)The Dead Man Walking...

  Η Ελλάδα πληρώνει τα περισσότερα χρήματα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για συντάξεις, σχεδόν το 17% του ΑΕΠ έναντι ενός μέσου όρου 13-14% καίτοι έχει μια από τις πιο αδύναμες οικονομίες της ΕΕ και σίγουρα το πλέον χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα και κράτος της Ευρώπης.

  Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μπροστά στην αδυναμία να καλύψει τις ήδη μειωμένες συντάξεις που ταμεία και δημόσιο οφείλουν να καταβάλουν, επέλεξε να λύσει το πρόβλημα αυξάνοντας ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.

  Οι ξένοι ενημερώθηκαν για το σχέδιο εξόντωσης των νέων (μελλοντικών συνταξιούχων) και ό,τι έχει απομείνει από την ιδιωτική οικονομία και αποσύρθηκαν να συσκεφτούν. Εξάλλου δεν βιάζονται. Με την Ελλάδα έχουν μάθει να αφήνουν το χρόνο να βρίσκει τις λύσεις όπως έπραξαν πέρυσι το καλοκαίρι όταν το περήφανο ΟΧΙ με 62% σε μια εβδομάδα επωλήθη με έκπτωση έναντι του τρίτου και χειρότερου όλων, μνημονίου.

  Στην κυβέρνηση είτε από δημαγωγικό οίστρο είτε γιατί το πιστεύουν, όπως τα παιδιά μέχρι κάποια ηλικία πιστεύουν στον Άγιο-Βασίλη ή στην ύπαρξή τους μέσω της άφιξης του πελαργού, εκλαμβάνουν τη σιωπή του "Κουαρτέτου" σαν αποδοχή ή εν μέρει αποδοχή και διάθεση διαπραγμάτευσης. Κοινώς παραμένουν στο κόσμο τους.

  Συχνά αντιλαμβάνονται διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών του "Κουαρτέτου" όπου ως φερέλπιδες επαρχιώτες Ταλεϊράνδοι τρέχουν να επωφεληθούν. Μεταξύ των δανειστών στα αυτονόητα που πρέπει να αλλάξουν και δεν αντιλαμβάνονται ακόμη οι περισσότεροι  Έλληνες πολιτικοί δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

  Τη νιρβάνα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα διατάραξε πριν λίγες μέρες ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ, όταν με άρθρο του που δημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά, διεμήνυσε πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί βασικό σημείο για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος και πως η μεταρρύθμιση αυτή δεν μπορεί να γίνει με αύξηση των εισφορών αλλά με μείωση των συντάξεων.

  Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που δυσκολευόταν να περάσει από την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών της Βουλής το σύμφυρμα του κ. Κατρούγκαλου που στόχευε στην κάλυψη των κενών και αυξήσεις εισφορών και φόρων, θα περάσει το κοστούμι που ράβει το "Κουαρτέτο" που προβλέπει δραστικές μειώσεις συντάξεων και άλλων δαπανών του δημοσίου;

  Το πιο πιθανό είναι να περάσει η απαίτηση των δανειστών και προσεχώς να χρειαστεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να σταθεί απέναντι και στο σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών της που είναι το δημόσιο και οι πρόωρα -και ως εκ τούτου με καταχρηστικό τρόπο- συνταξιοδοτημένοι.

  Ήδη, ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών που την έχουν υποστηρίξει στις τελευταίες εκλογές την έχει εγκαταλείψει και στέκεται με σφοδρότητα απέναντί της.

  Εν τω μεταξύ η καθυστέρηση της αξιολόγησης, τα capital controls και οι συχνές προσθαφαιρέσεις φόρων για να καλυφθούν τα κενά που αναφύονται καθημερινά πλέον δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα στην οικονομία.

  Τον Ιανουάριο που μας πέρασε το ΙΚΑ είχε τα μικρότερα έσοδα των τελευταίων χρόνων. Στο τέταρτο τρίμηνο η ύφεση δεν μειώθηκε ως παραδόξως αναμενόταν (οι επιπτώσεις των capital controls για κάποιο λόγο που δεν έχει ερμηνευτεί προκύπτουν με σχετική καθυστέρηση).Οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποίησαν μαζική και ηρωική έξοδο τις τελευταίες ημέρες.

  Όλα αυτά, χωρίς να αθροίσουμε το προσφυγικό με τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο, των φραχτών που χτίζουν οι βόρειοι γείτονες, αθροίζουν ένα τσουνάμι εξελίξεων το οποίο υπολογίζεται να πλησιάσει στις ακτές πριν το Πάσχα.

  Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τσουνάμι που πλησιάζει με τα κουβαδάκια με τα οποία τα στελέχη της χρόνια τώρα έχτιζαν αυταπάτες στην άμμο.

  Μια επιλογή  που έχει η κυβέρνηση είναι να περάσει τα μέτρα και να υποκύψει στη συνέχεια από το εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργήσει στην οικονομία εναντίον της ή από κάποια εθνική τραγωδία που ήδη φαίνεται να μας περιτριγυρίζει. Όταν μια χώρα εμφανίζει αδυναμία άρθρωσης συνεκτικής εξωτερικής και πολιτικής και διατήρησης της εσωτερικής ισχύος, είναι θέμα χρόνου να πέσει θύμα επιβουλών.

  Από την περίοδο της Χούντας είχαμε να δούμε μια κυβέρνηση με εμφανή αδυναμία κατανόησης των διεθνών ισορροπιών και του γενικότερου πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημαγωγούσε αλλά οι πράξεις αποδεικνύουν πως δεν πίστευε όσα έλεγε, εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα που τον μιμείται για να υφαρπάξει το κοινό του.

  Μια άλλη επιλογή είναι να παραιτηθεί και να στηρίξει μια ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση, ορίζοντας πρόσωπα - κλειδιά σε καίριες θέσεις όπως τα οικονομικά υπουργεία, η άμυνα, η δημόσια ασφάλεια και το υπουργείο των εξωτερικών. Πρόσωπα που μπορούν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία  της χώρας στην οικονομία και το διεθνές γίγνεσθαι.

  Η τρίτη επιλογή είναι ένα "θέατρο" ρήξης που θα μας στοιχίσει μερικές δεκάδες δισ. επιπλέον και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές για ηρωική έξοδο.

  Όποια από τις τρεις επιλογές και να προκρίνει ο κ. Τσίπρας η θητεία του έχει λήξει.  H πορεία της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες θυμίζει μια παλιότερη κινηματογραφική ταινία του Τιμ Ρόμπινς με τίτλο "The Dead Man Walking” όπου περιγράφει την ψυχοφθόρα πορεία ενός θανατοποινίτη μέχρι το προδιαγεγραμμένο τέλος. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση  στην ταινία είχε η  επιθυμία της επιβολής της τιμωρίας από τον κοινωνικό περίγυρο.

  2) Τι συμβαίνει σε τράπεζες, χρηματιστήριο...

  Ζήτησα από τραπεζικό στέλεχος να  μου περιγράψει την εικόνα εκ των έσω...

  Τα σημεία που συγκράτησα είναι τα εξής:

  Κατά το τέταρτο  τρίμηνο δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ρυθμός αύξησης είναι μειωμένος σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015...

  Η αύξηση των καταθέσεων το Δεκέμβριο μπορεί να οφείλεται σε λόγους εποχικότητας.

  Η πτώση των τιμών των μετοχών στον τραπεζικό κλάδο οδήγησε τις αποτιμήσεις των  ευρωπαϊκών τραπεζών – P/TBV- σε χαμηλότερα επίπεδα και αντίστοιχα και των ελληνικών Τραπεζών.

  Η πτώση των τιμών των μετοχών, πιθανώς να οδήγησε κάποια hedge funds που δεν μπορούσαν να στηρίξουν τις θέσεις τους σε μείωση της έκθεσής τους, ενώ αντίθετα έδωσε τη δυνατότητα σε άλλα  funds να μεγαλώσουν τις θέσεις τους.

  Ως προς την πιθανότητα Bail-in, αυτό το σενάριο θεωρείται εξαιρετικά ακραίο, καθώς αυτό σημαίνει πως οι Τράπεζες θα χρειαστούν πάλι κεφάλαια το 2016.

  Προς το παρόν οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Αν συνεχιστεί όμως η παρούσα κατάσταση σε 1,5 με 2 μήνες θα υπάρξει αύξηση των κόκκινων δανείων και θα υπάρξει απειλή να τιναχθούν όλα στον αέρα.

  Ζήτησα από άνθρωπο της χρηματιστηριακής αγοράς να μου αιτιολογήσει τα αίτια της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών.

  Μερικοί μεγάλοι επενδυτές που είχαν μετάσχει στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση με την αδιέξοδη φορομπηχτική πολιτική και το εισφορομπηχτικό ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου θεώρησαν πως η κυβέρνηση τους κορόιδεψε όταν τους διαβεβαίωσε πως θα κλείσει την αξιολόγηση το ταχύτερο και αποχώρησαν από την αγορά.

  Για λόγους εσωκομματικούς και  χειραγώγησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή η κυβέρνηση καθυστερεί και κωλυσιεργεί, ενώ αφήνει να φαίνεται πως παίζει με το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Αυτό σε συνδυασμό με τον διεθνές περιβάλλον των αγορών δημιουργεί νευρικότητα.

  Φυσιολογικά, αφού είχε προηγηθεί η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πτώση του Γενικού Δείκτη έπρεπε να είναι μικρότερη από αυτή των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών. Το γεγονός πως ήταν σχεδόν διπλάσια καταδεικνύει το μέγεθος το εσωτερικού προβλήματος.

  Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ έχει πέσει πάνω από 30% ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες 15-17% κατά μέσο όρο.

  Μερικοί ξένοι  αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική αγορά συνολικότερα. Μόλις η πτώση ξεπέρασε ένα ποσοστό ενεργοποιήθηκαν και οι εντολές περιορισμού ζημιών των υπολοίπων (stop loss) και ακολούθησε το κραχ των τελευταίων ημερών.

  Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές έχουν ενεργοποιήσει τις πρώτες επιλεκτικές αγορές.

  3) Τι θα συμβεί με τις τράπεζες...

  Καλημέρα Κ. Στούπα.

  Ονομάζομαι Νικόλαος Μπ. και είμαι στο δεύτερο έτος του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, στο τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Διαβάζω καθημερινά στήλες σας, και σας ακολουθώ στο facebook.

  Θέλω όμως να σας εκφράσω τις ανησυχίες μου.

  Έχω την εντύπωση πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις τράπεζες, οι τράπεζες θα πτωχεύσουν. Στην περίπτωση αυτήν...

  1) Πώς επηρεάζετε η Εθνική Οικονομία;

  και

  2) Πώς επηρεάζονται οι καταθέσεις, τα στεγαστικά δάνεια και οι οφειλές των πιστωτικών καρτών;

  Με εκτίμηση,

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Απάντηση: Αν υπάρξει ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αυτή, από τις αρχές του 2016 και μετά, θα πλήξει εκτός των μετόχων και των ομολογιούχων και τους καταθέτες (κούρεμα καταθέσεων). Οι τράπεζες μοιάζουν με την καρδιά μιας οικονομίας, συγκεντρώνουν καταθέσεις και τις δανείζουν στις επιχειρήσεις για παραγωγικές επενδύσεις και στους ιδιώτες για αύξηση της ζήτησης. Όσο υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών οι καταθέσεις θα μένουν εκτός άρα δεν μπορεί να επιτελέσουν το ρόλο τους στην οικονομία, όπως συμβαίνει τώρα.

  Πλήρης χρεοκοπία σημαίνει πλήρες έμφραγμα για την οικονομία, έναντι μιας στένωσης της τάξης του 70-80% που έχουμε σήμερα.

  Τα στεγαστικά δάνεια και οι οφειλές είναι συμφωνίες που ισχύουν ακόμη και αν χρεοκοπήσουν οι τράπεζες. Αν χρεοκοπήσει μια τράπεζα ή μια άλλη επιχείρηση, μπαίνει ένας εκκαθαριστής και αθροίζει αυτά που οφείλει η τράπεζα ή η επιχείρηση και αυτά που της οφείλουν. Τα διασταυρώνει και μεταβιβάζει τις οφειλές προς την τράπεζα στους πιστωτές της τράπεζας. Στην πράξη κάποιοι θα αγοράσουν αυτές τις οφειλές σε χαμηλή τιμή και θα προσπαθήσουν να εισπράξουν ό,τι μπορούν να εισπράξουν. Αυτό που γίνεται δηλαδή και σήμερα με τα κόκκινα δάνεια.

  Αυτό που συμφέρει σε περίοδο έκτακτων συνθηκών πρακτικά κάποιον που χρωστάει στην τράπεζα ή γενικότερα, είναι αφού αποδείξει πως αδυνατεί να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους, να διαγνώσει το βαθμό ανάγκης του πιστωτή για ρευστότητα και να πετύχει ένα γενναίο "κούρεμα" της οφειλής του.  Είναι κάτι περίπλοκο όμως και χρειάζεται καλή πληροφόρηση και ικανότητα διαπραγμάτευσης.

  kostas.stoupas@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ