Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Δεκ-2022 00:02

  Το σκάνδαλο Κατάρ φέρνει ρυθμίσεις...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Για τις μεταρρυθμίσεις τα είπαμε. Δεν προκάνουμε το 2023 και το 2024. Ρυθμίσεις, έστω και όπως όπως, θα γίνουν. Τις φέρνει η πολιτική μας σκηνή. 

  Σε 48ωρα θα ακούσουμε για τη συμπόνια της Πολιτείας προς όλους τους δανειολήπτες. Και τους ευάλωτους και εκείνους με τα δάνεια που αρχίζουν να παίρνουν χρώμα κόκκινο...

  Θα δούμε και κόντρες με τους τραπεζίτες. Με το σύστημα. Με τα κέρδη τους αλλά και τα υπερκέρδη τους... Θα δούμε συμπόνια της πολιτικής και των πολιτικών που δεν έχουμε ξανανιώσει... 

  Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ρυθμίσεις. Όχι βέβαια αυτές που θα θέλαμε ή τις άλλες που υπολογίζαμε. 

  Αλλά με τις τράπεζες να συμφωνούν χωρίς δυσκολία. Και να επαυξάνουν..., σε κάποιες περιπτώσεις. Τα σχέδια υπάρχουν. Τα κάποια τελευταία χτενίσματα λείπουν... Αλλά θα γίνουν.

  Τα ξέραμε και τα περιμέναμε όλα αυτά. Εκλογές γαρ... και η κυβέρνηση μάς έχει ζαλίσει για τις μάχες της με το τραπεζικό σύστημα. Οι δε τράπεζες μάς έχουν δείξει και τα χαμόγελά τους και τα δόντια τους. Ποιο το καινούργιο λοιπόν; 

  Το καινούργιο είναι το κλίμα. Οι τράπεζες θα γίνουν ακόμη πιο συζητήσιμες μέσα στις επόμενες μέρες. Αντιπολιτευτικά δε ούτε ψίθυρος... Έχει τη σημασία του αυτό. Και θα την πούμε στο τέλος του σημειώματος. 

  Αυτό που πρέπει να προσέξουμε (από σήμερα το πρωί) είναι ότι η φωνή της αντιπολίτευσης θα χαθεί σε κάθε πρωτοβουλία που θα πάρει η κυβέρνηση για ρυθμίσεις σε τραπεζικά, σε φορολογικά, επαγγελματικά και εισφοροδοτικά με ρυθμίσεις που θα κινήσουν όλα τα οικονομικά υπουργεία. 

  Και με το ίδιο νερό της αντιπολίτευσης στο αυλάκι της κυβέρνησης, θα κυλήσουν χωροταξικές, πολεοδομικές και παρόμοιες ρυθμίσεις σε καταπάτηση δασικών περιοχών, αδυναμία καταβολής παλαιών προστίμων. Ακόμη και παράνομου παρκαρίσματος...

  Μέχρι και οι πλειστηριασμοί θα κολλήσουν. Και αυτοί θα πάνε πίσω. Θα φύγουν από το προσκήνιο της επικαιρότητας. Οι δε (ξένοι κυρίως) κεφαλαιούχοι που τους διεκδικούν με βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα, θα αντιληφθούν συντομότατα ότι το κλίμα αλλάζει. 

  Και όχι μόνο αλλάζει. Θα εμφανίζει και κάποια χαρακτηριστικά πολιτικής συναίνεσης. Αναγκαστικής συναίνεσης βέβαια, αλλά χρήσιμης για να πορευθούμε μέσα στο φαράγγι της νέας πολιτικής διαπλοκής που μας έσπρωξαν τα γεγονότα στο Ευρωκοινοβούλιο. 

  Ας το καταλάβουμε και ας μη θέλουμε. Η πολιτική σκηνή του τόπου μας κατέρρευσε. Το σκάνδαλο είναι μέγα και οι διαστάσεις του δεν φάνηκαν ακόμη. 

  Θα συντρίψει ό,τι έχει απομείνει σε αυτό που εμείς θέλουμε να λέμε πρόοδος και πολιτικοί ορίζοντες για το αύριο. Εκείνο το αύριο που θέλουμε να ετοιμάσουμε στα παιδιά μας. 

  Και η αρχή (όπως σημειώναμε και χθες) θα φανεί στις επενδύσεις. Κανείς δεν θα πείθεται να φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα αν δεν πεισθεί ότι το πολιτικό σκηνικό οδεύει σε μια άλλη λογική. Αυτή της πραγματικής προόδου και όχι της αριστερής κονσέρβας που δεν τρώγεται, στις μέρες μας, από κανέναν. 

  Μπορεί όμως να υπάρξει στον τόπο μας έστω και πολιτική συνεννόηση μπας και αναστηλώσουμε τα ερείπια του πολιτικού μας προφίλ μετά και τα εντός Ε.Ε σκάνδαλα με πυρήνα τους δικούς μας πολιτικούς; Η ερώτηση έχει ξεχωριστή σημασία καθώς είναι παντού γνωστό (εντός και εκτός Ελλάδος) ότι οι πολιτικοί μας αναλαμβάνοντας την εξουσία παρεμβαίνουν στην οικονομία με ένα και μόνο σκοπό. Να την εντάξουν όσο περισσότερο γίνεται σε πελατειακές σχέσεις. Δυστυχώς δεν μπορεί. 

  Να λοιπόν γιατί αντί μεταρρυθμίσεων καταφεύγουμε μόνο σε ρυθμίσεις (τραπεζικές, χωροταξικές, πολεοδομικές, φορολογικές, εισφοροδοτικές). Πρόκειται για τη συνταγή της μεταπολίτευσης που ακολουθούμε κάθε φορά όταν το πολιτικό σύστημα μας είναι ο κύριος πρωταγωνιστής σκανδάλων. Αποπροσανατολισμός των ιθαγενών της χώρας, με ρυθμίσεις (έστω και όπως όπως...) που βεβαίως και αναλαμβάνει η κυβέρνηση... Αλλά η αντιπολίτευση τις κατανοεί... και (ευτυχώς) δεν βγάζει ψίθυρο...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ