Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 00:02

  Γιατί να βιάζεται η Ε.Ε στο πλαφόν..; Η κρίση πάει για 3 χρόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Ποιος δουλεύει ποιον στην ΕΕ με το πλαφόν. Δεν μας φτάνει η πανάκριβη ενέργεια, χρυσοπληρώνουμε και άσκοπα ταξίδια στις Βρυξέλλες, για κουβεντούλα. 

  Και το ερώτημα είναι ποιος ο λόγος των συναντήσεων, πότε των υπουργών Ενέργειας και πότε της κορυφής, στις Βρυξέλλες, αφού οι αποφάσεις παίρνονται στο Βερολίνο;

  Και από τη στιγμή που το Βερολίνο κοιτάει μόνο τα του οίκου του… τι νόημα έχει το πήγαινε-έλα πρωθυπουργών και υπουργών εδώ και 4 μήνες, χωρίς αποτέλεσμα; Χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα στην ενεργειακή κρίση.

  Κρίση για την οποία έχει βάλει για τα καλά το χέρι και το πόδι της η παρέα του Βορρά, με τους χρηματιστηριακούς μηχανισμούς της που σιγουρεύουν και προστατεύουν υπερκέρδη των παραγωγών και των διακινητών… 

  Σε 15 μέρες, τέλος του 2022, κλείνουμε 10μηνο από το τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου που οι Βρυξέλλες παρατήρησαν, για πρώτη φορά(!), την ενεργειακή κρίση. 

  Ποια ενεργειακή κρίση; Του καλοκαιριού του 2021, που όλοι είδαμε πόσο φούντωσε το φθινόπωρο και πού θα πήγαινε τον Δεκέμβριο του 2021. Μέχρι και οι απλοί καταναλωτές το ένιωσαν στη τσέπη τους τον Σεπτέμβριο 2021. Η Ε.Ε. όμως το άφησε για το 2022(!).

  Πήρε στα χέρια της τον φάκελο "ενέργεια” τον Μάρτη. Αλλά σε ένα τρίμηνο θα είχαμε διακοπές… Έτσι, η ανησυχία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο… 

  Τότε που, με τη Γερμανία να κρατάει τη "σημαία" της αντίδρασης στο πλαφόν, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία δεν έκρυψαν την ομαδοποίηση και την ανάθεση στο Βερολίνο των αντιδράσεων, προβάλλοντας ότι η επιβολή πλαφόν αποθαρρύνει προμηθευτές της Ε.Ε. στον εφοδιασμό LNG αλλά και αερίου. Οι δε Βόρειοι, ιδίως η Γερμανία, θα έχουν πρόβλημα επάρκειας οπότε και ανησυχούν για παρενέργειες. Μαζί με την ομάδα σχεδόν ανοικτά και η ηγεσία της Κομισιόν.

  Με τη Γερμανία λοιπόν να έχει αναλάβει την προστασία των συμφερόντων μόνο του Βορρά, τι περιμένουν οι "15" του νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία);

  Τίποτε δεν περιμένουν και το ξέρουν. Αυτός είναι ο λόγος που η Πορτογαλία πρώτη, και η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία στη συνέχεια, και η Βουλγαρία (από τον προηγούμενο μήνα) έριξαν από μόνες τους τιμές και φόρους, στον τόπο τους. 

  Το διαφήμισαν άλλωστε με επιτυχία και προβλημάτισαν γειτονικές βιομηχανίες και επενδυτές. Ανάμεσά τους και ελληνικές. 

  Τι κάνουμε εμείς ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.;. Επιμένουμε στη γραφικότητά μας. Όχι μόνο μιλάμε και προτείνουμε ιδέες για μειώσεις πλαφόν (που βεβαίως και πάνε στον βρόντο...), αλλά τις μεταφέρουμε και στους ιθαγενείς μας ως βάση για δήθεν ενιαία πολιτική της Ένωσης. 

  Ποιας πολιτικής; Να πηγαινοέρχονται οι υπουργοί Ενέργειας χωρίς λόγο στις Βρυξέλλες. Και όταν επιστρέφουν να μιλάνε όχι για μέτρα και πλαφόν αλλά για την ημερομηνία της νέας εκ των προτέρων αποτυχημένης συνάντησής τους(!), όπως αυτή που θα γίνει και στις 19 Δεκεμβρίου. 
  Στο διά ταύτα, λοιπόν. 

  Επειδή η Γερμανία δεν θα θελήσει να συμβούν αυτά που μόνο εμείς λέμε ότι θα γίνουν στην Ε.Ε. Και καθώς η ενεργειακή κρίση πάει για το 2025 (οι Γερμανοί το λένε και αυτό), θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε και φθάσαμε και στη χρεοκοπία. 

  Θα βάζουμε χέρι στην τσέπη του ιθαγενή, με ειδικούς φόρους και ΦΠΑ επί των ειδικών… Και από τη οθωμανική αυτή κλοπή θα επιστρέφουμε τα ψίχουλα, των 20 λεπτών, στην αντλία καυσίμων θέρμανσης για να δείχνουμε ότι ασκούμε επιδοματική πολιτική. Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε ότι το ρεζιλίκι αυτό, για το 2022, λήγει 31 Δεκέμβρη…

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ