Εμείς ως οι χρήσιμοι ηλίθιοι...
Τρίτη, 22-Δεκ-2015 00:02
1) Εμείς ως οι χρήσιμοι ηλίθιοι...
Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο από την εποχή της σοβιετίας που σατιρίζει τον τρόπο που η αριστερά αντιλαμβάνεται, ερμηνεύει και επικοινωνεί τα γεγονότα.
Το ανέκδοτο περιγράφει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ ενός Αμερικάνου και ενός Σοβιετικού δρομέα κατά τον οποίο ο Αμερικάνος τερμάτισε πρώτος και ο Σοβιετικός δεύτερος.
Τα σοβιετικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το αποτέλεσμα στους υπηκόους ως εξής: Ο Σοβιετικός δρομέας τερμάτισε δεύτερος και ο Αμερικάνος προ- τελευταίος.
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά έτρεξε να πανηγυρίσει την "νίκη" των Podemos στην Ισπανία. Ο υπουργός των εξωτερικών μάλιστα βιάστηκε να δώσει την δεύτερη θέση στο νεοπαγές κόμμα διαμαρτυρίας που μέμφεται την λιτότητα στην χώρα της Ιβηρικής. Ο πρωθυπουργός στο twitter πανηγύρισε επίσης πως οι προοπτικές της κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι ανοιχτές.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία εντείνει την ελληνική απομόνωση στην Ευρώπη και δικαιώνει τους "ιέρακες" του βορρά που τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της προηγούμενης κυβέρνησης για να δώσουν την ευκαιρία στον κ. Αλέξη Τσίπρα να συμβάλει στην ανακοπή τους κύματος ευρωσκεπτικισμού. Η άνοδος των Podemos ανεκόπη το 2015 και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε σ’ αυτό.
Το θέαμα των κλειστών τραπεζών, των capital controls και της παταγώδους διάψευσης όλων των υπερφίαλων υποσχέσεων είχε την συνεισφορά του στο προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα της Ισπανίας.
Το "αδελφό" κίνημα των Podemos επιβεβαίωσε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και κινήθηκε κάπου μεταξύ 3ης και 4ης θέσης. Παρ’ όλα αυτά το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία αλλάζει δραματικά. Τα δυο μεγάλα κόμματα, το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό, από εκεί που άθροιζαν πάνω από 70% στις τελευταίες εκλογές μόλις που προσέγγισαν το 50%.
Η ανατροπή δεν προέκυψε λοιπόν και η ελπίδα μιας συμμαχίας του νότου που θα αναγκάσει το βορρά να βάλει το χέρι στην τσέπη και να συντηρήσει τις αναποτελεσματικές ή λιγότερο αποτελεσματικές οικονομίες του νότου, δεν αποκτά προς το παρόν βάση.
Αντιθέτως με τους Podemos, στην Ευρώπη τα κόμματα που κερδίζουν έδαφος είναι τα δεξιάς απόκλισης ξενοφοβικά και ευρωφοβικά κόμματα. Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία μπορεί οι συμπράξεις των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί και σοσιαλιστών να απέτρεψαν στο δεύτερο γύρο την επικράτηση του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, το τελευταίο όμως κατάφερε να εμφανιστεί σαν το μεγαλύτερο κόμμα.
Ανάλογα είναι τα μηνύματα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ μοιάζει θέμα χρόνου οι ευρωσκεπτικιστές και οι ξενοφοβικοί να αποκτήσουν σύντομα παρουσία και ρόλο και στην Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης.
Στην περίπτωση των δεξιών ευρωφοβικών κινημάτων, η Ελλάδα με τα διάτρητα σύνορα, την ανερμάτιστη πολιτική σε σχέση με το προσφυγικό και την λαθρομετανάστευση, αποτελεί το παράδειγμα προς αποφυγή και απομόνωση στην πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης.
Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική της επαιτείας φιλανθρωπικής ή εκβιαστικής που έχουν επιχειρήσει και επιχειρούν κατά καιρούς οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Αν υπάρχει μια απειλή στην Ευρώπη σε σχέση και με την Ελλάδα αυτή δεν είναι η απειλή του συνασπισμού μιας σειράς αριστερίστικων κυβερνήσεων του νότου εναντίον των πλούσιων χωρών του βορρά, με αιχμή τον εκβιασμό για διάλυση της Ένωσης και του ευρώ, αλλά η επικράτηση στο βορρά των δυνάμεων που θέλουν είτε με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος την απομάκρυνση της Ελλάδας από τον πυρήνα της Ένωσης ή την διάλυση και της ίδιας της Ένωσης.
Η ανερμάτιστη και μυωπική πολιτική των Αθηνών συμβάλλει τα μάλα στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Η Ελλάδα καταφέρνει με επιτυχία να παίξει το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου και στην ανακοπή του αριστερίστικου ευρωσκεπτικισμού και στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς ξενοφοβίας και του δεξιού ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη.
Το γεγονός πως πανηγυρίζουν και με τις ήττες αποδεικνύει το μέγεθος του καιροσκοπισμού και της άγνοιας των πιθανών συνεπειών όσων συμβαίνουν.
2) Μια ευκαιρία των ημερών...
Χθες δημοσίευσα ένα e-mail για ένα συμπολίτη μας που χρειάζεται βηματοδότη και λόγω της κατάστασης είναι δύσκολο να γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο. Μετά τη δημοσίευση έλαβα το παρακάτω mail από το γιο του ασθενούς. Η ταυτότητα του αποστολέα έχει επιβεβαιωθεί από το πρόσωπο που μας κοινοποίησε την ιστορία...
"Αγαπητέ κ. Στούπα,
Επικοινωνώ μαζί σας μετά την επιστολή του φίλου του πατέρα μου που δημοσιεύσατε σήμερα στο Capital.gr.
Ένας φίλος του πατέρα μου με κάλεσε και μου πρότεινε να διαβάσω το κείμενο και να επικοινωνήσω απευθείας μαζί σας.
Πρώτα από όλα θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρωτοβουλία σας.
Ο πατέρας μου έχει καρδιακή ανεπάρκεια, με την καρδιά να λειτουργεί στο 15%.
Τις τελευταίες εβδομάδες μπαινοβγαίνει στο Νοσοκομείο Κατερίνης και η κατάστασή του συνεχώς επιδεινώνεται.
Μας πρότειναν την τοποθέτηση βηματοδότη, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμος στα Κρατικά Νοσοκομεία και πρέπει να απευθυνθούμε σε ιδιωτικό κέντρο, με κόστος που θα φτάσει τις 8.500 ευρώ.
Πριν το βήμα αυτό, απαιτείται στεφανιογραφία, για να ξέρουν οι γιατροί τη σημερινή κατάσταση του ασθενούς, αλλά και αυτό είναι δύσκολο. Λόγω του δύσκολου περιστατικού, τα ιδιωτικά κέντρα δεν αναλαμβάνουν, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία μας λένε ότι "θα μας ειδοποιήσουν". Με 1000 ζόρια, καταφέραμε και βρήκαμε έναν γιατρό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης που δέχτηκε να τον δεχτεί ως υπερεπείγον περιστατικό στις 31 Δεκεμβρίου και να του κάνει τη στεφανιογραφία τις επόμενες ημέρες. "Μετά πρέπει επειγόντως να εγχειριστεί και δυστυχώς δεν έχουν βηματοδότες τα δημόσια νοσοκομεία".
Με ποιον τρόπο θα μπορούσα να έχω τη βοήθειά σας;
Ευχαριστώ
Δημήτρης Πετρίδης
Απάντηση: Η άποψη της στήλης είναι πως οι αναγνώστες της θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ασθενή που πρέπει να εγχειριστεί. Δεν είμαι ειδικός για να έχω άποψη για το κόστος ή οτιδήποτε σχετικό.
Όποιοι έχουν κάποια άποψη ας την διατυπώσουν. Αυτό που προτείνει ο υπογράφων τη στήλη είναι να γίνει μια προσπάθεια να καλυφθεί το ποσόν που χρειάζεται για την επέμβαση από τους αναγνώστες.
Σε ημερήσια βάση διαβάζουν τη στήλη περί τις 15-20.000 αναγνώστες και σε εβδομαδιαία βάση παραπάνω από τριπλάσιοι.
500 από εμάς αν καταθέσουμε σε ένα λογαριασμό από 15-20 ευρώ θα συγκεντρωθεί το ποσό που χρειάζεται ένας συνάνθρωπός μας για να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση.
Το γνωρίζω πως υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι με ανάλογες ή και μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά αυτός βρέθηκε στο δρόμο μας και δεν πρέπει να τον αγνοήσουμε δια της γενικεύσεως του προβλήματος.
Φυσικά δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αληθές του γεγονότος και ούτε έχω το χρόνο να το διερευνήσω.
Θα πρότεινα ο κ. Πετρίδης να μας στείλει ένα τραπεζικό λογαριασμό IBAN τον οποίο θα δημοσιεύσω με σχετικό κείμενο. Ο ίδιος θα καταθέσω τα πρώτα 50 ευρώ.
Αν κάποιος έχει κάποιες αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις ή γνωρίζει κάποιο τρόπο αποτελεσματικότερο ή διαφανέστερο ας τις δημοσιοποιήσει. Από χθες πάντως με τη δημοσίευση του περιστατικού έλαβα μερικά e-mail όπου οι αποστολείς εκφράζουν τη θέληση να βοηθήσουν.
3) Βοήθεια σε καρδιοπαθή...
Αγαπητέ κε Στούπα,
Ονομάζομαι... και είμαι καθημερινός αναγνώστης της στήλης σας από Κύπρο. Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με όσα αναγράφεται, θεωρώ όμως ορισμένες φορές ιδιαίτερα αυστηρή την κριτική που κάνετε στη διακυβέρνηση Σαμαρά, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν ολοκλήρωσε την 4ετία του.
Θέμα όμως της επικοινωνίας μας δεν είναι η στήλη σας, αλλά το γεγονός ότι θα ήθελα να συνεισφέρω στην προσπάθεια που θα γίνει, αν γίνει για τη συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας για τον καρδιοπαθή που χρειάζεται Βηματοδότη.
Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για την εξέλιξη της συγκεκριμένης δράσης (αρ. λ/σμού, IBAN κλπ).
Καλές Γιορτές σε εσάς και την οικογένεια σας.
Υ.Γ. δεν επιθυμώ οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των στοιχείων μου.
Απάντηση: Για τον κ. Σαμαρά μπορεί να έχετε και δίκιο. Μπορεί και όχι αν συγκρίνετε με την κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του... Σαν δημοσιογράφος προτιμώ να υπερβαίνω τα όρια στην αυστηρή κριτική παρά το αντίθετο ως είναι και το σύνηθες... Σε σχέση με την περίπτωση του ασθενούς υπάρχει συνέχεια...