Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2015 00:13

  Το έγκλημα εναντίον της Ελλάδας…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Ελλάδα διαπράξαμε τις τελευταίες δεκαετίας και συνεχίζουμε να διαπράττουμε μια εθνική αλητεία σε βάρος των παιδιών μας. Δανειστήκαμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να απολαύσουμε ένα βιοτικό επίπεδο το οποίο η οικονομία μας δεν μπορεί να υποστηρίξει και περάσαμε το λογαριασμό στα παιδιά μας. 

  Αποποιούμενοι των ευθυνών μας απέναντι στις επόμενες γενιές έχουμε δώσει το πράσινο φως στην πρόεδρο της Βουλής να συγκροτήσει μια περιθωριακή ομάδα διεθνών εναλλακτικών ακτιβιστών να μελετήσει και να αποδείξει πως το χρέος ήταν επαχθές. Φορτώθηκε δηλ. στις πλάτες μας χωρίς τη βούληση του λαού, καίτοι επί δεκαετίας αθροιζόταν από κυβερνήσεις που είχαν εκλεγεί με άψογες βουλευτικές εκλογές. 

  Όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού (της χρεοκοπίας) αντί να προσαρμόσουμε το επίπεδο διαβίωσης στα δεδομένα της οικονομίας και να φροντίσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες που θα στηρίξουν μελλοντικά καλύτερα εισοδήματα, παριστάνουμε τους "παλαβούς" δοξάζοντας διάφορους απίθανους τύπους σαν αυτόν  που την πρώτη φορά υποσχόταν πως θα λύσει το πρόβλημα με τις μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής και τη δεύτερη με τα 600 δισ. από την πώληση αρχαίας διαστημικής τεχνολογίας στους Αμερικάνους.

  Η απόσταση αυτών των παράδοξων θεωριών δεν απέχει πολύ από την ερμηνεία που δίνει στο ελληνικό πρόβλημα ο διάσημος οικονομολόγος και Υπουργός των Οικονομικών κ. Βαρουφάκης. Δεν φταίμε εμείς που ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα βγάζουμε αλλά η στρεβλή δομή της Ευρωζώνης. Αν η ΕΚΤ νομισματικοποιήσει το χρέος μας και μας εξασφαλίσει μερικές δεκάδες δισ. ευρώ για ανάπτυξη, το άθροισμα συνταξιούχων και αργόσχολων δημοσίων υπαλλήλων που είναι μεγαλύτερο από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα. 

  Όταν κάποιος προτείνει σε ένα λαό εξαρτημένων από την ευημερία με δανεικά, συνέχιση της ευημερίας αυτής, είναι σαν προτείνει σε μια ομήγυρη εξαρτημένων από την ηρωίνη συνέχιση των δωρεάν δόσεων, και όχι κατάσχεση των σπιτιών για το κόστος των δόσεων που προηγήθηκαν. Θα κερδίζει πάντα την ψήφο τους μέχρι τελικής πτώσης...

  Η απόσταση των γραφικών θεωριών της Τράπεζας της Ανατολής και της αρχαίας διαστημικής τεχνολογίας δεν απέχει πολύ από τις παραδοξολογίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που πρότεινε τη λύση του προβλήματος χρέους με την έκδοση ομολόγων έναντι των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που θα βρούμε στο μέλλον. Ακόμη δεν έχει μπει ούτε ένα τρυπάνι στην ελληνική επικράτεια, ενώ η παγκόσμια στατιστική λέει πως μόνο στο 5% των περιπτώσεων που γίνονται γεωτρήσεις ανακαλύπτονται κοιτάσματα που είναι εκμεταλλεύσιμα. Και όμως ο άνθρωπος αυτός βρίσκει ευήκοα ώτα...

  Ο συνδικαλιστής του ΟΤΕ και νυν υπουργός επί των κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Στρατούλης όπου σταθεί διαβεβαιώνει τους πάντες πως εγγυάται και το τελευταίο Ευρώ της τελευταίας σύνταξης.

  Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, από τον περασμένο Αύγουστο (τον καλύτερο μήνα λόγω απασχόλησης στον τουρισμό) έδωσε 1.851.424 συντάξεις, ενώ οι  ασφαλισμένοι του εν λόγω ταμείου ανέρχονταν σε 1.785.741. 

  Τα έχουμε ξαναγράψει πως με 3 εκατ. συνταξιούχους με μια αναλογία 3-4 προς 1 θα χρειαζόμασταν 9-12 εκατ. εργαζόμενους για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό.  Προς το παρόν έχουμε 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και 1,5 εκατ. ανέργους. 

  Είχαμε δομήσει από τη μεταπολίτευση και μετά ένα παρασιτικό κρατικοδίαιτο μοντέλο χάρη στις κοινοτικές επιδοτήσεις το οποίο υπερδιογκώθηκε όταν λόγω ευρώ βρήκαμε τις "πόρτες" των διεθνών αγορών ανοιχτές για φθηνό δανεισμό. 

  Το χρέος, ακόμη και στη δραχμή να πάμε, θα το πληρώσουμε έστω και αν οι δανειστές εισπράξουν ένα κλάσμα αυτών που τους χρωστάμε. Αν κηρύξουμε στάση πληρωμών, οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που ακόμη και αν το μισό "κουρευτεί",  για τα δεδομένα της οικονομίας που θα κληθεί να το αποπληρώσει θα είναι μεγαλύτερο από τα σημερινά δεδομένα.

  Η μοναδική λύση περνά από τη μείωση του κράτους και των δαπανών του προκειμένου να αναπνεύσει και να ενισχυθεί η ιδιωτική οικονομία, η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικές εξαγωγικές θέσεις εργασίας. Δυστυχώς κάνουμε τα ανάποδα και αυτό θα είναι το δεύτερο που θα πληρώσουμε ακριβά μαζί με το χρέος.

  Το ελληνικό κράτος το 2013 είχε δαπάνες 58,4 δισ. ευρώ. Η οικονομία την ίδια χρονιά παρήγαγε εισοδήματα μόνο 86,5 δισ. ευρώ. Το κράτος δηλ. χρειαζόταν το 67,5% κάθε εισοδήματος που παρήχθει.

  Το 2013 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 57,8 δισ. Ευρώ δηλ. το 66% του συνόλου. Αναλυτικότερα, οι μισθωτοί δήλωσαν 30,1 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι 27,7 δισ. ευρώ.

  Αυτά είναι νούμερα που οδηγούν στη χρεοκοπία...

  Για να συγκαλύψουμε τις ευθύνες μας προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη στους ξένους, τους δανειστές, τους τοκογλύφους. Η τακτική αυτή μόνο να επιδεινώσει μπορεί τη θέση μας. Δηλαδή, να κάνει την καταστροφή ακόμη μεγαλύτερη.

   

  2) Χρεοκοπία ακούμε και χρεοκοπία δεν βλέπουμε...

  Κύριε Στούπα καλημέρα,

  Διαβάζω συχνά τη στήλη σας, συμφωνώ σε πολλά σημεία, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την επείγουσα αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων. Επειδή όμως τους τελευταίους μήνες ο λόγος σας περιέχει δραματικό τόνο, έχετε φτάσει στο σημείο να προβλέπετε την απόλυτη καταστροφή, θα επιθυμούσα εάν είναι δυνατόν, να μου πείτε την άποψή σας σχετικά με τα παρακάτω.

  Οι προβλέψεις σας προ 2-3 μηνών, δηλαδή μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, μιλούσαν για την αναγκαιότητα στροφής της κυβέρνησης προς το ρεαλισμό. Σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί τότε η κατάσταση της οικονομίας θα έχει οδυνηρές συνέπειες.

  Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέτει ως κόκκινη γραμμή τη σταδιακή περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και όχι την επί τόπου κατάργησή τους, είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική στροφή (Αναφέρω το συγκεκριμένο θέμα απλά ως παράδειγμα γιατί υπάρχουν, πάντα κατά την άποψή μου, και άλλες παράλογες κόκκινες γραμμές).

  Η Ελληνική Κυβέρνηση, ανέβαλε την πληρωμή των δόσεων του Δ.Ν.Τ. για το τέλος Ιουνίου. Εάν αυτό γινόταν το 2012, πιστεύω ότι τα πάντα θα είχαν καταρρεύσει. Όμως στις μέρες μας, το μόνο που έχει συμβεί είναι κάποιες, ήπιας μορφής, δηλώσεις δυσαρέσκειας. Εν ολίγοις, δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα.

  Οι δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων και Κυβερνητικών στελεχών αλλάζουν, όχι από τη μια μέρα στην άλλη αλλά από τη μια στιγμή στην άλλη.

  Η πραγματική οικονομία μαύρα χάλια. Εργάζομαι σε καθαρά εξαγωγική εταιρεία, και νιώθω ότι ζω σε άλλο πλανήτη με όλα όσα ακούω να αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου.

  Και αρχικά ρωτώ τα εξής:

  Οι τιμές των μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γιατί δεν καταρρέουν αλλά τηρούν στάση αναμονής; Μήπως η αγορά δεν προεξοφλεί κατάρρευση; 

  Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, ο χρόνος που απομένει, είναι μέχρι την ημερομηνία πληρωμής των δόσεων του Ιουνίου προς το Δ.Ν.Τ. Δηλαδή περίπου 20 μέρες. Δηλαδή, στην ουσία διακυβεύεται το μέλλον της γενιάς μου μέσα σε 20 μέρες.  Αν υπάρξει αθέτηση πληρωμής προς το Δ.Ν.Τ. ή προς το εσωτερικό (Μισθοί Δημοσίου ή Συντάξεις) οι αρνητικές εξελίξεις θα πάρουν τη μορφή χιονοστοιβάδας. Αλλά παρόλα αυτά νιώθω ότι η αγορά βρίσκεται σε αναμονή, με σχεδόν απόλυτη σιγουριά ότι στο τέλος θα έχουμε συμφωνία. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;

  Υπάρχει εκροή καταθέσεων. Αλλά δεν υπάρχει εκροή με τη μορφή πανικού. Μας βομβαρδίζουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης με προβλέψεις σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Οι (ανόητες κατά τη γνώμη μου) προβλέψεις αυτές βρίσκονται στο επίπεδο του 50-50. Εάν οι πιθανότητες συμφωνίας ή κατάρρευσης είναι 50-50 πιστεύετε ότι θα υπήρχε έστω και ένας άνθρωπος που θα άφηνε τα χρήματα του στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα;

  Τον Ιούνιο του 2012 ο Γ.Δ. έφτασε να βρίσκεται κάτω των 500 μονάδων. Σήμερα βρίσκεται κολλημένος στην περιοχή των 800. Ήταν τότε τα δεδομένα χειρότερα από σήμερα;

  Μήπως λοιπόν βρισκόμαστε θεατές σε ένα μεγάλο και...αληθοφανές... θέατρο του παραλόγου ή έστω θέατρο...σκιών;

  Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας. 
  Με εκτίμηση,
  Χ.Ι.

  Υ.Γ. Θα παρακαλούσα, σε περίπτωση δημοσιοποίησης της παραπάνω επιστολής να αναγράψετε μόνον τα αρχικά από το ονοματεπώνυμό μου.

  Απάντηση: Η χώρα παραμένει όρθια κυρίως γιατί οι τράπεζες παραμένουν όρθιες και οι τράπεζες παραμένουν όρθιες γιατί η ΕΚΤ έχει αυξήσει τον ELA στα 80 δισ. ευρώ. 

  Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΚΤ στην περίπτωση αυτή κατά την εκτίμησή μου έχει υπερβεί τα όρια συνετούς διαχείρισης του ελληνικού κινδύνου προς όφελος του ευρώ και 300 εκατ. πολιτών περίπου που συναλλάσσονται και αποταμιεύουν με αυτό. 

  Ίσως ο κ. Ντράγκι και η πλειοψηφία του ΔΣ να ξέρουν κάτι περισσότερο.  Ίσως πάλι να εκτιμούν πως τα δεδομένα είναι τόσο καταστροφικά για την Ελλάδα σε κάθε άλλη απόφαση που οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα αποδεχτούν την συμφωνία που θα του προτείνουν οι εταίροι. 

  Το σενάριο το οποίο επικαλείστε περί "θεάτρου" σημαίνει εν ολίγοις πως ο κ. Τσίπρας έχει αποδεχτεί κάποια συμφωνία με τους Ευρωπαίους και καθυστερεί να την εμφανίσει στο εσωτερικό για λόγους τακτικής προκειμένου αυτή να γίνει αποδεκτή από το κόμμα του.

  Δεν εκτιμώ πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Εκτιμώ πως οι δύο πλευρές απέχουν σημαντικά από το να συμφωνήσουν.

  Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις και έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς κάθε άλλη οφειλή.

  "Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους 43,4 εκατ. ευρώ! 
  Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, Ιανουάριος – Απρίλιος 2014, τα νοσοκομεία είχαν λάβει τακτική επιχορήγηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είχαν λάβει επιχορήγηση και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ –  τα 300 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί αρχές Φεβρουαρίου και τα 100 εκατ. ευρώ αρχές Μαρτίου"...

  Τα ίδια συμβαίνουν σε όλους τους τομείς...
  Αυτό είναι χρεοκοπία. 

  Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία και εκταμιευτούν άμεσα 10 δισ. ευρώ αυτά αρκούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις που λήγουν μέχρι το Σεπτέμβριο. Το κενό του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να καλυφθεί από τα τρέχοντα έσοδα τα οποία το Μάη έχουν παρουσιάσει καθίζηση. 

  Από τις τράπεζες έχουν φύγει περί τα 35 δισ. ευρώ και έχουν μείνει περί τα 130 δισ., το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία είναι καταθέσεις δεσμευμένες έναντι δανείων που έχουν εκταμιευτεί στους ίδιους του καταθέτες. Π.χ. μια επιχείρηση έχει καταθέσει 50 εκατ. ευρώ για να εισπράξει 100 εκατ. σαν δάνειο. Δεν μπορεί να αποσύρει την κατάθεση και αυτή συνεχίζεται να εμφανίζεται σαν τέτοια. Αν κουρευτεί αυτή η κατάθεση ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που χτυπά τα collateral και φτάνει στα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων. 

  Δεν υπήρξε πανικός γιατί η ΕΚΤ δεν "κούρεψε" τα ενέχυρα και αύξησε τον ELA σε υπερβολικό βαθμό. 

  Σε γενικές γραμμές από την αρχή του χρόνου και ιδίως της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εκτίμησή μου είναι πως η συνολική εξάντληση θα ήταν στα τέλη της Άνοιξης και αρχές του Καλοκαιριού.  Δεν βλέπω πως έχει συμβεί κάτι άλλο. 

  Στο δημόσιο σας περιέγραψα παραπάνω τι γίνεται. Ιδού τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα με πρόσφατο ρεπορτάζ: "59 επιχειρήσεις κλείνουν την ημέρα. Πάνω από 600 άτομα χάνουν τη θέση απασχόλησης που κατείχαν ενώ, από το ΑΕΠ χάνονται καθημερινά περί τα 23 εκατ. ευρώ. Για να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους οι επιχειρήσεις, διαρκώς, αναγκάζονται να μειώσουν το προσωπικό τους, μεγαλώνοντας έτσι τα ποσοστά ανεργίας, επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, και προκαλούν ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία…"

  Νομίζω πως η τάση αυτή θα επιταχυνθεί προσεχώς και ιδίως μετά το τέλος της θερινής περιόδου που υπάρχει μια εξομάλυνση λόγω τουριστικής κίνησης. 

  Το χρηματιστήριο αποτελεί όντως έκπληξη. Οι ξένοι που έχουν εγκλωβιστεί σ’ αυτό θα φύγουν μόνο σε περίπτωση Grexit. Έχουν επενδύσει περί το 1% του χαρτοφυλακίου τους και ρισκάρουν να το χάσουν. O τραπεζικός Δείκτης π.χ. τον Απρίλιο κατέγραψε τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Πιο χαμηλά από το 2012 και 2013.  Επίσης οι εισηγμένες το 2015 είναι καλύτερα προετοιμασμένες από το 2012 και 2010. Έχουν τα ταμιακά διαθέσιμα στο εξωτερικό, έχουν μεταφέρει δραστηριότητες στο εξωτερικό κλπ. 

  Η κατάσταση είναι και θα παραμείνει πολύ δύσκολη. Το πλέον πιθανό είναι να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο πριν αρχίσει να βελτιώνεται.

  Κώστας Στούπας

  kostas.stoupas@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ