Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 00:02

  Μεταρρυθμίσεις θα δούμε;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Θα δούμε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος αν πάρει η κυβέρνηση νέα 4ετία που ζητάει; Γιατί οι άδειες σε αυθαίρετα δεν είναι μεταρρυθμίσεις...

  Οι τακτοποιήσεις στα μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα είναι πολιτικά ρουσφέτια με αναζήτηση ψήφου. Και μάλιστα με απροκάλυπτο τρόπο, σε βάρος κάθε ηλίθιου νομοταγή ιθαγενή που βάζει κάτω τις απαιτήσεις της πολεοδομίας, πληρώνει μηχανικούς και χτίζει νόμιμα και εντός σχεδίου. Μεταρρυθμίσεις δεν είναι. 

  Τα ψιλοπρόστιμα στα αυθαίρετα που βγάζουν μάτι αλλά και είναι για τα μάτια..., των συνεπών ιθαγενών του ψευτοσοσιαλισμού στο Ελλάδιστάν (μιας και η χώρα ζει και τρέφεται από τους 30-40% συνεπείς) δεν λέγονται μεταρρυθμίσεις. 

  Οι εκ των υστέρων τακτοποιήσεις των εκτός σχεδίου κτισμάτων σε γκρεμούς, ρέματα, ποτάμια και παραλίες, πάνω και κάτω σε βράχια με θέα για τα σπίτια που προτιμούν τουρίστες,  επίσης δεν λέγονται μεταρρυθμίσεις. 

  Και σωστά διαμαρτύρονται μηχανικοί της Κρήτης και άλλων νησιών και περιφερειών στο Ελλαδιστάν που υπέφεραν από τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής. Τις καταστροφές στις οποίες κοτσάρουμε ένα όνομα, Ρέα ή Πανωραία..., αλλά τις ξεχάσαμε όταν η τηλεόραση βρει θέμα βιασμού ανηλίκου... Σωστά τα λένε οι μηχανικοί που αντιδρούν γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει μεταρρύθμιση. 

  Η ψηφιοποίηση της είσπραξης των φόρων μας για διευκόλυνση του φοροεισπρακτικού μας συστήματος ασφαλώς και εντάσσεται στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. 

  Αλλά η μεταρρύθμιση που έχει άμεση ανάγκη, η οικονομία μας στην προκειμένη περίπτωση, είναι στη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος. Η αναβάθμισή του από το επίπεδο του χαρατσιού οθωμανικής λογικής σε αναπτυξιακό κίνητρο για επενδύσεις και δουλειές για να βρεθούν και πραγματικά έσοδα στον κορβανά. 

  Αυτό θεωρούν μεταρρύθμιση οι παράγοντες και επίμονοι ιδιώτες στον παραγωγικό χώρο της οικονομίας. Αυτή τη μεταρρύθμιση θα τη δούμε αν δώσουμε τη δεύτερη 4ετία; 

  Οι προσλήψεις στην παιδεία και στην υγεία που ακολούθησαν τον ίδιο ρυθμό και αριθμό... σε ετήσια βάση και με τις προσλήψεις του 2015-2019 της κυβέρνησης της αριστεράς και της προόδου… δεν συνοδεύθηκαν από καμία μεταρρύθμιση. 

  Απλά κάναμε διορισμούς στο κράτος πάνω και σε μεταρρυθμιστικά σχέδια. Ανεβάσαμε στον πίνακα μεταρρυθμιστικά προγράμματα τα οποία είναι ακόμη σε δοκιμασία... (κάθε μορφής δοκιμασία) αφού δεν τα έχουμε δει στην πράξη. Συνεπώς και εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις.

  Οι διαβεβαιώσεις ότι το νέο ψηφιακό κράτος (ως ιδέα μάς έχει ήδη γνωστοποιηθεί και το αναμένουμε...) θα αφανίσει το γνωστό και χαρακτηριστικό για το Ελλαδιστάν γραφειοκρατικό χάος παντού, σε καμία περίπτωση δεν είναι (ακόμη) μεταρρύθμιση.

  Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το δει όποιος συναλλάσσεται με το κράτος. Ειδικά με τις περιφερειακές τους υπηρεσίες. Ούτε εδώ έχουμε μεταρρύθμιση επειδή τα απίθανα που ζητάνε ακόμη και για ένα καζάνι στη βιοτεχνία (περιβαλλοντική μελέτη εγκεκριμένη από 20 υπηρεσίες...) τα ζητάνε ηλεκτρονικά...

  Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη από όποιον απλά του κόβει τη θέα  το οποιοδήποτε έργο απέναντι στο οικόπεδό του, που καταλήγουν σε 4-5 χρόνια διακοπής των εργασιών δεν είναι σε διαδικασία μεταρρύθμισης επειδή άλλαξαν μεθοδεύσεις στις επιλογές αναβάθμισης θέσεων δικαστών και έπεται συνέχεια...

  Να δώσουμε τη δεύτερη 4ετία που ζητάει η κυβέρνηση. Αλλά να το δικαιολογήσουμε και στον εαυτό μας. Δεν είναι έτσι; Πώς όμως θα το δικαιολογήσουμε χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (με ημερομηνίες ανά πράξη και ανάληψη ευθυνών) ότι η 4ετία θα είναι εποχή μεταρρυθμίσεων και μόνο. Μεταρρυθμίσεων που ο λαός θα αντιληφθεί στην πράξη τη σημασία τους. Μεταρρυθμίσεις και στην οικονομία. Μεταρρυθμίσεις και στην κοινωνία. Θα γίνουν μέσα σε μια 4ετία; Υπάρχει απάντηση; 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ