Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Νοε-2022 00:02

  Σώθηκε η Θράκη!!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Διορισμοί και προμήθειες οι πρώτες κρατικές "καραμέλες" μετά την οριστική παραμονή στην αγκαλιά του κράτους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. 

  Διαβάζω στο εγκυρότατο ΑΜΠΕ (Capital.gr 12/11/22 "αναβάθμιση υποδομών στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης") ότι πρόκειται να γίνουν επενδύσεις που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Θα έχουμε γι’ αυτό προμήθειες υποδομών ενώ θα γίνουν και προσλήψεις προσωπικού... 

  Από τη Θράκη φυσικά. Αλίμονό μας αν γίνουν διορισμοί από άλλες περιοχές εκτός Θράκης. Έρχονται και εκλογές άλλωστε. Έρχονται και συγκυβερνήσεις...

  Στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάζω επίσης ότι μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού ( του 67% τουλάχιστον) του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην εκπόνηση ενός business plan για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ότι θα έχουμε και ένα master plan (το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το business plan) για τις περιβαλλοντικές μελέτες. Και ότι το συγκεκριμένο master plan, μπορεί να το αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι έχει τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία. 

  Τέλος ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει ήδη αυτόν τον ρόλο για όλα τα λιμάνια που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας, ο συγκεκριμένος ρόλος μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο των λιμανιών της χώρας.

  Και ρωτώ τώρα εγώ. Γιατί να αποκλείσουμε ότι μετά τα λιμάνια,  μετά από τις προμήθειες για λιμενικές υποδομές (με αρχή τον επανακρατισμό του λιμανιού Αλεξανδρούπολης) από τα κρατικά προγράμματα έργων (που πληρώνουν οι δημόσιες επενδύσεις -άρα εμείς-) δεν θα έχουμε ακόμη μια απάντηση... της κυβέρνησης στην επίθεση κρατικοποιήσεων που της έκανε η αντιπολίτευση. 

  Οπότε ξανά-μανά... τα γνωστά. Τι δουλειά έχει η οικονομία στα ντόπια και ξένα συμφέροντα. Τι θέλει να κρατικοποιήσει η αντιπολίτευση, τη ΔΕΗ. Αφήνουμε τη ΔΕΠΑ στο κράτος εμείς. Την ύδρευση. Τις μεταφορές. Τις υποδομές μας σε λιμάνια...

  Και γιατί να αποκλείσουμε άλλα που μας έρχονται Οι πολεμικές για την αποκρατικοποίηση. Η νέα φουρνιά κρατισμού στην ενέργεια ως απάντηση του κόμματος της κυβέρνησης στον κρατισμό της αξιωματικής και της άλλης αντιπολίτευσης. 

  Στον επανακρατισμό δηλαδή όλων εκείνων που μας ξέφυγαν τις εποχές των μνημονίων. Της οικονομίας που "κοπιάσαμε" μια ολόκληρη μεταπολίτευση να σκεπάσουμε με πέπλα φροντίδας της ελληνικής σοβιετίας. 


  Γιατί να αποκλείσουμε ότι η διακοπή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι ένα πρώτο μήνυμα (εξαιρετικό για το Ελλαδιστάν ενόψει εκλογών) κομματικού ανταγωνισμού (όλων των διεκδικητών της εξουσίας) για περισσότερο κράτος. Για όσο το δυνατόν περισσότερους εγγυημένους διορισμούς (αφού επί 5 ψήφους κάθε διορισμός... εξασφαλίζει βουλευτικές έδρες). 

  Και πού είναι το πρόβλημα με τη διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων; 

  Στην ετοιμότητα που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για την οικονομία μας σε όσα έρχονται από την Ευρώπη το 2023 και δεν θα τα ξεπεράσουμε ως το 2030. 

  Στην ετοιμότητα για δουλειές εδώ και τώρα. Δουλειές με μέλλον και όχι κρατικές. Πριν απ’ όλα στις ακριτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Εκεί που τώρα παραδίδουμε τους μοναδικούς, άμεσης απόδοσης, πνεύμονες της Θράκης. Τα λιμάνια της και τις άλλες υποδομές σε στεριά και θάλασσα. 

  Αλλά τι το κακό μπορεί να σημαίνει για τη Θράκη η διατήρηση σε κρατικό έλεγχο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης; 

  Απλά σημειώστε το έτος. Το 2022, που ανατέθηκε στο κράτος ξανά η ευθύνη για την αξιοποίηση του λιμανιού. Οι επενδύσεις που έχει ανάγκη. Η σύνδεση του λιμανιού με ό,τι έχει σημασία για τα γεωπολιτικά του χαρακτηριστικά. Η αναγκαιότητα (από ενεργειακή οικονομία αλλά και τοπικά από την Θράκη) για να αξιοποιηθούν η Αλεξανδρούπολη και οι υποδομές της. Σήμερα, που τα χρειάζεται ο τόπος και η Βόρεια Ελλάδα. Αναλογιστείτε τώρα ότι όλα αυτά τα τόσο σημαντικά ανέλαβε να τα κάνει πράξη το κράτος. Χρειάζεται και άλλη απάντηση;

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ