Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 00:02

  Στο τραπέζι ο φάκελος ανεργία. Θα ανοίξει σύντομα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Η ανεργία θα μας δείξει τη μεγάλη αλήθεια του Sterber "η βιομηχανία είναι σοβαρή υπόθεση ενώ η χώρα γελοία. Τέτοιοι γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο". 

  Πού είναι η ελάχιστη υπερβολή στη διαπίστωση του Sterber ότι είμαστε γελοίοι ως χώρα και πάμε σε διαζύγιο με την παραγωγή; Πουθενά και σε τίποτε. Τελειώσαμε παραγωγικά. Και θα φανεί. Από πού; Από την αύξηση της μετανάστευσης. 

  Αυτή τη φορά όχι μόνο των νέων (που θα πάνε να συναντήσουν τους κάπου 700.000 που έφυγαν μετά το 2008 και -με ταχύτητα- μετά το 2015), αλλά και των επιχειρήσεων. Μικρών και μεγάλων.

  Αναζητείστε και σημειώστε μόνο τι περιμένουν επενδυτικά από την Ελλάδα τα Σκόπια, η Τσεχία και η Ρουμανία, εκτός τις τρέχουσες και ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές αναζητήσεις, σε Βουλγαρία και Αλβανία. Σημειώστε τα ενεργειακά έργα και τις ντόπιες ενεργειακές συνεργασίες στα άλλα Βαλκάνια. 

  Και όταν αφαιρέσετε τη στασιμότητα στη γεωργική βιομηχανία, την εξωστρέφεια στην παραγωγή της και την αισθητή συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας θα καταλάβετε πολύ καλά γιατί ανακυκλώνουμε στην τηλεόραση δράματα και τον εκφυλισμό της κοινωνίας μας. 

  "Κρύβεται" (έτσι δυστυχώς νομίζουμε) η ανεργία στα νούμερα των 700.000 της μετανάστευσης και των 3.500 μικρών, μεσαίων και μεγάλων ή των χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων και γραφείων (παλαιών και νέων επιχειρηματιών της χώρας μας) σε πρώην κομμουνιστικές χώρες. Ειδικά σε εκείνες που έχουν προσεγγίσει για τα καλά την Ε.Ε. 

  Θα συνεχιστεί αυτό. Θα συνεχιστεί και βεβαίως θα περνάει στα ψιλά της άθλιας επικαιρότητας και θα αποπροσανατολίζει την προσοχή μας από θέματα ουσίας. Όπως είναι τα θέματα της οικονομίας. 

  Αν όμως είχαμε αντιπολίτευση στη χώρα, που να είναι σε θέση να πάρει στα χέρια της την τραγική μας κατάσταση σε όλο τον χώρο της παραγωγής, θα αντιλαμβανόμαστε ότι η μετανάστευσή μας δεν διαφέρει καθόλου από εκείνη των τρίτων χωρών, που κανείς δεν βλέπει μέλλον για τη ζωή του. 

  Εάν είχαμε αντιπολίτευση στη χώρα θα μας έλεγε με συγκεκριμένα σχέδια (και όχι του πίνακα...) πώς θα επιχειρούσε τουλάχιστον να δελεάσει Έλληνες μετανάστες, ή τους μεσαίους και τους νέους επιχειρηματίες, να μην στήνουν άλλες ελληνικές μονάδες ή γραφεία και ιατρεία ακόμη..., στη Σερβία, στα Σκόπια και στην Ουγγαρία. 

  Εάν είχαμε αντιπολίτευση στη χώρα θα μας είχε απαλλάξει ήδη από τις γελοιότητες με τα κρυφακούσματα... στους πολιτικούς και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να μας πει, τι έγινε και γιατί τίποτε από όσα μας διαφήμισε, σαν κίνητρα επιστροφής των μεταναστών, δεν περπάτησαν. 

  Γιατί οι μετανάστες και οι άλλοι της επιχειρηματικής μετανάστευσης του 2009-2019 (ιδίως από την ακριτική περιφέρεια της Βορείου Ελλάδας) δεν επιστρέψαν από τα διπλανά Βαλκάνια, στον τόπο και ακόμη συνεχίζουν να εμπορεύονται, ως εξαγωγείς..., προς την Ελλάδα και ξυλόσομπες, για να μην πούμε και ξύλα (!!).

  Εάν είχαμε αντιπολίτευση στη χώρα δεν θα έτρεχε από γειτονιά σε γειτονιά (συνοδεία τηλεοράσεων) να συλλυπηθεί όσους χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς αλλά θα μας απαντούσε πώς θα ανατρέψει (ως πιθανή κυβέρνηση) 170.000 πλειστηριασμούς που θα γίνουν (σε πρώτη φάση) στα χέρια της κυβέρνησης των εκλογών.

  Εάν είχαμε αντιπολίτευση στη χώρα ίσως να ήμασταν ακόμη στον βιομηχανικό χάρτη της Ε.Ε και να γνωρίζαμε τον χώρο μας στις αξιώσεις της Ένωσης για αναβάθμιση της θέσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ε.Ε., με αύξηση κατά 20%,  πράγμα που εξελίσσεται (αργά βέβαια) παρά την ενεργειακή κρίση. 

  Η αντιπολίτευση είναι το πρόβλημα μας; Φυσικά και ακόμη είναι η κυβέρνηση. Πρέπει όμως να ξέρουμε τις θέσεις όλης της πολιτικής σκηνής, καθώς ο φάκελος ανεργία είναι στο τραπέζι. Τον έφεραν οι ανατροπές της ενεργειακής κρίσης και η συνεχιζόμενη αθλιότητα σε αμοιβές και σε απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς. Κατάσταση που (εκ των πραγμάτων) δεν θα αφήσει έξω τόσο την υπόθεση της ανεργίας όσο και της μετανάστευσης, όπως επιδιώκουν, πολιτικοί και κυβερνήσεις, (με στατιστικές αλχημείες), εδώ και 15 χρόνια.  

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ