Μονόδρομος το φορολογικό. Το αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση;
Τρίτη, 11-Νοε-2025 00:02
Κοντός ψαλμός... το φορολογικό για την κυβέρνηση. Το άνοιγμά της στην αγορά καλό είναι να γίνει στο 2025. Και ο δρόμος να περνάει από τους φόρους.
Δεν υπάρχει άλλο μονοπάτι που να βγάζει ή σε ανάπτυξη ή σε προοπτική ανάπτυξης μέσα από επιχειρηματικές δράσεις με πρωταγωνιστές εκείνους που θα επενδύσουν κεφάλαια στην οικονομία μας. Και είναι ήδη έξω από την πόρτα μας με την επιχειρηματική μορφή που δίνει και το ενεργειακό.
Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει. Να αξιοποιήσει την ευκαιρία που έχει προκαλέσει το κλίμα των ξένων πρωτοβουλιών στην ενέργεια και θα ανοίξει πόρτες στην πολιτική της να περάσουν σχέδια (περισσότερα από 130) που συνδέονται με έργα παράλληλα των ενεργειακών προγραμμάτων που σαφώς και θα φανούν μέσα στο 2026.
Εάν δεν το κάνει το τρένο της ανάπτυξης με τις κοντές διαδρομές του στην Ελλάδα θα πάρει πάλι με κατεύθυνση τα Βαλκάνια.
Αυτό είναι το σκηνικό που σχηματοποιήθηκε μόνο του το τελευταίο δίμηνο με αφορμή βεβαίως την ερευνητική κινητικότητα για τα αποθέματα των υδρογονανθράκων μας.
Στην πράξη τώρα και στην καθημερινότητα, ενώ έχουμε θετικές εικόνες, καθώς ο διάλογος ενδιαφερομένων να επενδύσουν στον τόπο μας είναι (από την πλευρά επενδυτών και Τραπεζών) σε κορύφωση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (που -πολύ σωστά- δεν κρατάει το στόμα του κλειστό) θίγει θέματα που συνδέονται με τον συντονισμό και τις ελλείψεις του μέσα στην κυβέρνηση.
Εμφανίζεται μια πλευρά που συμφωνεί με τις θέσεις της επιχειρηματικής αγοράς. Συμφωνεί ότι το φορολογικό καθεστώς και τα φορολογικά κίνητρα είναι ο μοναδικός δρόμος αν θέλουμε να σχηματίζουμε πορεία προς την ανάπτυξη που να πείθει.
Η πλευρά αυτή έχει καταγράψει τα αιτήματα των μονάδων της παραγωγής κυρίως και μπορεί να δώσει στοιχεία για τα αποτελέσματά τους αν ακουσθούν οι εισηγήσεις της.
Παράλληλα, κινείται και μια άλλη (κυβερνητικού επιπέδου) πλευρά που δίνει βαρύτητα στην απασχόληση και επιμένει ότι η αναπτυξιακή τακτική που θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση περνάει μόνο μέσα από τις θέσεις εργασίας που θα εξασφαλίσουν οι επενδυτικές προτάσεις όταν έχουν αυτά που θέλουν για να αντιληφθούν τις προοπτικές της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα πέρα από τις περιγραφές ιδεολογιών και δήθεν στόχων.
Και τέλος υπάρχει ο κυβερνητικός πυρήνας των οικονομικών υπουργών και τους στενού επιτελείου του πρωθυπουργού που έχει μεν αποδεχθεί τον ρεαλισμό της αγοράς ότι η φορολογική οδός είναι ο μονόδρομος τον οποίο οφείλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει με μέτρα ισχυρής ταχύτητας και αυτά δεν είναι άλλα από τις ανατροπές της φορολογίας που κοντράρουν όλα όσα επιδιώκονται από εκείνους που τα επιδιώκουν.
Το κομφούζιο αυτό (έστω και με τις θετικές του πλευρές) δεν μπορεί να συνεχίσει (λέει και η αγορά) αν η κυβέρνηση πράγματι εννοεί πως θέλει να επιδιώξει το άνοιγμα της και προς την επιχειρηματικότητα.