Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουν-2023 00:02

  Τώρα θα φανεί πόσο κανονική χώρα είμαστε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Τη μορφή που θα έχει η κυβέρνηση την ξέρουμε. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι αντιπολίτευση θα βρει και πόσο είναι αποφασισμένη να "σπάσει αυγά”.   

  Γιατί αν η κυβέρνηση των εκλογών θελήσει να ερμηνεύσει σωστά τη λαϊκή βούληση έχει μόνο έναν δρόμο και έναν τρόπο. Να αλλάξει πράγματα. 

  Να μεταβάλλει καταστάσεις και στην οικονομία και στην κοινωνία. Να δώσει στίγμα ότι δεν ελέγχεται από ομάδες. Από τάξεις. Από συμφέροντα. Και από τις πελατειακές κομματικές σχέσεις της. Θα μπορέσει...;  

  Το ίδιο και η αντιπολίτευση. Να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και τους γνωστούς αλαλαγμούς της συμφοράς και της πολλή πλάκας...

  Και αφού τους ξεπεράσει να ελέγξει την κυβέρνηση όχι με τα μέτρα των προγραμμάτων της (που στέκονται στον αέρα και στην αφέλεια του θαμώνα του καφενείου...) αλλά με εκείνα τα μέτρα και τα σταθμά... που κρίνει την εξουσία ο πολίτης. Ο κάθε πολίτης. 

  Η νέα κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να κάνει υπέρβαση στις σημερινές της φαντασιοπληξίες (τη διέκριναν στην προηγούμενη θητεία της) για τα επιτεύγματα στην οικονομία και τις μεγάλες προοπτικές που εξασφάλισε εν μέσω κρίσεων... στην οικονομική της πορεία στην Ε.Ε. Να δώσει πραγματικές μάχες με το κατεστημένο του αρνητισμού των επενδύσεων (του ανταγωνισμού και των "συμμάχων” τους στην τοπική αυτοδιοίκηση) για να "χτίσει” την οικονομία της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της εξειδίκευσης, με σοβαρά φορολογικά κίνητρα που θα "ανταλλάξει” με θέσεις εργασίας οι οποίες θα καταγράφονται στις συμβάσεις. 

  Η νέα κυβέρνηση οφείλει να ξεπεράσει τις "μαγικές εικόνες του δήθεν αφανισμού της ανεργίας. Να δεχθεί ότι το 11% της στατιστικής δεν είναι το πραγματικό νούμερο και ότι αυτοί που ζητάνε κόσμο και δεν βρίσκουν είναι γιατί μέχρι προχθές η ίδια κυβέρνηση μοίραζε κουπόνια, δελτία τεμπελιάς,  και επιστρεπτέες προκαταβολές και σε τρακαδόρους"... (τους οποίους τώρα θέλει να μαζέψει και να πάρει τα λεφτά μας πίσω αλλά δεν τους βρίσκει...). 

  Η νέα κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη ότι τα σχέδια προϋπολογισμών σταθερότητας για τα έτη 2023 ως 2027 που παρέδωσε στην Ε.Ε (λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης θητείας) προβλέπουν θετικά οικονομικά επιτεύγματα αλλά με την προοπτική ανάπτυξης 3% κάθε χρόνο. Πώς όμως θα το πετύχει αν μοιράζει λεφτά στις πελατειακές ομάδες (κυρίως του κρατικού τομέα και της κρατικοδίαιτης οικονομίας) και αν συνεχίσει καμουφλαρισμένες επιδοτήσεις που θα ανακαλύπτει και θα κόβει η Ε.Ε. Ας ψαχτεί, λοιπόν, στο θέμα αυτό η κυβέρνηση και ας συγκρουστεί  με το δικό της κατεστημένο. Κερδισμένη θα βγει. 

  Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει από την πρώτη μέρα ότι θα δώσει μάχες με τον κρατισμό όχι γιατί είναι σε αντίθεση με την ιδεολογία της αλλά γιατί δεν θα μπορεί να τον πληρώνει στο μέλλον. Δεν θα το επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. που θα ισχύει από το 2024. Το πρώτο μήνυμα από την Κομισιόν, με το κόψιμο των 3ετιών, της ήρθε ήδη αλλά το κρύβει γιατί δεν μπορεί να το "κουβαλάει” στην προεκλογική της μάχη. 

  Η αντιπολίτευση τώρα που επίσης είναι γνωστή στη σύνθεση και περίπου στις δυνάμεις που θα διαθέτει, ας αφήσει στην άκρη τα προγράμματά της που τίποτε απολύτως δεν έχουν να της δώσουν (ως δύναμη) μιας και θα παραμένει στα ίδια έδρανα μια ολόκληρη 4ετία. Δεν έχει αξία να μας πει από τώρα πώς θα μας σώσει μετά το 2027 (!!). Αξία έχει όμως η έντονη παρουσία της στις δυσκολίες της οικονομίας και της κοινωνίας για στήριξη αυτών που δικαιούται. Έστω και αν "αποκλίνει” από τον προοδευτισμό της..., με τον λαό αιχμάλωτο, στις απίθανες βλακείες του κρατισμού.      

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ