Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 00:02

  Πισωγυρίσματα παντού, ως το 2027

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Τέρμα στα δήθεν ανοίγματα της οικονομίας στην ελεύθερη αγορά και τον φιλελευθερισμό. Πρώτος ο χώρος της ενέργειας. Επιστροφή στο κράτος. Ως εδώ ήταν...

  Θα έχανε η κυβέρνηση την ευκαιρία που της έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση να κινηθεί άνετα στην ενέργεια, επαναφέροντας θέμα για επανακρατικοποιήσεις, με πρώτο βήμα τη ΔΕΗ; Ούτε λόγος. 

  Πόσο περισσότερο νερό θα μπορούσε να κυλήσει στο αυλάκι της κυβέρνησης από το άνοιγμα του φακέλου ΔΕΗ και το κλείσιμο της οποιασδήποτε σκέψης να αλλάξει η ΔΕΗ χέρια στη διοίκησή της. 

  Και όχι μόνο αυτό. Να χαθεί έτσι και ο έλεγχος των προγραμμάτων προμηθειών της που είναι "ψυχή και σώμα" για την κρατικοδίαιτη οικονομία και τους χρόνιους κρατικοδίαιτους του τόπου. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά... 

  "Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης...",  λοιπόν, στον δρόμο της προς τις εκλογές, αν όντως βρίσκεται και στο κατώφλι της εξουσίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...

  Πέταξε με τον δικό της τρόπο ένα "συμφωνώ και επαυξάνω..." και απέδειξε τι εννοούσε (με τη σιωπή της στην αντιπολιτευτική αντιπαράθεση για την ενέργεια) κάνοντας ένα βήμα παραπέρα. 

  Επανέφερε στα χέρια του κράτους το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και κατά επέκταση και τον σχεδιασμό αναβάθμισης του σημαντικού Βορειοελλαδίτικου ακριτικού λιμανιού σε κέντρου καυσίμων και ενέργειας και προς την Ανατολική Ευρώπη. 

  Για να επισφραγισθεί δε η επιστροφή της ενέργειας στον έλεγχο του κράτους (εκτός από τη διαβεβαίωση ότι τίποτε δεν αλλάζει στη ΔΕΗ) ήρθε και η επαναφορά στο ενεργειακό προσκήνιο των ερευνών των υδρογονανθράκων. Εκείνων βέβαια που βρίσκονται μόνο υπό κρατικό σχεδιασμό. 

  Δικαιολογημένα λοιπόν και πολύ ορθά παρεμβαίνουν με τη σειρά τους και οι εργαζόμενοι στα κρατικά διυλιστήρια ως Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και ζητούν "εθνική στρατηγική στην ενέργεια με επιστροφή των μετοχών των ΕΛΠΕ (35,5%) από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο.

  Επιχειρηματολογώντας δε επί τους θέματος υπενθυμίζουν (μεταξύ άλλων) "...κατά την περίοδο της κρίσης 2009 – 2019, κατά την οποία δοκιμάσθηκαν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και πρωτίστως η ελληνική κοινωνία, οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (35,477% του κεφαλαίου τους) εντάχθηκαν και αυτές στο πλαίσιο των συμφωνιών για τον διεθνή δανεισμό της Ελλάδας. Μεταβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου αυτό να προχωρήσει σε αξιοποίησή τους, που δεν είναι άλλη από την πώλησή τους. 

  Είναι αδιαμφισβήτητο (λένε σε άλλο σημείο σχετικής χθεσινής ανακοίνωσή τους) ότι δεν συντρέχουν πλέον οι συνθήκες κρίσης και οι πιεστικές περιστάσεις υπό τις οποίες μεταβιβάσθηκαν τα πολύτιμα αυτά περιουσιακά στοιχεία αλλά και εργαλεία εθνικής ενεργειακής πολιτικής και πολιτικής εθνικής ασφάλειας προς το ΤΑΙΠΕΔ, για να πωληθούν και δεν υπάρχει πλέον λόγος να παραμένουν εκεί. 

  Επιπλέον, μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού της χώρας σχετικά με την ακύρωση της πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τη δρομολόγηση εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον δημόσιο έλεγχο των ΕΛΠΕ.

  Η επαναμεταβίβαση των μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί πλέον επιτακτική και επείγουσα ανάγκη, εθνικής σημασίας και πρέπει άμεσα η Πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή, με νομοθετική ρύθμιση.

  Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΠΣΕΕΠ θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες συνδικαλιστικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες, σε κάθε επίπεδο, μέχρι την επίτευξη του εξαιρετικά κρίσιμου και επείγοντος αυτού σκοπού". 

  Έχουμε και λέμε λοιπόν. 

  Η μετά από ένα 5μηνο νέα κυβέρνηση της χώρας έχει εκ των πραγμάτων την υποχρέωση μέχρι το 2027.  Να επαναφέρει τη ΔΕΗ εκεί που την θέλει η πολιτική ζωή του τόπου και γενικά το συνδικαλιστικό κίνημα. Να παρουσιάσει κρατικά σχέδια για το πώς θα αξιοποιηθεί ενεργειακά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να μιλήσει για το μέλλον στις κρατικές πρωτοβουλίες σε έρευνες φυσικού αερίου (τα πετρέλαια αποκλείσθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση). Και να επιστρέψει τις μετοχές ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο κράτος, για να μην το κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα. 

  Άρα η φιλελεύθερη μπαρουφολογία, 2019-2022, για άνοιγμα της οικονομίας πήρε ήδη τέλος. Το κατάλαβαν όμως αυτοί που πρέπει να το καταλάβουν...;

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ