Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Απρ-2011 08:06

  Οι συνέπειες μιας κοινωνικής κατάρρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  1) Οι συνέπειες μιας κοινωνικής κατάρρευσης που  βρίσκεται σε εξέλιξη...

  Έχουμε καταντήσει μια κοινωνία που αρκετοί απ΄ όσους δεν έχουν κλέψει αντί να ζητάνε να τιμωρηθούν όσοι συλλαμβάνονται να κλέβουν ή να παραβιάζουν το νόμο, ζητάνε ανοχή να παραβιάσουν και οι ίδιοι το νόμο.

  Μπορεί να χρησιμοποιούνται διάφορες ιδεολογικές επικαλύψεις του στυλ: Κλέβουμε τους κλέφτες ή τα κλεμμένα παίρνω πίσω ή η ιδιοκτησία είναι κλοπή (σύνθημα του μακαρίτη του Προυντόν...) αλλά η ουσία είναι πως καμιά κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει νομιμοποιώντας την ανομία...

  Σημάδια παρακμής...

  Την περασμένη εβδομάδα η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος για λόγους ηθικής τάξης δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιγνίδια.

  Το αποτέλεσμα είναι το σχέδιο νόμου να αλλάξει και τα μηχανήματα με τα «φρουτάκια» να καταλήξουν μόνο στο δίκτυο καταστημάτων του ΟΠΑΠ. Εκ των υστέρων αυτό που φαίνεται είναι πως όλη η φασαρία έγινε για να κοπούν οι ιδιώτες. Ας ελπίσουμε οι βουλευτές να επικαλεστούν τις ηθικές τους αρχές και για σκάνδαλα που είναι αναμεμειγμένοι πολιτικοί καθώς και όταν θα χρειαστούν να αρνηθούν πολιτικά ανήθικα ρουσφέτια στους ψηφοφόρους-πελάτες-συνδικαλιστές  που καταπατούν τον δημόσιο τομέα από άκρη σε άκρη...

  Ένας περιφερειάρχης καταδικάζεται γιατί έσβησε παράβαση ενός χιλιάρικου σε βενζινοπώλη που συνελήφθη να κλέβει τους πελάτες και σύσσωμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για πολιτική δίωξη.

  Το έκανε λέει από ευαισθησία. Στο χωριό μου ευαισθησία σημαίνει το πληρώνω από την τσέπη μου και δεν το φορτώνω στους φορολογούμενους.

  Απεκαλύφθη τελωνιακός ο οποίος σε ένα χρόνο είχε καταθέσει περί τα 2 εκατ. ευρώ και οι συνάδελφοι κατά την έρευνα το αντιμετώπιζαν σαν κάτι φυσιολογικό. «Για τη συγκεκριμένη θέση» έλεγαν « τόσα βγαίνουν περίπου...».

  Για τα δομημένα δεν τιμωρήθηκε κανένας ακόμη, το ίδιο και για την Siemens. Ελπίζουμε να συμβεί με τα υποβρύχια...

  Όταν ο πρώην υπουργός Μαντέλης παραδέχτηκε ότι έλαβε «δωράκι» από εταιρεία, υποστήριξε πως είναι σύνηθες το φαινόμενο οι πολιτικοί να έχουν σπόνσορες για τα προεκλογικά τους  έξοδα.

  Ο Τσουκάτος υποστήριξε ότι τα χρήματα που παρέλαβε τα κατέθεσε στο ταμείο του κόμματος.

  Τα παραδείγματα είναι πρόχειρα αλλά ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στη χώρα, εν μέσω χρεοκοπίας και με αυξημένες πιθανότητες να υπάρξει ολική κατάρρευση του δημοσίου λίαν προσεχώς.

  Πιθανή μια κατάρρευση;

  Πολιτικοί και πολίτες συμπεριφέρονται σαν η χρεοκοπία να μην τους αφορά, αλλά να αφορά κάποιους άλλους τόσο μακριά όσο ήταν η χρεοκοπία της Αργεντινής πριν λίγα χρόνια, η οποία εδώ δεν είχε καμιά επίπτωση.

  Η πολιτική ηγεσία της χώρας η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και στο παρά πέντε μια κατάρρευσης.

  Δεν θεωρώ καθόλου παράδοξο να βγει αύριο σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και να καλύψει τους 14 οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου οικονομικών που διαπιστώθηκε ότι έσβησαν πρόστιμα εκατομμυρίων.

  «Το έκαναν για το κόμμα», μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ή «για συναισθηματικούς λόγους» θα πει ο άλλος ή ακόμη «για αναπτυξιακούς λόγους» κάποιος άλλος...

  Στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας όπου τα έχουμε ισοπεδώσει όλα, τα πάντα είναι πιθανά.

  Το πρόβλημα θα μπορούσε να ελεγχθεί, αν αφορούσε μόνο τους πολιτικούς. Δυστυχώς η ροπή στη διαφθορά και την ανομία έχει διαποτίσει μεγάλο μέρος του κοινωνικού και οικονομικού ιστού.

  Δεν είναι τυχαίο που στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης έχουν αποκτήσει τόσο εύρος κινήσεις όπως το Δεν Πληρώνω. «Αφού οι άλλοι κλέβουν εγώ γιατί να πληρώσω...» είναι η απάντηση.

  Κάποιοι πριν λίγες μέρες εισέβαλαν στην τροχαία Κορίνθου και άρπαξαν κλήσεις για παραβάσεις και τις έκαψαν. Κάποιος άλλος πυροβόλησε σν ψυχρώ έναν ελεγκτή λεωφορείου που του ζήτησε να πληρώσει πρόστιμο γιατί δεν είχε κόψει εισιτήριο.

  Κακά ξεμπερδέματα

  Ο ίδιος πιστεύω πως η γενίκευση της ανομίας δεν θα βγάλει σε κάτι καλό. Πολλά χρόνια τώρα έχει πειστεί πως η καλή εφαρμογή των νόμων είναι σε όφελος των αδυνάμων μιας κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής γενικότερα.

  Επειδή στο σύμπαν που ζούμε τίποτα δεν είναι χωρίς αντίτιμο, πιστεύω πως η χρεοκοπία είναι το τίμημα του μοντέλου που ακολουθήσαμε τα τελευταία 20-30 χρόνια.

  Οι συνέπειες της διεύρυνσης της ανομίας λόγω της σύγχυσης αυτή την περίοδο θα είναι ακόμη χειρότερες.

  Είναι πιθανό τούτος ο εκτροχιασμός να ανακοπεί από κάποιο κοινωνικό σοκ που θα προκαλέσει κάποιο συμβάν που θα ξεφύγει από τον έλεγχο και τα όρια της μέχρι τούδε συμβατικότητας. Η κοινή γνώμη μοιραία θα αναζητήσει στιβαρά χέρια να επιβάλλουν αυταρχικές λύσεις... 

  Δεν πιστεύω πως το δημοκρατικό μας πολίτευμα μπορεί να δοκιμαστεί όσο και αν η περίοδος που διανύουμε έχει κάποιες ομοιότητες με την προδικτατορική περίοδο.

  Αυτό που θεωρώ πιο πιθανό είναι μια πολιτειακή μεταβολή με νέο σύνταγμα, προς ένα μοντέλο προεδρικής δημοκρατίας από πρωθυπουργοκεντρική που είναι σήμερα, με παράλληλο έλεγχο των πελατειακών σχέσεων που έχει συνάψει το σύστημα εκλογής βουλευτών με σταυρό.

  Το παράδειγμα της Γαλλίας στις αρχές της δεκαετίας του ’50 που άλλαξε το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία και έλυσε πολλά από τα παρόμοια προβλήματα του προηγούμενου καθεστώτος είναι αρκετά θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.

  2) Κανείς δεν πιστεύει στην άνοδο...

  Στην αρχή του χρηματιστηριακού κύκλου κανείς δεν πιστεύει στην άνοδο. Στο τέλος κανείς δεν πιστεύει ότι η πτώση είναι πιθανή...

  Δεν ξέρω πότε θα ξεκινήσει η άνοδος αλλά την βρίσκω σαν πιο πιθανή επόμενη κίνηση από την περαιτέρω πτώση...

  Κατά την άποψη της στήλης το χρηματιστήριο κατά βάση δεν είναι ένα παιγνίδι προβλέψεων αλλά αξιοποίησης των λανθασμένων προβλέψεων των άλλων.

  Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη γνώμη μου από φιλοσοφική άποψη είναι πιο εύκολο να προβλέψει κάποιος πότε άνθρωποι κάνουν λάθος στην αγορά, παρά να έχει μια αντικειμενική γνώμη για την πραγματικότητα. Πόσο μάλλον για μια μελλοντική πραγματικότητα.

  Φυσικά και δεν είμαι φιλόσοφος, απλά προσπαθώ να εκμεταλλευτώ την πεπατημένη που δημιουργούν οι σκέψεις των τελευταίων.

  Μέτρα

  Η αγορά μας περιμένει λοιπόν την ανακοίνωση των μέτρων για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως λέγαμε και προχθές η κυβέρνηση θα πρέπει να αιφνιδιάσει θετικά τις αγορές τόσο με τα μέτρα που θα ανακοινώσει όσο και με τον τρόπο που θα πείσει ότι θα τα υλοποιήσει.

  Η παρούσα κυβέρνηση πάσχει και στους δυο τομείς.

  Ένα άλλο πρόβλημα εκτός των μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η χώρα, είναι η παράλυση του δημοσίου. Κανείς δεν κάνει τίποτα είτε γιατί ποτέ δεν έκανε, είτε γιατί είναι οργισμένος και συγχυσμένος.


  Οψόμεθα, λοιπόν...

  3) Νευρικό Φθινόπωρο;

  Η εκτίμηση της στήλης παραμένει πως έχουμε εισέλθει σε περίοδο πληθωριστικών προσδοκιών. Αυτό κάνει ελκυστικό το χρυσό, τα εμπορεύματα και τις μετοχές...

  Αυξημένες πιθανότητες έχουμε στα επόμενα δυο χρόνια να δούμε μια κλιμάκωση της κρίσης χρέους. Ήδη, πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες για τις ΗΠΑ. Το κρίσιμο έτος για μια αμερικάνικη κρίση χρέους είναι το 2012 που είναι και έτος εκλογών.

  Αυτό καθιστά τον χρυσό για την επόμενη διετία πιο ελκυστικό από τις μετοχές και τα εμπορεύματα.

  Ο χρυσός αποτελεί καλή λύση σε μια μέσης έντασης κρίση. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια «φούσκα».

  Μια εκτεταμένη γενική κρίση θα βγάλει αποθέματα χρυσού προς πώληση. Σε συνθήκες φούσκας το ασήμι έχει καλύτερες προοπτικές για υπερβολές καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα διαθέσιμα.

  Σε ένα πιθανό τοπίο αναταράξεων τα επόμενα δυο χρόνια με αφετηρία το δεύτερο εξάμηνο, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τις προϋποθέσεις να κάνει ένα ράλι, αν υπάρξει κάποια μεταρρυθμιστική εξέλιξη. Αυτό στα πλαίσια μια κάλυψης της απόκλισης από τις ξένες αγορές.

  Δεν νομίζω όμως σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών προσδοκιών πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει νέα ιστορικά υψηλά στις διεθνείς αγορές. Πιο πιθανή φαίνεται  πως είναι όμως μιας περίοδος έντονων διακυμάνσεων... Τα εύκολα κέρδη και στις ξένες αγορές μοιάζουν παρελθόν προς το παρόν...

  4) ΕΤΕ

   

  Γεια σας


  Σας διαβάζω καθημερινά στο Capital. Θα εκτιμούσα πολύ αν μου δίνατε μια απάντηση σε ένα ερώτημα. Σε περίπτωση haircut, για παράδειγμα αν κάποιος έχει ΕΤΕ μετοχές; Τι μπορεί να πάθει; Και αν η τιμή της πέσει πολύ κάτω, θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα; 

  θα χάσει επίσης μέρος των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του; 

  Σας ευχαριστώ πολύ

  Κατερίνα Βαμιανάκη

   

  Απάντηση: Η ΕΤΕ έχει περί τα 20 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και περί τα 9 δισ. ευρώ  ίδια καθαρή θέση. Ένα κούρεμα π.χ. 30% σημαίνει υποαξίες από τα ομόλογα περί τα  6 δισ. ευρώ. Άρα, θα μείνει με καθαρή θέση 3 δισ. ευρώ. Αν με 9 δισ. καθαρή θέση έχει κεφαλαιοποίηση με 3 δισ. πόση κεφαλαιοποίηση δικαιούται;… Βέβαια η αγορά μπορεί να έχει άλλη άποψη από αυτή, όπως το συνηθίζει άλλωστε...

  Αν συμβεί αυτό, η τράπεζα θα χρειαστεί ανακεφαλαίωση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αν αποκτήσει το κράτος μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή με ΑΜΚ σε βάρος των παλιών μετόχων είτε με είσοδο άλλου στρατηγικού επενδυτή με τον ίδιο τρόπο.

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί ο αριθμός των μετοχών που έχει κάποιος στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η αξία μιας εταιρείας μετριέται με την αξία της κεφαλαιοποίησης και όχι την τιμή της μετοχής. Π.χ. κάποιος που έχει 10 μετοχές μιας εταιρείας που διαθέτει συνολικά 100 μετοχές και κεφαλαιοποίηση 1.000 ευρώ διαθέτει στην ουσία χαρτοφυλάκιο αξίας 100 ευρώ. Αν διαθέτει 10 μετοχές μιας εταιρείας που έχει 300 μετοχές και κεφαλαιοποίηση επίσης  1.000 ευρώ θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας  33,3 ευρώ. 

  Η άποψή μου είναι πως δεν είναι πιθανό ένα γενικό «κούρεμα» καθώς θα δημιουργήσει πιο πολλά προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες ένας συνδυασμός λύσεων με έμφαση στην επιμήκυνση και την επαναγορά από τη δευτερογενή μου μοιάζει πιο πιθανό.

  Με λίγα λόγια, να εύχεστε να μην γίνει «κούρεμα» αν έχετε τραπεζικές μετοχές ή είστε συνταξιούχος. 
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ