Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Νοε-2022 00:02

  Σε 2,5 χρόνια και όχι σε 2,5 μήνες οι άδειες για επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Με καθεστώτα 20ετίας (!!) και σε αδειοδοτήσεις των επενδύσεων μάλλον να αφήσουμε τα όνειρα για νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας. Κάνουμε λάθος; 

  Θα μου πείτε και τι έγινε αν ο επενδυτής στο Ελλάδιστάν φθάσει επιτέλους στο σημείο να παίρνει την άδειά του σε 2,5 μήνες (όπως δηλώνει η κυβέρνηση τις ημέρες αυτές, αλλά δεν της απαντούν οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες είτε από ευγένεια είτε επειδή έχουν βαρεθεί να λένε τα στραβά και τα ανάποδα της 40χρονης κρατικής κατοχής στην οικονομία...).

  Κατά τη γνώμη μας λοιπόν ας μην υποβαθμίζουμε τη γραφειοκρατική μας πραγματικότητα. 

  Γιατί η άθλια γραφειοκρατία μας (σκόπιμη σχεδόν σε όλη της την έκταση και για πολιτικούς και για κομματικούς λόγους) είναι για χρόνια τώρα η κάκιστη βιτρίνα μας. Κάθε φορά (έστω και ως δημόσιες σχέσεις) επιδιώκουμε να δείξουμε διαφορετικό στιλ..., στην προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών.

  Και ας πάρουμε το σύστημα αδειοδοτήσεων των επενδύσεων στην Αττική όπου θέλουμε δεν θέλουμε έχει περάσει και έχει παραμένει (εκτός από τα λουκέτα των τελευταίων 10ετιών) πάνω από το 50% του βιομηχανικού και βιοτεχνικού δυναμικού της χώρας μας. 

  Μέχρι το 1984 ακόμη και για την αλλαγή κάποιων μηχανημάτων με πιο σύγχρονα, δεν είχε κανένα γνώρισμα προσέλκυσης επενδυτών ή και καλωσορίσματος επενδύσεων. 

  Διωγμός και μόνο διωγμός των πάντων. Πρόσχημα η προστασία,  δήθεν, του περιβάλλοντος. 

  Λέμε δήθεν γιατί ενώ διώχναμε τις μονάδες παραγωγής ούτε σκέψη για ολοκλήρωση χωροταξικού και πολεοδομικού. Ούτε κουβέντα για πολιτικές ή νομοθεσία για συνύπαρξη της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως συνέβαινε πάντα και στα υπόλοιπα Βαλκάνια. 

  Μετά από μια 6ετία εφαρμογής των διωγμών αποφασίσθηκε,  κάπου το 1999-2000, να ερευνηθεί η κατάσταση. Ξεκινάει το γνωστό σύστημα των ομάδων εργασίας και επιτροπών (4-5 για κάθε περίπτωση). Οι μελέτες με ρυθμό Ελλάδιστάν...

  Το 2005 καταλήξαμε κάπου. Στον νόμο 3325/2005,  ως βάση πάνω στην οποία θα στηρίζαμε το αδειοδοτικό καθεστώς στην Αττική για την προσέλκυση επενδύσεων. 

  Το χαρακτηρίσαμε μάλιστα και ως πλέγμα κρατικών κινήτρων με κεντρικό άξονα την πάταξη της γραφειοκρατίας. Ζήτω μας...

  Βαδίζουμε προς την 20ετία!! Το καθεστώς του 2005 είχε και παρεμβάσεις και μεταβολές. Υπήρξαν και πράξεις και υπουργικές πρωτοβουλίες. Το αποτέλεσμα όμως περίπου το ίδιο με εκείνο της εποχής των διωγμών της μεταποίησης σε όλα τα μεγέθη της!! 

  Απόδειξη το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα (αλλά μετά από 17 χρόνια ακριβώς) οι  υπηρεσίες που έχουν χρέος να κάνουν πράξη την πολιτική βούληση για αναθεωρητισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας (προσελκύοντας -κατά κύριο λόγο επενδύσεις- αποφασίζουν να ανατρέψουν,  ως απαράδεκτη, τη νομοθεσία του 2005 !!. Να δουν τι μπορούν να κάνουν. 

  Ξεκίνησαν (όπως μαθαίνουμε) με θετικό τρόπο. Έβαλαν την όλη υπόθεση σε γρανάζια διαλόγου και με τις παραγωγικές τάξεις και τους επενδυτές (της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας κυρίως). 

  Πότε θα δούμε αποτελέσματα; Το 2023. Ίσως πριν από τις εκλογές ή και μετά. Θα κριθεί από την ανταπόκριση των πολλών που έχουν άποψη και θα διατυπώσουν προτάσεις. 

  Μέχρι τότε όμως οι επενδύσεις στην Αττική θα αδειοδοτούνται με πυρήνα αυτά που εκφράζει ένα καθεστώς διαδικασιών,  όρων και διατάξεων του 2005. Κάτι είναι κι αυτό,  για το Ελλάδισταν. 

  Από τη στιγμή όμως που ως κυβέρνηση και μέρος της πολιτικής σκηνής, είσαι σε φάση μελέτης μέχρι και του αδειοδοτικού σου συστήματος (για κάθε μορφής επένδυση) δεν βάζεις όρκο, ότι η οικονομία σου είναι και σε φάση αναβάθμισης του σημερινού της μοντέλου (με τα χαρακτηριστικά του κρατισμού). Αυτά μπορεί ίσως να είναι ευχάριστα σε κάποιους από τους ιθαγενείς σου,  ενόψει και των εκλογών, αλλά αδιάφορα (ως δηλώσεις) σε εκείνους που προσκαλείς να επενδύσουν. Αυτοί ξέρουν. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ