Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 00:02

  Ποιος τολμάει να ανοίξει τον φάκελο βιομηχανία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Οι ίδιοι τα λένε οι ίδιοι τα ακούνε, στη βιομηχανία. Και για τα χάλια μας στο ενεργειακό και την φυγή τους προς τις χώρες που ξέρουν τι να κάνουν. 

  Και πρώτη απ’ όλες η γειτονική μας Βουλγαρία. Συνεχίζει να "κλέβει" ό,τι της είναι χρήσιμο και από το δικό μας δυναμικό (σε νέους και παλαιούς επιχειρηματίες ή σε μεσαίες, μεγάλες αλλά και ατομικές επιχειρήσεις). 

  Τα κίνητρά της (ανταγωνιστικά σε όλα τα άλλα Βαλκάνια) είναι να κλείσει και τις ελληνικές επιχειρηματικές μας εξόδους μέχρι και τα Σκόπια. 

  Τι κάνουμε εμείς; 

  Μασάμε τις μπαγιάτικες κονσέρβες του γνωστού πολύχρωμου  ψευτοσολιασμού και στήνουμε παραγωγικές μικρές και μεγάλες μονάδες στη Βουλγαρία, ανοίγοντας πάνω από 70.000 φορολογικούς κωδικούς. 

  Τι τους κάνουμε τους κωδικούς; Καλύτερα να σταματήσουμε εδώ... Καλύτερα να δούμε τα φρέσκα νέα. 

  Τα προχθεσινά νέα που είπαν σε γενικά συμβούλια και γενικές συνελεύσεις,  οι κάποιες λίγες από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που μας έχουν μείνει. Ποιος όμως τους έδωσε ή θα τους δώσει σημασία...

  Τι είπαν;

  Ότι εκτός από τις πραγματικές βιομηχανικές χώρες, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία και η γειτονική μας Βουλγαρία πήρε το μήνυμα να διαμορφώσει δικό της πλαίσιο, µε εγγυημένες,  στο 100% τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας,  για τις μεγάλες βιομηχανίες.

  Το είπε η Βουλγαρία και το έκανε. Στα 120 ευρώ/mwh. Και θα ισχύσει για φέτος, αλλά και για την επόμενη χρονιά. Για κάθε μορφή βιομηχανικής παραγωγής. Και όλους τους επενδυτές. Βούλγαρους και ξένους. 

  Μη ξεχνάμε ότι στη χώρα μας, η μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2022, ήταν, μετά την επιδότηση, 172€/ΜWh. Η τιμή αυτή όμως θα κυμανθεί άνω των  300€/ΜWh για τον μήνα Δεκέμβριο, μετά από μείωση του ύψους της ενίσχυσης.

  Ποιος λοιπόν και γιατί να μην πάει στη Βουλγαρία, που ειδικά για την καταδικασμένη Βορειοελλαδίτικη ακριτική βιομηχανία, είναι ένα τσιγάρο δρόμος... Τι θα κάνουν οι δικές μας ενεργοβόρες βιομηχανίες; 

  Φάνηκε στις ίδιες συζητήσεις στις οποίες εκπροσωπήθηκε και η κυβέρνηση, λέγοντας τα δικά της,   με προεκλογικό τρόπο...

  Ας ξεκινήσουμε με τι δεν θα κάνουν. 

  Δεν πρόκειται να περιμένουν ελπίζοντας κάτι από την Ε.Ε. Κάτι δηλαδή που θα τους λύσει το πρόβλημα. Θα παρακολουθούν τα λεγόμενα των Βρυξελλών και θα κρυφογελάνε...

  Το άλλο που δεν θα κάνουν είναι ένας νέος γύρος ενημέρωσης της πολιτικής σκηνής. Ειδικά τώρα, που ξέρουν ότι το μυαλό των πάντων είναι μόνο στις εκλογές. 

  Άντε να περιμένεις να βρεθεί διεκδικητής της εξουσίας, στον συνεχιζόμενο ψευτοσοσοσιαλισμό να αγνοήσει τους ιθαγενείς που έχει θρέψει με τις κονσέρβες "...ενάντια στην ολιγαρχία και τους "δράκουλες" της ντόπιας και ξένης βιομηχανίας".  

  Και πάμε και στο τι θα κάνουν. 

  Θα ξεκινήσουν με συρρίκνωση της παραγωγής και βεβαίως αναστολή κάθε είδους επένδυσης. Κυρίως για επέκταση κύκλου εργασιών ή εξαγωγικών στόχων (μιας και το κόστος δεν θα είναι ανταγωνιστικό). 

  Θα σχεδιάσουν επιχειρηματικούς συνδυασμούς εκτός του τόπου μας με χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης και όπου έχουν ήδη διάφορες παραγωγικές συνεργασίες. 

  Θα μεταφερθούν. Ναι, θα μεταφερθούν εκτός Ελλαδιστάν σε όποια άλλη χώρα (Βαλκανίων ή πιο κοντά στην Ευρώπη) προσφέρει τη δυνατότητα συντήρησης της ανταγωνιστικότητάς τους. 

  Γιατί συμβαίνουν αυτά και γιατί θα συμβούν τα άλλα..., που βεβαίως και θα επιταχύνουν την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας μας η οποία κορυφώθηκε μεταξύ του 1980-2005 και συνεχίζεται σήμερα με την ενεργειακή κρίση; Κατά τη γνώμη μας γιατί δεν απαντήθηκε,  μέχρι και σήμερα, το ερώτημα που τέθηκε τη 10ετία του 1980 αν θέλουμε βιομηχανία στην Ελλάδα.

   george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ